Domů Recepty Hlavní jídla Krůtí řízky v sýrovém těstíčku: Rychlý a šťavnatý oběd pro celou rodinu

Krůtí řízky v sýrovém těstíčku: Rychlý a šťavnatý oběd pro celou rodinu

Zdroj: Pavlína Hamřiková

Krůtí řízky v sýrovém těstíčku jsou výbornou volbou pro každodenní vaření, ale i pro slavnostnější chvíle. Krůtí maso je lehké, zdravé a snadno stravitelné, a když ho obalíte v těstíčku s uzeným sýrem, vznikne neodolatelně chutný pokrm s křupavou krustou a šťavnatým vnitřkem. Tento recept je ideální na rodinný oběd nebo večeři s přáteli a hodí se i jako studený pokrm na piknik či do krabičky.


Ingredience (pro 2–3 porce)

Na maso:

  • 300 g krůtího masa (prsní nebo stehenní řízky)
  • Sůl, pepř podle chuti

Na těstíčko:

  • 100 g uzeného sýru (najemno nastrouhaného)
  • 2 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička škrobové moučky (např. bramborový škrob)
  • 1 lžíce mléka
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžička hořčice
  • Pažitka nebo petrželka (nasekaná)
  • Olej na smažení

Postup přípravy

1. Příprava masa

Krůtí maso nakrájíme na plátky (řízky), jemně je naklepeme a z obou stran osolíme a opepříme. Necháme chvíli odležet, aby se maso proleželo a lépe natáhlo chuť.

2. Příprava sýrového těstíčka

V míse smícháme najemno nastrouhaný uzený sýr, vejce, hladkou mouku, škrobovou moučku, mléko, hořčici, mletou papriku, pažitku nebo petrželku, špetku soli a pepře. Vznikne polohusté těstíčko, které se dobře drží na mase.

3. Obalování a smažení

Každý plátek masa obalíme v těstíčku tak, aby byl rovnoměrně pokryt. Na pánvi rozehřejeme olej a řízky smažíme z obou stran dozlatova, dokud není těstíčko křupavé a maso propečené.


Servírování

Hotové řízky podáváme ihned s oblíbenou přílohou – hodí se lehký zeleninový salát, pečené brambory nebo čerstvé pečivo. Výborné jsou i vychlazené, například jako součást studené večeře nebo do obědové krabičky.


Tipy

Do těstíčka můžete přidat další bylinky nebo koření – například tymián, rozmarýn nebo česnekový prášek.

Pokud chcete lehčí variantu, řízky upečte v troubě na pečicím papíru při 190 °C dozlatova.

Pro obměnu lze místo krůtího masa použít i kuřecí prsa nebo vepřovou kýtu.

Vepřové kostky v mrkvi s rýží – jednoduchý oběd plný chutí a výživy


Závěr

Krůtí řízky v sýrovém těstíčku jsou ideálním receptem pro všechny, kdo hledají rychlý, chutný a nápaditý pokrm. Křupavé těstíčko a šťavnaté maso zaručí spokojenost u každého stolu. Vyzkoušejte tento recept a přesvědčte se, jak snadno se dají připravit opravdu výtečné domácí řízky.