Domů Suroviny Dochucovadla Černý pepř v kuchyni

Černý pepř v kuchyni

zdroj: istock.com

Černý pepř patří mezi nejrozšířenější koření na světě. Je pikantní, aromatický a dokáže zcela změnit chuť i jednoduchého jídla. Ať už jde o polévku, maso, těstoviny nebo vejce, pepř je v kuchyni stejně důležitý jako sůl. V tomto článku se podíváme, jaké druhy pepře existují, jak ho správně používat a proč není jedno, jaký pepř si koupíš.


Co je vlastně černý pepř?

Černý pepř je sušený plod rostliny Piper nigrum – tropické liány původem z Indie. Zralé zelené bobule se sklízejí těsně před dozráním a suší se na slunci, kde zčernají a zvrásní.

Obsahuje látku piperin, která mu dodává typickou štiplavost a má i mírné stimulační účinky na trávení a krevní oběh.


Druhy pepře

Černý pepř
Nejklasičtější druh. Všestranné použití – do polévek, omáček, na maso, do těstovin, na vejce. Má intenzivní vůni a pálivou chuť.

Bílý pepř
Získává se z plně zralých bobulí, zbavených slupky. Má jemnější chuť, méně aromatickou, ale štiplavější. Hodí se do světlých omáček a pokrmů, kde nechceš viditelné černé tečky.

Zelený pepř
Méně zralý, často konzervovaný v nálevu nebo mražený. Jemnější, lehce ovocná chuť. Skvělý do omáček k masu, například k vepřovému nebo steakům.

Růžový pepř
Technicky vzato nejde o pravý pepř (Piper nigrum), ale o bobule jiného stromu. Má sladší, jemnější chuť, používá se spíše jako dekorace nebo do salátů a dezertů.

zdroj: istock.com

Tipy na použití černého pepře v kuchyni

  • Pepř vždy čerstvě namelej – mletý pepř rychle ztrácí aroma.
  • Nepřidávej pepř příliš brzy do vaření – dlouhé vaření snižuje jeho chuť i vůni. Ideální je pepřit ke konci nebo až při servírování.
  • Do polévek, omáček a masa používej celý pepř – během varu uvolňuje chuť postupně.
  • Mletý pepř se hodí na dochucení hotových jídel, vajec, zeleniny i sýrů.
  • Zelený pepř v nálevu skvěle doplní smetanové nebo hořčičné omáčky.

 


Skladování pepře

Celý pepř skladuj v uzavřené sklenici na suchém a tmavém místě. Vydrží dlouho, aniž by ztratil chuť.

Mletý pepř spotřebuj ideálně do 3–6 měsíců – poté výrazně ztrácí aroma.

Vyhýbej se plastovým obalům – pepř pohlcuje pachy a vlhkost.


Černý pepř a zdraví – stručně a jasně

Obsahuje piperin, který může mírně podporovat trávení, vstřebávání živin a krevní oběh.

antioxidační účinky a může pomáhat s mírným zahříváním organismu.

Ve větším množství může dráždit žaludek – pepřuj s mírou.

Nejedná se o zázračný lék, ale jako součást běžné stravy má své místo.


Závěr

Černý pepř je základní koření, které má v kuchyni své pevné místo. Když ale víš, jaký druh použít, kdy ho přidat a proč je čerstvé mletí důležité, můžeš jídlo posunout na úplně jinou úroveň. Nepodceňuj sílu jednoduchých surovin – právě černý pepř často rozhoduje o tom, jestli budeš jíst s chutí, nebo jen dojídat.