Domů Recepty Dezerty Rychlá jablečná buchta z listového těsta s tvarohem a smetanou – dokonalý...

Rychlá jablečná buchta z listového těsta s tvarohem a smetanou – dokonalý moučník ke kávě

Jablečná buchta na plech připravené z listového těsta - Zdroj: Eva Baránková

Hledáš jednoduchý a rychlý moučník, který zvládneš připravit z dostupných surovin a přitom potěší celou rodinu? Tahle jablečná buchta z listového těsta na plech je skvělým řešením. Spojení křupavého těsta, šťavnatých jablek, piškotového základu a jemného smetanovo-tvarohového krému vytváří dokonale vyváženou sladkou pochoutku, která se hodí ke kávě, na oslavu i jen tak k odpolední svačině.

Výhodou je, že ji připravíš za pár minut a vše upečeš rovnou na plechu – ideální pro návštěvy i větší rodinu. Tak pojďme na to!


Co budeme potřebovat

  • 2 balení listového těsta (vyváleného nebo k vyválení)
  • Dlouhé piškoty (rozmixované, cca 100 g)
  • Jablka – množství podle velikosti plechu (cca 5–6 větších kusů)
  • Cukr – podle sladkosti jablek
  • Mletá skořice – dle chuti
  • Tvaroh – cca 250–300 g
  • Zakysaná smetana – cca 200 g
  • 1 bílý jogurt
  • Vanilkový cukr – 1–2 balíčky
  • Citronová kůra – dle chuti
  • 1 vejce – na potření

Jak budeme postupovat

1. Příprava spodního těsta

Dvě třetiny listového těsta vyválej na velikost plechu (ideálně 30×40 cm). Přenes ho na plech vyložený pečicím papírem a dno propíchej vidličkou, aby se při pečení nezvedalo.

2. Piškotový základ

Rozmixuj dlouhé piškoty najemno a rovnoměrně je nasyp na připravené těsto. Piškoty nasáknou vlhkost z jablek a vytvoří pevný základ.

3. Vrstva jablek

Na piškoty nastrouhej jablka nahrubo. Podle chuti je posyp cukrem a mletou skořicí. Pokud jsou jablka hodně šťavnatá, můžeš přebytečnou šťávu lehce vymačkat.

4. Tvarohová vrstva

Ve větší míse smíchej tvaroh, zakysanou smetanu, jogurt, vanilkový cukr a citronovou kůru. Pokud máš raději sladší dezerty, přidej i lžíci krupicového cukru. Vzniklou směs rozetři rovnoměrně přes jablečnou vrstvu.

5. Přiklopení a dokončení

Zbylou třetinu listového těsta vyválej a přilož navrch. Opět těsto propíchej a povrch potřete rozšlehaným vejcem pro lesk.

6. Pečení

Vlož buchtu do předehřáté trouby a peč na 180 °C přibližně 30–40 minut, dokud nebude povrch krásně zlatavý. Po vychladnutí nakrájej na kostky nebo řezy a podávej.

Rychlý drobenkový koláč s meruňkami a jahodami – ideální moučník k odpolední kávě


Tipy:

Pokud nemáš piškoty, můžeš místo nich použít dětské sušenky nebo jemnou strouhanku.

Do tvarohové směsi můžeš přidat i trochu rumového aroma pro zajímavější chuť.

Chceš navrch ještě něco extra? Posyp vrchní těsto před pečením plátky mandlí.

Skvěle chutná i druhý den – uložená v lednici je krásně vláčná.


Závěr

Tato jablečná buchta z listového těsta na plech je ideální volbou pro všechny, kdo chtějí připravit rychlý a osvědčený moučník bez složitých surovin. Je vláčná, jemná a přitom příjemně křupavá díky listovému těstu. Ať už ji upečeš pro rodinu, návštěvu nebo si ji připravíš do práce, rozhodně nezklame. Vyzkoušej ji a zařaď do své sbírky oblíbených sladkostí!