Domů Recepty Hlavní jídla Retro kuřecí plátek s broskví, šunkou a sýrem – nostalgická klasika z...

Retro kuřecí plátek s broskví, šunkou a sýrem – nostalgická klasika z devadesátek

Zdroj: Alena Majdová

Pokud milujete jídla, která evokují domácí pohodu a vzpomínky na klasická menu českých restaurací, tento retro recept je přesně pro vás. Kombinace jemného kuřecího masa, sladké broskve, šunky a rozpuštěného sýra je nestárnoucí hit, který dodnes boduje na rodinných stolech i slavnostních obědech. Navíc jeho příprava nezabere mnoho času a hodí se i pro běžný víkendový oběd. Nechte se okouzlit touto kombinací chutí, která funguje jednoduše dokonale.


Co budeme potřebovat:

Na maso:

  • 4 kuřecí prsa (nakrájená na plátky)
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 lžíce rostlinného oleje

Na omáčku:

  • 1 menší cibule (najemno nakrájená)
  • 2 stroužky česneku (prolisované nebo najemno nasekané)
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 200 ml kuřecího vývaru (nebo vody)
  • 1 lžička solamylu (rozpuštěná v troše studené vody)

Na dokončení:

  • 4 plátky šunky
  • 4 půlky kompotovaných broskví
  • 4 plátky sýra (gouda, eidam nebo jiný dle chuti)

Na přílohu:

  • 500 g hranolků (nebo vařených brambor, případně rýže)
  • zeleninová obloha (salát, rajčata, okurka, paprika)

Jak budeme postupovat:

1) Příprava masa:
Kuřecí prsa lehce naklepeme, osolíme a opepříme z obou stran. Na pánvi rozehřejeme olej a maso zprudka opečeme dozlatova z obou stran, každou přibližně 1 minutu. Poté maso vyjmeme a dáme stranou.

2) Omáčka:
Do výpeku vsypeme cibuli a restujeme ji do sklovata. Přidáme česnek a krátce orestujeme. Vmícháme sladkou papriku, zalijeme sójovou omáčkou a vývarem. Zahustíme solamylem rozmíchaným ve vodě, necháme krátce provařit, až omáčka zhoustne.

3) Skládání a zapékání:
Do omáčky vložíme zpět maso, na každý plátek položíme šunku, půlku broskve a plátek sýra. Přiklopíme poklicí a necháme pár minut prohřát, dokud se sýr nerozpustí.

4) Příloha:
Hranolky usmažíme dozlatova nebo pečeme v troubě (200 °C, asi 25 minut). Alternativně podáváme s rýží nebo vařenými bramborami. Jako svěží doplněk se hodí zeleninová obloha.


Tipy a triky:

Maso můžete předem naložit do směsi oleje, citronové šťávy a bylinek pro větší šťavnatost.

Sladší varianta: Do omáčky můžete přidat trochu kompotové šťávy.

Pikantní verze: Přidejte špetku chilli nebo kapku worcesteru.

Alternativa k broskvím: Skvěle funguje i ananas nebo mango.

Sýr: Pokud chcete silnější chuť, zvolte uzený sýr nebo čedar.

Kuřecí špízy s pečenými bramborami a domácí tatarkou – dokonalá rodinná večeře, která nezklame


Závěr:

Retro kuřecí plátek s broskví, šunkou a sýrem je důkazem, že některé klasiky nestárnou. Spojení masa, ovoce a sýra vytváří lahodnou rovnováhu chutí, která zasytí a potěší. Připravte ho rodině nebo hostům a užijte si chvíli nostalgie i chutné jídlo zároveň.