Domů Recepty Hlavní jídla Kuřecí špízy s pečenými bramborami a domácí tatarkou – dokonalá rodinná večeře,...

Kuřecí špízy s pečenými bramborami a domácí tatarkou – dokonalá rodinná večeře, která nezklame

Kuřecí špízy s pečenými bramborami, domácí tatarkou a čerstvým salátem - Zdroj: David Vybíral

Hledáte recept na chutnou, vyváženou a přitom jednoduchou večeři, která potěší celou rodinu? Kuřecí špízy s pečenými bramborami, domácí tatarkou a čerstvým salátem jsou ideální volbou. Kombinace šťavnatého masa, křupavé zeleniny a voňavého koření vás zaručeně nadchne – ať už je připravíte na grilu, v troubě nebo pánvi.

Tento pokrm je skvělou volbou pro víkendovou večeři, posezení s přáteli i běžný pracovní den. Díky přílohám ho snadno přizpůsobíte podle sezóny i chutí.

Recept na kuřecí špízy s pečenými bramborami a domácí tatarkou:


Co budeme potřebovat

Na kuřecí špízy:

  • 500 g kuřecích prsou
  • 1 červená, zelená a žlutá paprika
  • 1 větší cibule
  • 100 g ananasu (volitelně)
  • 100 g špeku nebo slaniny
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky mletého pepře
  • Dřevěné špejle (namočené 30 min ve vodě)

Pečené brambory:

  • 800 g brambor
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sladké papriky
  • ½ lžičky černého pepře
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička sušeného tymiánu nebo rozmarýnu

Domácí tatarka:

  • 200 g majonézy
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 1 menší kyselá okurka (najemno nasekaná)
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku (prolisovaný)
  • Sůl a pepř podle chuti

Čerstvý salát:

  • 1 menší rajče
  • ½ salátové okurky
  • ½ žluté papriky
  • ¼ malé cibule
  • 50 g bílého jogurtu nebo zakysané smetany
  • Sůl, pepř, šťáva z ½ citronu

Postup krok za krokem

1. Marinování a příprava špízů

Kuřecí maso nakrájejte na stejně velké kostky. Papriky, cibuli a případně ananas nakrájejte na podobně velké kousky. V míse promíchejte olej, koření a maso. Nechte alespoň 30 minut marinovat (nebo přes noc).

Poté napichujte maso, zeleninu a slaninu na špejle. Grilujte na středním ohni nebo pečte v troubě na 200 °C asi 20 minut. V polovině pečení otočte.

2. Příprava pečených brambor

Brambory omyjte, nakrájejte na měsíčky a smíchejte s olejem, solí, kořením a bylinkami. Rozložte na plech a pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 30–35 minut dozlatova.

3. Domácí tatarka

V misce smíchejte majonézu, hořčici, nasekanou okurku, citronovou šťávu a česnek. Dochuťte solí a pepřem. Nechte v lednici alespoň 15 minut odležet.

4. Rychlý zeleninový salát

Všechnu zeleninu nakrájejte na drobné kousky, promíchejte s jogurtem (nebo smetanou), citronovou šťávou, solí a pepřem. Nechte chvíli odležet.


Podávání

Kuřecí špízy podávejte horké, doplněné o křupavé pečené brambory, domácí tatarku a čerstvý zeleninový salát. Ideální doplněk tvoří čerstvé bylinky nebo pár kapek citronu pro zvýraznění chutí.


Tipy na vylepšení

Špízy můžete připravit i na pánvi nebo v kontaktním grilu.

Slaninu lze nahradit halloumi sýrem nebo cuketou pro vegetariánskou verzi.

Do tatarky můžete přidat nadrobno nasekanou pažitku nebo červenou cibuli.

Salát lze obměnit podle sezóny – přidejte ředkvičky, polníček nebo kukuřici.

Kuřecí plátek s hranolky– jednoduchá klasika, kterou milují malí i velcí


Závěr

Tento recept na kuřecí špízy s pečenými bramborami a domácí tatarkou je ideální pro rychlou rodinnou večeři i víkendové grilování. Díky jednoduchým surovinám a srozumitelnému postupu ho zvládne opravdu každý. Kombinace chutí a struktur zaručí, že se k němu budete rádi vracet.