Domů Suroviny Dochucovadla Rozmarýn v kuchyni

Rozmarýn v kuchyni

zdroj: istock.com

Rozmarýn je aromatická bylinka, která v sobě spojuje svěžest, ostrost i lehkou hořkost. Je typickým zástupcem středomořské kuchyně a svým výrazným aroma dokáže proměnit jednoduché jídlo v gurmánský zážitek. Hodí se k masu, pečeným bramborám, zelenině i do olejových marinád. V českých kuchyních se rozmarýn používá méně než tymián nebo majoránka, ale kdo ho objeví, ten už se ho nevzdá.


Co je vlastně rozmarýn?

Rozmarýn (Rosmarinus officinalis) je stálezelený keř původem z oblasti Středomoří. Má jehličkovité listy, které silně voní a mají lehce kafrovou, kořenitou chuť. V kuchyni se používají čerstvé i sušené lístky – celé nebo nadrcené.

Aroma rozmarýnu je velmi intenzivní – používá se s mírou, ideálně v kombinaci s olejem, česnekem nebo citrusy. Dobře snáší delší tepelné úpravy.


Druhy a podoby rozmarýnu

  1. Čerstvý rozmarýn
    Má silné, pronikavé aroma. Hodí se k pečenému masu, bramborám, rybám nebo do domácích olejů. Lístky lze použít celé, nebo je lze před vařením nasekat.
  2. Sušený rozmarýn
    Oblíbený pro delší trvanlivost. Je o něco ostřejší a tužší než čerstvý – hodí se do omáček, marinád, vývarů nebo těst.
  3. Rozmarýnový olej nebo máslo
    Domácí olej s rozmarýnem se používá k dochucení salátů, pečiva nebo grilovaného masa. Lze také připravit bylinkové máslo.
zdroj: istock.com

Tipy na použití rozmarýnu v kuchyni

  • Přidej větvičku rozmarýnu při pečení masa – uvolní aroma a maso krásně provoní.
  • Hodí se do bramborových pokrmů – pečené brambory s česnekem a rozmarýnem jsou klasika.
  • Výborný je i k rybám a drůbeži, zejména v kombinaci s citronem a olivovým olejem.
  • Rozmarýnem můžeš ochutit domácí focacciu, chléb nebo slané sušenky.
  • V malém množství se hodí i do luštěnin, zeleniny nebo grilovaných směsí.

Skladování rozmarýnu

  • Čerstvý rozmarýn uchováš v lednici – zabal do vlhké utěrky nebo dej do sklenice s vodou.
  • Lze také zamrazit, ideálně nasekaný a zamíchaný do oleje v tvořítku na led.
  • Sušený rozmarýn skladuj v uzavřené nádobě mimo světlo a vlhkost – vydrží i rok, ale aroma se postupně ztrácí.
  • Pokud si pěstuješ vlastní, ideální je sklizeň těsně před květem – tehdy je nejvoňavější.

Rozmarýn a zdraví – stručně a jasně

Rozmarýn má protizánětlivé a antioxidační účinky, zlepšuje trávení a podporuje krevní oběh.

Obsahuje silice (např. cineol, borneol), které mají stimulační účinek na mysl a soustředění.

V přírodní medicíně se využívá při únavě, bolestech hlavy i při dýchacích potížích.

Čaj z rozmarýnu může pomoci proti nadýmání nebo slabosti po jídle.


Závěr

Rozmarýn je výrazná bylinka, která dokáže vdechnout středomořský charakter i obyčejnému jídlu. Je ideální pro pomalé vaření, pečení nebo marinování. Ať už ho použiješ čerstvý nebo sušený, vždy vnese do kuchyně vůni slunce, moře a bylinkové zahrádky. Stačí špetka – a chuť se změní k nepoznání.