Domů Recepty Dezerty Mocca řezy s kávovou náplní a čokoládovou polevou – jemný moučník s...

Mocca řezy s kávovou náplní a čokoládovou polevou – jemný moučník s bohatou chutí

Připravte si lahodné mocca řezy s chutí kávy - Zdroj: Lucie Rakušanová

Milujete chuť kávy, ale zároveň nedáte dopustit na kvalitní domácí dezerty? Potom jsou tyto mocca řezy ideálním receptem právě pro vás. Jemné těsto s vanilkovým základem, hutná kávová náplň s vůní rumu a ořechů, a to celé zakončené hebkou čokoládovou polevou. Nejen že vypadají skvěle na talíři, ale ještě lépe chutnají – zvlášť v kombinaci s kávou nebo jako sladká tečka po obědě.

Tento recept je osvědčený klasický zákusek, který připravíte bez složitých technik. Hodí se jak na víkendové mlsání, tak na slavnostní stůl. Díky jednoduché přípravě zvládne tyto řezy upéct i začátečník, a přesto sklidí zasloužený obdiv.


Ingredience

Na těsto:

  • 1/2 litru polohrubé mouky
  • 1/4 litru cukru
  • 3 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/4 litru smetany ke šlehání
  • Mléko dle potřeby

Na kávovou náplň:

  • 2 balíčky piškotů (rozemletých najemno)
  • 1 hrnek silného kávového turka (i s lógrum, vychladlý)
  • 1 kostka másla
  • Rum dle chuti
  • Hrst nasekaných ořechů
  • Cukr dle chuti

Na polevu:

  • 1 tabulka hořké čokolády
  • 1 tabulka mléčné čokolády
  • 50 g kokosového tuku

Postup přípravy

1) Příprava těsta

Nejprve si vyšleháme vejce s cukrem do světlé pěny. Jakmile směs zesvětlá a nabude, přidáme vanilkový cukr a opatrně vmícháme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Přilijeme smetanu ke šlehání a podle potřeby také trochu mléka – těsto by mělo být polotekuté a dobře roztíratelné. Připravené těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný a vysypaný moukou. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 20 minut. Po upečení necháme korpus zcela vychladnout.

2) Kávová náplň

Zatímco se těsto peče a chladne, připravíme si kávovou náplň. Piškoty rozemeleme najemno (například v mixéru) a smícháme s vychladlým silným turkem i s lógrum. Přidáme změklé máslo, rum, nasekané ořechy a cukr podle chuti. Vznikne hustý krém, který rovnoměrně rozetřeme na vychladlý korpus. Dáme do lednice alespoň na 15 minut ztuhnout.

3) Čokoládová poleva

Ve vodní lázni rozpustíme hořkou a mléčnou čokoládu spolu s kokosovým tukem. Mícháme, dokud nevznikne hladká a lesklá hmota. Hotovou polevu nalijeme na ztuhlou kávovou vrstvu a opět dáme do chladu, aby vše dobře ztuhlo a spojilo se.


Tipy pro lepší výsledek

Pokud chcete ještě výraznější kávové aroma, přidejte do náplně instantní kávu rozpuštěnou v kapce vody.

Rum lze nahradit Amarettem nebo Kahlúou pro jemnější mandlový nádech.

Na čokoládovou polevu lze použít i kvalitní čokoládové čočky – rychleji se rozpustí.

Řezy krájejte ostrým nožem, ideálně zahřátým ve vodě, abyste získali čisté linie.

Ořechy v náplni můžete vyměnit za lísková jádra, mandle nebo i sušené ovoce.

Tvarohové a ořechové koláčky – jemné, máslové těsto a bohaté domácí náplně


Závěr

Mocca řezy jsou výjimečným zákuskem, který spojuje silnou chuť kávy, jemnost máslového krému a hebkost čokolády. Na rozdíl od některých složitějších dezertů je jejich příprava velmi jednoduchá, a přesto výsledek působí luxusně. Hodí se nejen ke kávě, ale i jako slavnostní dezert k nedělnímu obědu nebo oslavám. Pokud si potrpíte na kávové dezerty, tenhle recept by vám rozhodně neměl chybět ve sbírce.