Domů Suroviny Květák v kuchyni

Květák v kuchyni

zdroj: istock.com

Květák patří mezi stálice české kuchyně – je známý, snadno dostupný a všestranný. Křupavé bílé růžice najdou uplatnění v klasických jídlech jako smažený květák nebo mozeček, ale také v moderní kuchyni – jako lehká příloha, součást placiček nebo krémových polévek. Květák má jemnou chuť, která se snadno přizpůsobí koření a dochucení, a díky nízkému obsahu kalorií i sacharidů je oblíbený při dietách a zdravém stravování.


Co je vlastně květák?

Květák (latinsky Brassica oleracea var. botrytis) je zelenina z čeledi brukvovitých, blízce příbuzná s brokolicí a kapustou. Jíme hlavně bílé (někdy i fialové nebo zelené) květenství, které se skládá z drobných růžiček. Květák se dá vařit, smažit, dusit, péct i mixovat, a je tak jednou z nejpřizpůsobivějších zelenin v kuchyni.

Obsahuje málo kalorií, ale hodně vlákniny, vitaminu C a antioxidantů.


Druhy a způsoby použití

Čerstvý květák
Prodává se v celých hlávkách – před použitím je potřeba očistit listy, opláchnout a rozdělit na menší růžičky.
Je vhodný na smažení, pečení, vaření, dušení i do placiček nebo nákypů.

Mražený květák
Předvařený a připravený ke krátké tepelné úpravě. Hodí se do polévek, zapékaných jídel nebo pyré.
Po rozmrazení ho nevař dlouho, aby neztratil strukturu.

zdroj: istock.com

Tipy na použití v kuchyni

Smažený květák – klasika české kuchyně, obalovaný v trojobalu a smažený dozlatova.

Květákový mozeček – s vejcem a cibulkou, ideální s bramborem nebo chlebem.

Květákové placičky – s vejcem, strouhankou, česnekem a bylinkami.

Zapečený květák – s bramborami, sýrem, bešamelem nebo smetanou.

Květáková polévka – krémová nebo s vývarem, bramborem a zeleninou.

Pečený květák – s olivovým olejem, kořením a bylinkami v troubě dozlatova.

Květák jako náhrada rýže – najemno nastrouhaný květák jako nízkosacharidová alternativa.


Skladování

  • Čerstvý květák – uchovávej v lednici, nejlépe ve vlhkém papíru nebo perforovaném sáčku. Vydrží 4–7 dní.
  • Uvařený květák – skladuj v lednici maximálně 1–2 dny, rychle podléhá zkáze.
  • Mražený květák – uchovávej v mrazáku a používej dle potřeby, po otevření uzavři.

Květák a zdraví – stručně a jasně

Obsahuje vitaminy C, K, B6 a kyselinu listovou.

Bohatý na antioxidanty a vlákninu – podporuje trávení a snižuje zánětlivost.

Nízkokalorický a s nízkým obsahem sacharidů – vhodný při redukci váhy.

Obsahuje glukosinoláty, látky podporující detoxikaci a ochranu buněk.

Vhodný i pro bezlepkovou nebo nízkosacharidovou dietu.


Závěr

Květák je tradiční a přitom stále moderní surovina, která si zaslouží místo v každé kuchyni. Dokáže být křupavý i krémový, jemný i výrazný – podle toho, jak s ním naložíš. Ať už vsadíš na osvědčený smažený květák nebo experimentuješ s pečením, pyré či květákovou rýží, získáš zdravé a chutné jídlo, které zasytí i potěší. Květák zkrátka není nudný – stačí mu dát šanci.