Domů Suroviny Batáty v kuchyni

Batáty v kuchyni

zdroj: istock.com

Batáty, neboli sladké brambory, jsou čím dál oblíbenější surovinou, která do kuchyně přináší nejen výraznou chuť, ale i sytou barvu a vysokou výživovou hodnotu. Ať už je upečeš, rozmačkáš, nebo z nich uděláš pyré, batáty se stanou zajímavým zpestřením běžných pokrmů. Navíc se snadno připravují a hodí se jak k masu, tak do vegetariánské i sladké kuchyně.


Co jsou batáty?

Batáty pocházejí z tropických oblastí a botanicky nepatří mezi brambory, i když se tak často připravují. Mají podlouhlý tvar, většinou narůžovělou nebo oranžovou slupku a oranžovou, méně často bílou či fialovou dužinu. Chuťově jsou sladší než klasické brambory a výživově bohatší.

Obsahují přírodní cukry, ale mají nižší glykemický index než běžné brambory, takže zasytí na delší dobu.


Druhy a způsoby použití

Oranžové batáty
Nejčastější typ s nasládlou chutí a krémovou konzistencí.
Použití: pečení, pyré, kaše, hranolky, dezerty.

Bílé batáty
Méně sladké, sušší dužina – podobné klasickým bramborám.
Použití: přílohy, restování, nádivky.

Fialové batáty
Zajímavý vzhled, mírně zemitá chuť, méně dostupné.
Použití: dekorativní jídla, chipsy, pyré.


Tipy na použití v kuchyni

  • Pečené batáty – na plátky, kousky nebo hranolky, s kořením a olivovým olejem.
  • Batátové pyré – jako příloha nebo základ na krémové dezerty.
  • Batátová polévka – s kokosovým mlékem, zázvorem nebo kari.
  • Zapečené batáty – s nivou, špenátem nebo mletým masem.
  • Batátové placičky – s vajíčkem a moukou, výborné na pánvi.
  • Sladké batátové muffiny – vláčné a přirozeně sladké.
  • Batáty jako základ salátu – v kombinaci s červenou řepou, fetou nebo cizrnou.

Skladování

Skladuj na suchém a chladném místě – ideálně mimo lednici.

Nevystavuj světlu – slupka pak tvrdne a klíčí.

Nekombinuj s klasickými bramborami – batáty jsou náchylnější na plísně.

Upečené batáty – vydrží v lednici až 3 dny, můžeš je i zmrazit.


Batáty a zdraví – stručně a jasně

  • Vysoký obsah betakarotenu (vitamin A) – pro zrak, pokožku i imunitu.
  • Obsahují vitaminy C, B6, E, vápník, draslík, hořčík a železo.
  • Bohaté na vlákninu – podpora trávení a delší pocit sytosti.
  • Přírodní antioxidanty – chrání buňky před volnými radikály.
  • Vhodné i při redukčních dietách – nižší glykemický index než brambory.

Závěr

Batáty jsou výbornou alternativou klasických brambor – zdravější, zajímavější na chuť i barvu a univerzální v použití. Zvládnou roli přílohy, hlavního jídla i sladkého dezertu. Ať už hledáš novou inspiraci do kuchyně nebo zdravější alternativu běžných surovin, batáty jsou volba, se kterou nešlápneš vedle. Objev jejich možnosti naplno a dej svým jídlům nový nádech.