Domů Suroviny Smetana v kuchyni – Jaké existují druhy smetany a jak je používat...

Smetana v kuchyni – Jaké existují druhy smetany a jak je používat ve vaření i pečení

Zdroj: istock.com

Smetana je jednou z nejčastěji používaných mléčných surovin – dodává jídlům jemnost, zjemňuje omáčky, zahušťuje polévky a v dezertech tvoří základ nadýchaných krémů či šlehačky. Ale víš, kdy použít smetanu ke šlehání a kdy raději tu na vaření? Jaký je rozdíl mezi zakysanou a sladkou smetanou? V tomto článku se podíváme na všechny základní druhy smetany, jejich použití, vlastnosti i skladování.


Základní rozdělení smetany

Smetana se rozlišuje podle:

  • Obsahu tuku (obvykle 10–40 %)
  • Účelu použití (na vaření, ke šlehání, zakysaná)
  • Konzistence a způsobu fermentace

1. Smetana na vaření (10–15 % tuku)

Řidší konzistence, mírná chuť, dobře se kombinuje se slanými pokrmy.

Použití: omáčky (např. svíčková, žampionová), polévky, zjemnění těstovin
Nevýhoda: při vyšší teplotě nebo kyselém prostředí se může srazit
Tip: přidej až na konci vaření a nevař na plném plameni


2. Smetana ke šlehání (30–40 % tuku)

Hustší a tučnější – po vychlazení se dá vyšlehat do nadýchané šlehačky.

Použití: dezerty, dorty, šlehačkové krémy, ganache, pařížská šlehačka
Vhodná i pro: zjemnění omáček, pečení (např. cheesecake)

Tipy:

  • Před šleháním dobře vychlaď (ideálně i mísu a metly)
  • Nepřešlehej – vznikne máslo

3. Zakysaná smetana (12–18 % tuku)

Kvašený mléčný produkt s jemně kyselou chutí. Tvořená pomocí mléčných kultur.

Použití: do pomazánek, dresinků, dipů, salátů, na topinky, brambory, do koláčů
Skvělá i na pečení: bábovky, vláčné buchty, lité koláče

Pozor: Není vhodná na dlouhé vaření – může se srazit. Přidávej až po odstavení.


4. Crème fraîche

Francouzská zakysaná smetana s vyšším obsahem tuku (30–40 %), hustší než česká zakysaná.

Použití: do omáček, polévek, paštik, na servírování
Výhoda: snáší teplo bez srážení


5. Smetanové alternativy

Dnes běžně dostupné i rostlinné smetany – např. ovesná, sójová, kokosová, mandlová.

Vhodné pro: vegany, lidi s intolerancí laktózy, odlehčenou kuchyni
Nevýhoda: chuť není vždy neutrální, horší chování při vaření/šlehání

Zdroj: istock.com

Recepty podle typu smetany

Smetanová omáčka s kuřecím masem (vaření 12%)

Šlehačkový dort s ovocem (šlehání 33%)

Houbová polévka se zakysanou smetanou

Tvarohový koláč se zakysanou smetanou

Česnekový dip s bylinkami (zakysaná)

Čokoládová ganache z vysokotučné smetany

Těstoviny s lososem a smetanou

Domácí crème fraîche (kysaná + šlehačka)


Tipy pro práci se smetanou

Nikdy nevař smetanu prudce – zvlášť u zakysané hrozí sražení

Při zahušťování kombinuj s moukou nebo škrobem

Do kyselých pokrmů (např. rajčatová omáčka) přidávej smetanu až po odstavení

Smetanu šlehej jen dobře vychlazenou – jinak nedrží


Skladování a trvanlivost

  • Neotevřená smetana: skladuj v lednici dle data spotřeby
  • Po otevření: spotřebuj ideálně do 2–3 dnů
  • Zmrazení: není ideální – smetana po rozmražení ztrácí texturu, ale lze ji použít na vaření
  • Zakysanou smetanu vždy skladuj s víčkem nebo fólií, aby nenasákla pachy

Nejčastější chyby

  • Záměna smetany na vaření a šlehání – nedosáhneš požadované konzistence
  • Přidání do vroucího pokrmu – riziko sražení
  • Použití rostlinné alternativy bez vyzkoušení – některé zanechají chuťový „ocas“
  • Přešlehání smetany ke šlehání – vznikne máslo

Smetana a zdraví

Smetana obsahuje tuk – vybírej podle potřeby (nižší % tuku = méně kalorií, ale i méně chuti).

Zakysaná verze přináší i prospěšné kultury pro trávení.

V rozumném množství je součástí vyvážené stravy.

Vysokotučná smetana má vyšší sytivost – vhodná i při low-carb stravování.


Závěr

Smetana je víc než jen mléčný tuk – je to surovina, která jídlu dodá jemnost, chuť i texturu. Každý druh má své místo a použití. Když víš, kdy použít tu pravou, výsledky budou o poznání lepší – ať už připravuješ omáčku, polévku, krém nebo dort. Objev nové recepty a neboj se vyzkoušet i méně známé varianty, třeba crème fraîche nebo rostlinné alternativy.