Domů Recepty Dezerty Koňákové řezy s čokoládou – elegantní dezert s nádechem luxusu

Koňákové řezy s čokoládou – elegantní dezert s nádechem luxusu

Zdroj: Veruška Veronika Holubová

Pokud máte rádi výrazné a zároveň vyvážené chutě, koňákové řezy s čokoládou si zamilujete. Tento dezert propojuje jemný kakaový korpus, sametově hladký pudinkový krém s koňakem a lahodnou čokoládovou polevu se zakysanou smetanou. Výsledkem je dokonale vrstvený zákusek, který skvěle doplní slavnostní stůl i odpolední kávu.

Díky své elegantní chuti a jednoduché přípravě se tento recept hodí i na oslavy, svátky nebo jako luxusní pohoštění pro návštěvu. A pokud koňak vynecháte, můžete připravit i nealkoholickou verzi vhodnou pro děti. Stačí málo surovin a trocha trpělivosti – a výsledek je naprosto famózní.


Co budeme potřebovat

Piškot:

  • 1 vejce
  • ½ hrnku cukru
  • 1 hrnek hladké mouky
  • ½ prášku do pečiva
  • ½ hrnku mléka
  • ¼ hrnku oleje
  • 1 lžíce kakaa

Krém:

  • 300 ml mléka
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 200 g másla
  • moučkový cukr dle chuti
  • koňak nebo vaječný likér (dle chuti)

Čokoládová vrstva:

  • 2 zakysané smetany
  • 1 tabulka čokolády na vaření

Jak budeme postupovat

1. Příprava piškotu

Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Postupně přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko, olej a kakao. Vzniklé těsto vlijeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 25–30 minut. Po upečení necháme korpus důkladně vychladnout.

2. Vaření a šlehání krému

Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink a necháme jej zcela vychladnout. Mezitím vyšleháme změklé máslo s moučkovým cukrem do pěny a poté po lžících zašleháváme vychladlý pudink. Nakonec přidáme koňak nebo vaječný likér podle chuti – krém bude krásně hladký a aromatický.

3. Sestavení řezu

Na vychladlý piškot rovnoměrně rozetřeme připravený krém. Povrch uhladíme stěrkou.

4. Příprava čokoládové vrstvy

Nad vodní lázní rozpustíme tabulku čokolády a ihned do ní vmícháme zakysanou smetanu. Vzniklou polevu rozetřeme na vrstvu krému a necháme dezert zatuhnout. Ideálně dáme do lednice přes noc, aby se chutě propojily.


Tipy:

Pokud chcete výraznější chuť alkoholu, přidejte více koňaku nebo použijte pravý vaječný likér.

Dezert lze připravit i ve formě dortu – korpus upečte v kulaté formě a vrstvy přizpůsobte výšce.

Zakysanou smetanu můžete nahradit smetanou ke šlehání pro jemnější chuť čokoládové polevy.

Pokud řezy připravujete pro děti, alkohol jednoduše vynechte – krém zůstane výborný i bez něj.

Tvarohové a ořechové koláčky – jemné, máslové těsto a bohaté domácí náplně


Závěr

Koňákové řezy s čokoládou jsou elegantním dezertem pro všechny, kdo si chtějí dopřát něco výjimečného. Kombinace jemného korpusu, hladkého krému a svěží čokoládové polevy vytváří dezert, který zanechá silný dojem. Vyzkoušejte tento recept třeba už o víkendu a dopřejte si chuťovou explozi s nádechem luxusu.