Hledáte jednoduchý a přitom výborný oběd, který zvládnete během chvíle? Tento recept na minutkový kuřecí plátek na žampionech s opečenými bramborami je skvělou volbou pro každého, kdo chce připravit rychlé jídlo bez kompromisů na chuti.
Spojení šťavnatého masa, voňavé houbové omáčky a dozlatova pečených brambor vytváří harmonickou kombinaci chutí, kterou si oblíbí celá rodina.
Recept na minutkový kuřecí plátek na žampionech:
Co budeme potřebovat
Na kuřecí plátky:
- 4 kuřecí prsa (nakrájená na plátky)
- Sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce oleje na smažení
Na houbovou omáčku:
- 1 cibule (najemno nakrájená)
- 200 g žampionů (čerstvých nebo sterilovaných)
- 1 lžička másla
- 200 ml vody nebo vývaru
- 1 lžička solamylu (rozmíchaná ve 2 lžících vody)
Na přílohu:
- 600 g brambor
- 2 lžíce oleje nebo másla
- Sůl, pepř
- Bylinky dle chuti (např. tymián, rozmarýn)
Jak budeme postupovat
1) Kuřecí prsa omyjeme, osušíme, jemně naklepeme a z obou stran osolíme a opepříme. Na pánvi rozehřejeme olej a maso opečeme dozlatova. Po opečení odložíme stranou a přikryjeme.
2) Ve stejné pánvi rozpustíme máslo, přidáme najemno nakrájenou cibuli a restujeme dozlatova. Poté přidáme nakrájené žampiony, osolíme, opepříme a krátce podusíme.
3) Podlijeme vývarem nebo vodou a necháme několik minut provařit. Přidáme solamyl rozmíchaný ve vodě a omáčku krátce provaříme, aby zhoustla. Do omáčky vrátíme kuřecí maso a necháme ho krátce prohřát.
4) Brambory oloupeme, nakrájíme na měsíčky nebo kostky, smícháme s olejem, solí, pepřem a případně bylinkami. Rozložíme na plech s pečicím papírem a pečeme při 200 °C asi 30 minut dozlatova.
Tipy na vylepšení
Krémovější omáčka: Přidejte trochu smetany ke šlehání nebo dijonskou hořčici.
Zdravější příloha: Místo brambor podávejte s vařenou rýží nebo zeleninovým salátem.
Bylinkové brambory: Dochutit můžete i sušeným česnekem nebo čerstvou petrželí.
Závěr
Tento rychlý recept na kuřecí plátek na žampionech je ideální volbou pro oběd i večeři, když chcete připravit chutné a syté jídlo bez dlouhého stání u sporáku. Kombinace jemného masa, houbové omáčky a křupavých brambor nikdy nezklame – a máte hotovo za půl hodiny.