Domů Rychlá inspirace Co dům dal Ražničí na plech z kuřecích prsou: Skvělá alternativa ke grilování bez práce

Ražničí na plech z kuřecích prsou: Skvělá alternativa ke grilování bez práce

Zdroj: Jana Jančíková

Chcete si dopřát klasickou chuť ražničí i bez grilu? Tento recept na ražničí na plech z kuřecích prsou vám umožní připravit oblíbený špízový pokrm pohodlně v troubě. Kombinace kuřecího masa, klobásy, slaniny a zeleniny je šťavnatá, voňavá a perfektně ochucená. Ideální volba pro rodinný oběd, večeři nebo pohoštění.


Ingredience (na 4 porce)

  • Kuřecí prsa (dle počtu porcí)
  • Červená paprika
  • 2 druhy klobás
  • Slanina (plátky nebo kostky)
  • Cibule
  • Česnek
  • Sůl, pepř
  • Mletá sladká paprika
  • Grilovací koření (volitelně)
  • Vegeta (nebo sušená zeleninová směs)
  • Olej
  • Trochu vody
  • Plátky másla

Postup přípravy

1. Příprava surovin

Kuřecí maso, papriku, klobásy, slaninu, cibuli i česnek nakrájejte na menší kousky, ideálně tak, aby se dobře mísily a pekly rovnoměrně.

2. Marinování

Všechny suroviny vložte do větší mísy, okořeňte solí, pepřem, mletou paprikou, trochou vegety a případně grilovacím kořením. Zakápněte olejem, přidejte trochu vody a vše důkladně promíchejte.

3. Pečení pod alobalem

Připravenou směs rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Přikryjte alobalem a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte přibližně 30–40 minut, dokud maso nezměkne.

4. Dopečení dozlatova

Jakmile je maso téměř hotové, sejměte alobal. Navrch položte plátky másla a zvyšte teplotu na 190 °C. Dopečte ještě 10–15 minut dozlatova a dokřupava.

5. Podávání

Hotové ražničí podávejte s oblíbenou přílohou – skvěle chutná s opečenými brambory, hranolky, rýží nebo pečivem. Můžete doplnit čerstvým salátem.


Tipy:

Místo klobásy lze použít i špekáčky nebo jinou uzeninu.

Pro pikantnější chuť přidejte kousek pálivé papriky nebo špetku chilli.

Pokud máte rádi zeleninu, přidejte cuketu, žampiony nebo zelené fazolky.

Zkuste špízy napichovat na špejle a upéct jako pravé ražničí – pro efektnější servírování.

Kuřecí špízy s pečenými bramborami a domácí tatarkou – dokonalá rodinná večeře, která nezklame


Závěr

Ražničí na plech z kuřecích prsou je skvělý způsob, jak si užít chuť grilovaných pokrmů i bez grilu. Díky jednoduché přípravě a variabilitě ingrediencí si ho můžete upravit podle vlastní chuti a potěšit celou rodinu.