Hledáte rychlý a chutný recept na domácí oběd, který zasytí a potěší i vybíravější strávníky? Vepřové kostky v mrkvi jsou výbornou volbou. Maso se pomalu dusí v omáčce z restované mrkve a cibule, která se nakonec rozmixuje do jemné struktury. Pokrm připomíná klasickou kuchyni, ale díky lehké zeleninové omáčce působí modernějším dojmem.
Nejlepší je podávaný s rýží, ale hodí se i s bramborami nebo knedlíkem. Pokud chcete klasiku trochu jinak a zdravější, tento recept rozhodně stojí za vyzkoušení.
Co budeme potřebovat (4 porce):
Na maso a omáčku:
- 600 g vepřového masa (plec nebo kýta)
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíčka kmínu
- sůľ a černý pepř podle chuti
- 1 cibule
- 4 mrkve (střední velikosti)
- 1 stroužek česneku (volitelně)
- cca 500 ml zeleninového nebo masového vývaru
- 1 lžíčka kukuřičného škrobu (volitelně, na zahuštění)
Na přílohu:
- 250 g rýže (např. jasmínové nebo dlouhozrné)
Postup krok za krokem:
1) Opečení masa
Maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a na rozehřáté pánvi s olejem zprudka orestujte, aby se zatáhlo. Poté přidejte kmín a případně upravte dochucení. Maso dejte stranou.
2) Příprava základu z mrkve
V hrnci orestujte na oleji nakrájenou cibuli dozlatova, přidejte na kolečka nebo kostičky nakrájenou mrkev a restujte cca 5 minut. Nakonec přidejte česnek a nechte rozvonět.
3) Dušení masa
Opečené maso vložte do hrnce k zelenině. Pánev po mase vývarem vymýejte a výrčný výpek přidejte do hrnce. Zalijte zbytkem vývaru tak, aby bylo maso ponořené. Zakryjte a duste na mírném ohni asi 90 minut, dokud maso nezměkne.
4) Mixování a dokončení omáčky
Maso vyjměte, omáčku rozmixujte dohladka. Případně zřeďte vývarem nebo zahustěte škrobem. Vraťte maso do omáčky a přidejte čerstvě nakrájenou mrkev na kousky. Vařte ještě cca 15 minut.
5) Příprava rýže
Rýži uvařte podle návodu v osolené vodě nebo v páře.
6) Servírování
Na talíř dejte porci rýže, přelijte omáčkou a přidejte kousky masa i křupavou mrkev. Podávejte teplé, ideálně s kyselou okurkou nebo salátem z čerstvé zeleniny.
Tipy a varianty:
Pro jemnější chuť přidejte do omáčky lžičku medu nebo lžičku smetany.
Vhodnou náhradou za rýži je i bramborová kaše nebo houskový knedlík.
Pokud chcete více zeleniny, můžete přidat i kousek předem uvařeného celeru nebo petržele.
Domácí sekaná s pečeným zelím, mrkví a bramborovou kaší – tradiční jídlo v odlehčené podobě
Závěr:
Vepřové kostky v mrkvi jsou vynikajícím receptem, který kombinuje klasickou chutě s lehkou zeleninovou omáčkou. Díky dlouhému dušení je maso neskutečně měkké a omáčka jemná, lehce nasládlá a harmonická. Ideální volba pro nedělní oběd i každodenní vaření.