Domů Recepty Dezerty Kokosové Eskymo řezy: Jemný kokosový dezert s čokoládovou polevou

Kokosové Eskymo řezy: Jemný kokosový dezert s čokoládovou polevou

Zdroj: Jana Spurná

Kokosové Eskymo řezy mají bohatou a osvěžující chuť kokosu, která je kombinována s vláčným těstem a jemným krémem. Tento dezert je sladký, jemný a lahodný, což z něj dělá vynikající pochoutku pro milovníky kokosu. Je ideální jako moučník ke kávě nebo jako slavnostní zákusek při rodinných oslavách.


Ingredience

Těsto:

  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2 lžíce kakaa

Krém:

  • 2 kokosové pudinky
  • 1/2 kostky másla
  • Cukr (dle chuti)
  • Zakysaná smetana
  • 500 ml mléka

Na ozdobení:

  • Strouhaný kokos
  • Čokoláda na vaření

Postup přípravy

1. Příprava těsta

Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny. Přidáme mléko, olej a prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Vše důkladně promícháme, dokud nezískáme hladké těsto.

2. Pečení korpusu

Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut. Pomocí špejle zkontrolujeme, zda je korpus propečený. Po upečení necháme vychladnout.

3. Příprava krému

Uvaříme kokosové pudinky s cukrem podle návodu a necháme je vychladnout. Mezitím vyšleháme změklé máslo se zakysanou smetanou do hladkého krému. Postupně do něj zašleháváme vychlazený pudink, dokud nevznikne jemná krémová směs.

4. Sestavení řezu

Krém rozetřeme na vychladlý korpus a uhladíme. Povrch posypeme strouhaným kokosem.

5. Ozdobení

Rozpustíme čokoládu a pomocí lžičky nebo sáčku vytvoříme na povrchu cikcak vzor nebo jiný ozdobný motiv.

6. Chlazení a podávání

Řezy necháme v lednici ztuhnout, ideálně několik hodin nebo přes noc. Poté nakrájíme na jednotlivé porce a podáváme.


Tipy

Místo zakysané smetany lze použít i mascarpone pro jemnější chuť.

Na čokoládové zdobení můžete použít i bílou čokoládu pro kontrastní efekt.

Řezy chutnají skvěle také druhý den, kdy se chutě lépe propojí.

Mocca řezy s kávovou náplní a čokoládovou polevou – jemný moučník s bohatou chutí


Závěr

Kokosové Eskymo řezy jsou elegantní a chuťově bohatý dezert, který spojuje vláčné těsto, jemný kokosový krém a čokoládové zdobení. Vyniknou při každé příležitosti a potěší všechny milovníky sladkostí.