Domů Recepty Dezerty Tvarohové a ořechové koláčky – jemné, máslové těsto a bohaté domácí náplně

Tvarohové a ořechové koláčky – jemné, máslové těsto a bohaté domácí náplně

Zdroj: Jana Jančíková

Hledáte tradiční český recept na koláčky, které jsou lahodné, voňavé a hodí se ke kávě i na slavnostní stůl? Tyto tvarohové a ořechové koláčky vás okouzlí svou jemností, máslovou chutí a poctivou domácí náplní. Skvělé na svátky, rodinné oslavy i běžné víkendové pečení.

Spojení vanilkového těsta s citronovou kůrou, krémové tvarohové náplně a kořeněné ořechové směsi vytváří neodolatelný zážitek pro všechny milovníky českého cukroví.

Recept na tvarohové a ořechové koláčky:


Co budeme potřebovat

Na těsto:

  • 250 g měkkého tvarohu (v kostce)
  • 250–280 g hladké mouky
  • 250 g másla nebo máslové Hery
  • Špetka soli
  • Špetka prášku do pečiva
  • 1 balení vanilkového cukru
  • Nastrouhaná citronová kůra (z ½ citronu)

Na ořechovou náplň:

  • Mleté vlašské ořechy
  • Mléko (na spaření)
  • Trochu rumu
  • Povidla nebo marmeláda
  • Plátek másla
  • Skořice
  • Citronová kůra
  • Med podle chuti
  • Jemná strouhanka (na zahuštění)

Na tvarohovou náplň:

  • Měkký tvaroh
  • Cukr podle chuti
  • 1 vejce
  • 1 lžička solamylu nebo kukuřičného škrobu
  • Citronová kůra

Postup krok za krokem

1. Těsto

Smíchejte všechny suroviny a vypracujte měkké, kompaktní těsto. Pokud se lepí, přidejte trochu mouky. Těsto zabalte do fólie a nechte odležet v lednici alespoň 2 hodiny.

2. Ořechová náplň

Mleté ořechy přelijte teplým mlékem a krátce povařte. Přidejte povidla, máslo, rum, skořici, citronovou kůru, med. Podle konzistence zahustěte jemnou strouhankou. Náplň by měla být hladká a pevná.

3. Tvarohová náplň

V míse smíchejte tvaroh, vejce, cukr, citronovou kůru a škrob. Vyšlehejte do hladka.

4. Tvarování koláčků

Těsto rozválejte na lehce pomoučněném vále na plát silný asi 4 mm. Vykrájejte kolečka o průměru cca 5 cm. Na střed každého kolečka naneste malé množství ořechové nebo tvarohové náplně.

5. Pečení

Koláčky přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 15 minut, dokud nejsou lehce narůžovělé.

6. Servírování

Koláčky nechte vychladnout. Můžete je posypat moučkovým cukrem nebo nechat jen tak – i bez ozdoby chutnají výtečně.


Tipy a poznámky

Z jedné dávky připravíte až 90 menších koláčků.

Náplně připravujte „od oka“ – můžete upravit sladkost či koření podle chuti.

Těsto je vhodné i na jiné druhy koláčků – zkuste variantu s makem nebo povidly.

Místo vykrajování můžete těsto rozválet, potřít náplní, zarolovat a krájet na kolečka.

Hraběnčiny řezy – tradiční český moučník s jablky, sněhem a ořechy


Závěr

Tyto domácí tvarohové a ořechové koláčky jsou ideální volbou pro všechny, kdo milují jemné těsto a poctivé náplně. Hodí se k čaji, na slavnostní stůl i jako dárek z kuchyně. Navíc jejich příprava není složitá, a výsledek je naprosto dokonalý.