Domů Zdravé vaření Fitness recepty Zdravé kuře na paprice se zeleninou a těstovinami – klasika v odlehčené...

Zdravé kuře na paprice se zeleninou a těstovinami – klasika v odlehčené podobě

Vyzkoušejte tento zdravý a chutný recept - Zdroj: Benefoods - Václav Štafl

Kuře na paprice je bezesporu jedním z nejoblíbenějších pokrmů české kuchyně. Tradičně se připravuje s jemnou paprikovou omáčkou a smetanou, která dodává jídlu krémovou chuť a sytost. Tento recept však přináší lehčí a zdravější variantu – omáčka je obohacena o zeleninu jako je mrkev, paprika a cuketa, čímž získává větší hloubku chutí i vyšší výživovou hodnotu. Použití vývaru a pouze kapky tuku z kuřete samotného dělá z tohoto pokrmu výtečnou volbu i pro každodenní zdravější stravování.

Výhodou receptu je také to, že nevyžaduje žádné speciální suroviny a výsledek je hotový zhruba do hodiny. Skvěle se hodí k těstovinám, rýži nebo klidně i k celozrnnému pečivu.


Co budeme potřebovat (pro 4 porce):

Maso a zelenina:

  • 4 kuřecí stehna
  • 1 střední cibule
  • 1 mrkev
  • 1 červená paprika
  • ½ menší cukety

Na omáčku:

  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • cca 500 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany na vaření
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1 lžička hladké mouky nebo škrobu (volitelné, na zahuštění)

Příloha:

  • těstoviny nebo rýže podle výběru

Jak budeme postupovat:

1) Opečení masa:
Kuřecí stehna opláchneme, osušíme a vložíme do rozehřátého hrnce bez tuku – pustí vlastní šťávu. Opečeme je ze všech stran dozlatova, aby se zatáhla a vytvořila základ chuti. Po opečení maso vyjmeme a dáme bokem.

2) Restování zeleniny:
Do výpeku přidáme na drobno nakrájenou cibuli, nastrouhanou nebo na půlkolečka nakrájenou mrkev a nakrájenou papriku. Restujeme několik minut, dokud zelenina nezměkne a cibule nezesklovatí.

3) Dochucení a podlití:
Zeleninu zasypeme mletou sladkou paprikou, krátce orestujeme (jen pár vteřin), a ihned podlijeme vývarem, aby paprika nezhořkla.

4) Dušení masa:
Vrátíme kuřecí stehna zpět do hrnce, přiklopíme poklicí a na mírném ohni vaříme cca 30 minut, dokud maso není zcela měkké a šťavnaté.

5) Mixování a dochucení:
Maso opatrně vyjmeme a omáčku rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem. Osolíme a opepříme podle chuti.

6) Dokončení omáčky:
Maso obereme od kosti a vrátíme zpět do rozmixované omáčky. Přidáme na malé kousky nakrájenou cuketu a ještě asi 5 minut povaříme, dokud nebude zelenina měkká.

7) Zjemnění a zahuštění:
Na závěr přilijeme smetanu. Pokud je omáčka příliš řídká, můžeme ji mírně zahustit škrobem rozmíchaným ve studené vodě. Krátce provaříme.

8) Servírování:
Podáváme s těstovinami nebo rýží. Skvěle se hodí i lehký salát nebo nakládaná okurka jako osvěžující doplněk.


Tipy a obměny:

Pro výraznější chuť můžete přidat lžičku pálivé papriky nebo kapku chilli omáčky.

Cuketu lze nahradit lilkem, brokolicí nebo i kedlubnou.

Pokud nechcete použít smetanu, zkuste zakysanou smetanu nebo rostlinnou alternativu – například ovesnou nebo sójovou.

Omáčku můžete připravit i den předem – chutě se krásně rozleží.


Závěr:

Tato moderní verze kuřete na paprice je skvělým kompromisem mezi tradiční chutí a zdravějším způsobem vaření. Zelenina dodá jídlu pestrost i vlákninu, smetana omáčce naopak jemnost. Výsledek je krémový, lahodný a sytý pokrm, který si zamiluje celá rodina.