Domů Recepty Dezerty Kremeš – karamelový zákusek s listovým těstem a šlehačkou

Kremeš – karamelový zákusek s listovým těstem a šlehačkou

Zdroj: Rena Peksova

Tento lahodný dezert v sobě spojuje křehké listové těsto, jemný karamelový krém a nadýchanou šlehačku. Skvělý zákusek, který ozdobí každou slavnostní tabuli a potěší každého milovníka sladkého. Přestože působí slavnostně, jeho příprava není složitá – stačí trocha trpělivosti a výsledek bude stát za to.


Ingredience

Na těsto:

  • 2 balení listového těsta

Na karamelový krém:

  • 700 ml mléka
  • 3 balení karamelového pudinku
  • 3 žloutky
  • 100 g cukru
  • 200 g másla

Na šlehačku:

  • 500 ml smetany ke šlehání (40 %)
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • Smetanový ztužovač

Postup přípravy

1. Pečení listového těsta

Listové těsto rozdělte na dvě části a každou zvlášť rozválejte. Položte je na plech vyložený pečicím papírem a propíchejte vidličkou, aby se při pečení nenafouklo. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 10–15 minut, dokud nebude těsto zlatavé.

2. Příprava karamelového krému

V části mléka rozmíchejte karamelový pudink a žloutky. Zbylé mléko přiveďte k varu a přidejte směs pudinku s žloutky. Za stálého míchání vařte, dokud krém nezhoustne. Nechte ho vychladnout. Mezitím vyšlehejte máslo s cukrem a po částech do něj zašlehávejte vychladlý pudinkový krém.

3. Příprava šlehačky

Vyšlehejte smetanu ke šlehání spolu s vanilkovým cukrem a ztužovačem, dokud nebude dostatečně pevná.

4. Sestavení dezertu

Na spodní upečené těsto naneste karamelový krém a rovnoměrně ho rozetřete. Na krém naneste vyšlehanou šlehačku a překryjte druhým plátem listového těsta.

5. Chlazení

Dezert nechte odpočinout v lednici alespoň 3 hodiny, aby se chutě spojily a těsto zvláčnělo.


Tipy

Zdobení: Povrch můžete posypat moučkovým cukrem nebo polít čokoládovou polevou.

Karamelová varianta: Pro výraznější chuť přidejte do krému lžíci karamelového sirupu.

Snazší krájení: Použijte ostrý nůž namočený v horké vodě pro hladké porce bez lámání.

Rychlá jablečná buchta z listového těsta s tvarohem a smetanou – dokonalý moučník


Závěr

Kremeš je tradiční dezert, který vyniká svou bohatou chutí a kontrastem mezi křupavým těstem a jemným krémem. Skvěle se hodí na rodinné oslavy nebo slavnostní chvíle. Nechte se okouzlit tímto lahodným receptem!