Kuře na paprice je bezesporu jedním z nejoblíbenějších pokrmů české kuchyně. Tradičně se připravuje s jemnou paprikovou omáčkou a smetanou, která dodává jídlu krémovou chuť a sytost. Tento recept však přináší lehčí a zdravější variantu – omáčka je obohacena o zeleninu jako je mrkev, paprika a cuketa, čímž získává větší hloubku chutí i vyšší výživovou hodnotu. Použití vývaru a pouze kapky tuku z kuřete samotného dělá z tohoto pokrmu výtečnou volbu i pro každodenní zdravější stravování.
Výhodou receptu je také to, že nevyžaduje žádné speciální suroviny a výsledek je hotový zhruba do hodiny. Skvěle se hodí k těstovinám, rýži nebo klidně i k celozrnnému pečivu.
Co budeme potřebovat (pro 4 porce):
Maso a zelenina:
- 4 kuřecí stehna
- 1 střední cibule
- 1 mrkev
- 1 červená paprika
- ½ menší cukety
Na omáčku:
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- cca 500 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 100 ml smetany na vaření
- sůl a pepř podle chuti
- 1 lžička hladké mouky nebo škrobu (volitelné, na zahuštění)
Příloha:
- těstoviny nebo rýže podle výběru
Jak budeme postupovat:
1) Opečení masa:
Kuřecí stehna opláchneme, osušíme a vložíme do rozehřátého hrnce bez tuku – pustí vlastní šťávu. Opečeme je ze všech stran dozlatova, aby se zatáhla a vytvořila základ chuti. Po opečení maso vyjmeme a dáme bokem.
2) Restování zeleniny:
Do výpeku přidáme na drobno nakrájenou cibuli, nastrouhanou nebo na půlkolečka nakrájenou mrkev a nakrájenou papriku. Restujeme několik minut, dokud zelenina nezměkne a cibule nezesklovatí.
3) Dochucení a podlití:
Zeleninu zasypeme mletou sladkou paprikou, krátce orestujeme (jen pár vteřin), a ihned podlijeme vývarem, aby paprika nezhořkla.
4) Dušení masa:
Vrátíme kuřecí stehna zpět do hrnce, přiklopíme poklicí a na mírném ohni vaříme cca 30 minut, dokud maso není zcela měkké a šťavnaté.
5) Mixování a dochucení:
Maso opatrně vyjmeme a omáčku rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem. Osolíme a opepříme podle chuti.
6) Dokončení omáčky:
Maso obereme od kosti a vrátíme zpět do rozmixované omáčky. Přidáme na malé kousky nakrájenou cuketu a ještě asi 5 minut povaříme, dokud nebude zelenina měkká.
7) Zjemnění a zahuštění:
Na závěr přilijeme smetanu. Pokud je omáčka příliš řídká, můžeme ji mírně zahustit škrobem rozmíchaným ve studené vodě. Krátce provaříme.
8) Servírování:
Podáváme s těstovinami nebo rýží. Skvěle se hodí i lehký salát nebo nakládaná okurka jako osvěžující doplněk.
Tipy a obměny:
Pro výraznější chuť můžete přidat lžičku pálivé papriky nebo kapku chilli omáčky.
Cuketu lze nahradit lilkem, brokolicí nebo i kedlubnou.
Pokud nechcete použít smetanu, zkuste zakysanou smetanu nebo rostlinnou alternativu – například ovesnou nebo sójovou.
Omáčku můžete připravit i den předem – chutě se krásně rozleží.
Závěr:
Tato moderní verze kuřete na paprice je skvělým kompromisem mezi tradiční chutí a zdravějším způsobem vaření. Zelenina dodá jídlu pestrost i vlákninu, smetana omáčce naopak jemnost. Výsledek je krémový, lahodný a sytý pokrm, který si zamiluje celá rodina.