Domů Suroviny Dochucovadla Nové koření v kuchyni

Nové koření v kuchyni

zdroj: istock.com

Nové koření je výrazné, aromatické a lehce nasládlé koření, které se u nás nejčastěji používá při přípravě vývarů, omáček, nakládané zeleniny nebo pečených mas. Ačkoliv jeho název může působit moderně, ve skutečnosti jde o tradiční surovinu s dlouhou historií. Nové koření má unikátní chuť spojující tóny hřebíčku, skořice, pepře a muškátového oříšku – právě proto se mu říká „allspice“ neboli „všechno koření“.


Co je vlastně nové koření?

Nové koření jsou sušené bobule tropického stromu Pimenta dioica, který pochází ze Střední Ameriky a Karibiku. Plody se sklízejí ještě zelené a suší se na slunci, dokud nezískají hnědou barvu a tvrdý povrch.

Jeho aroma je intenzivní a kořenité, a proto se používá vždy v malém množství – zpravidla celé kuličky, které se po uvaření z pokrmu odstraňují.


Podoby a formy nového koření

Celé nové koření
Nejčastější a nejpraktičtější forma. Používá se při dlouhém vaření nebo pečení – do omáček, vývarů, masa, nakládané zeleniny nebo paštik. Obvykle se přidává společně s bobkovým listem a celým pepřem.

Mleté nové koření
Intenzivnější a aromatičtější, ale vyžaduje přesnější dávkování. Hodí se do marinád, kořenících směsí nebo do pečeného masa. Rychleji vyprchává – ideální je skladovat ho vzduchotěsně.

zdroj: istock.com

Tipy na použití nového koření v kuchyni

  • Přidej 1–3 kuličky do masového vývaru, hovězího guláše nebo svíčkové – dodá hloubku a zemitost.
  • Používá se při nakládání zeleniny (okurky, zelí, houby) – v kombinaci s bobkovým listem, hořčičným semínkem a celým pepřem.
  • Skvělé do rajské omáčky, segedínu nebo dušeného masa – zvlášť v kombinaci s česnekem a cibulí.
  • Lze ho přidat i do pečených paštik, domácích klobás nebo drůbežího výpečku.
  • Mleté nové koření najde využití i v některých dezertních receptech – například perníku nebo kořeněných sušenkách.

Skladování nového koření

Celé kuličky vydrží i několik let, pokud je uchováš v dobře uzavřené nádobě mimo světlo a vlhkost.

Mleté nové koření ztrácí aroma rychleji – ideální je spotřebovat ho do 6–8 měsíců.

Uchovávej ve skleněné nádobě s víčkem, ne v papírovém sáčku – zvlášť pokud jde o mletou verzi.


Nové koření a zdraví – stručně a jasně

  • Obsahuje látky s antibakteriálními a protizánětlivými účinky – zejména eugenol, který se vyskytuje i v hřebíčku.
  • Může podporovat trávení a snižovat nadýmání.
  • V tradiční medicíně se využívalo jako zahřívací prostředek při nachlazení.
  • Díky svému aroma se někdy používá i při bolestech zubů nebo dásní (podobně jako hřebíček).

Závěr

Nové koření je nenápadné, ale výrazné. V malém množství dokáže pozvednout polévku, maso i omáčku a dodat jídlu komplexní, zaoblenou chuť. V české kuchyni má své pevné místo – a pokud ho používáš s citem, stane se tichým spojencem, který dodá tvému vaření šmrnc i rovnováhu.