Pokud hledáte jednoduchý, ale chuťově výrazný recept, pak je Krakonošův oheň tou pravou volbou. Tento pikantní kuřecí pokrm v krémové omáčce s chilli vás přenese do horské krajiny a dodá na talíři příjemnou porci ostrosti i krémové hebkosti. Servírovaný s křupavými hranolkami tvoří skvělý oběd nebo večeři, který si zamiluje celá rodina.
Ingredience (pro 3–4 porce):
Kuřecí maso:
- 500 g kuřecích prsou (nakrájených na nudličky)
- Sůl a černý pepř podle chuti
- 1 velká cibule (nakrájená na měsíčky)
- Trocha oleje na smažení
- 200 ml smetany ke šlehání (33 %)
- Chilli dle chuti
Příloha:
- Hranolky (pečené nebo smažené podle chuti)
Postup přípravy:
1. Příprava masa
Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Osolíme, opepříme a necháme chvíli odležet.
2. Opékání masa a cibule
Na pánvi rozehřejeme olej a kuřecí nudličky opečeme dozlatova. Vyjmeme je a do výpeku přidáme nakrájenou cibuli. Restujeme, dokud nezměkne a nezačne zlatavět.
3. Spojení surovin a dušení
K cibuli vrátíme maso, zalijeme smetanou a přidáme chilli podle vlastní chuti. Necháme probublávat na mírném ohni asi 10–15 minut, dokud omáčka nezhoustne a maso nezměkne.
4. Příprava hranolek
Mezitím si připravíme hranolky podle návodu na obalu – můžeme je buď smažit dozlatova nebo upéct v troubě na 200 °C, dokud nebudou křupavé.
5. Servírování
Na talíř servírujeme porci pikantního kuřecího masa s omáčkou a přidáme čerstvě připravené hranolky.
Tipy:
Pro ještě výraznější chuť můžete přidat trošku uzené papriky nebo česneku.
Pokud nemáte rádi příliš ostré jídlo, použijte jen jemné chilli nebo ho zcela vynechejte.
Omáčku lze zjemnit i trochou sýru (např. nivy nebo gorgonzoly).
Kuřecí špízy s pečenými bramborami a domácí tatarkou – dokonalá rodinná večeře, která nezklame
Závěr
Krakonošův oheň z kuřecího masa je jídlo, které spojuje jednoduchost s intenzivní chutí. Rychlá příprava a výborný výsledek z něj dělají ideální recept pro každodenní vaření. Vyzkoušejte ho a uvidíte, že si ho zamilujete.