Pokud máte rádi výrazné a zároveň vyvážené chutě, koňákové řezy s čokoládou si zamilujete. Tento dezert propojuje jemný kakaový korpus, sametově hladký pudinkový krém s koňakem a lahodnou čokoládovou polevu se zakysanou smetanou. Výsledkem je dokonale vrstvený zákusek, který skvěle doplní slavnostní stůl i odpolední kávu.
Díky své elegantní chuti a jednoduché přípravě se tento recept hodí i na oslavy, svátky nebo jako luxusní pohoštění pro návštěvu. A pokud koňak vynecháte, můžete připravit i nealkoholickou verzi vhodnou pro děti. Stačí málo surovin a trocha trpělivosti – a výsledek je naprosto famózní.
Co budeme potřebovat
Piškot:
- 1 vejce
- ½ hrnku cukru
- 1 hrnek hladké mouky
- ½ prášku do pečiva
- ½ hrnku mléka
- ¼ hrnku oleje
- 1 lžíce kakaa
Krém:
- 300 ml mléka
- 1 vanilkový pudinkový prášek
- 200 g másla
- moučkový cukr dle chuti
- koňak nebo vaječný likér (dle chuti)
Čokoládová vrstva:
- 2 zakysané smetany
- 1 tabulka čokolády na vaření
Jak budeme postupovat
1. Příprava piškotu
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Postupně přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko, olej a kakao. Vzniklé těsto vlijeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 25–30 minut. Po upečení necháme korpus důkladně vychladnout.
2. Vaření a šlehání krému
Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink a necháme jej zcela vychladnout. Mezitím vyšleháme změklé máslo s moučkovým cukrem do pěny a poté po lžících zašleháváme vychladlý pudink. Nakonec přidáme koňak nebo vaječný likér podle chuti – krém bude krásně hladký a aromatický.
3. Sestavení řezu
Na vychladlý piškot rovnoměrně rozetřeme připravený krém. Povrch uhladíme stěrkou.
4. Příprava čokoládové vrstvy
Nad vodní lázní rozpustíme tabulku čokolády a ihned do ní vmícháme zakysanou smetanu. Vzniklou polevu rozetřeme na vrstvu krému a necháme dezert zatuhnout. Ideálně dáme do lednice přes noc, aby se chutě propojily.
Tipy:
Pokud chcete výraznější chuť alkoholu, přidejte více koňaku nebo použijte pravý vaječný likér.
Dezert lze připravit i ve formě dortu – korpus upečte v kulaté formě a vrstvy přizpůsobte výšce.
Zakysanou smetanu můžete nahradit smetanou ke šlehání pro jemnější chuť čokoládové polevy.
Pokud řezy připravujete pro děti, alkohol jednoduše vynechte – krém zůstane výborný i bez něj.
Tvarohové a ořechové koláčky – jemné, máslové těsto a bohaté domácí náplně
Závěr
Koňákové řezy s čokoládou jsou elegantním dezertem pro všechny, kdo si chtějí dopřát něco výjimečného. Kombinace jemného korpusu, hladkého krému a svěží čokoládové polevy vytváří dezert, který zanechá silný dojem. Vyzkoušejte tento recept třeba už o víkendu a dopřejte si chuťovou explozi s nádechem luxusu.