
Hledáte recept na chutnou, vyváženou a přitom jednoduchou večeři, která potěší celou rodinu? Kuřecí špízy s pečenými bramborami, domácí tatarkou a čerstvým salátem jsou ideální volbou. Kombinace šťavnatého masa, křupavé zeleniny a voňavého koření vás zaručeně nadchne – ať už je připravíte na grilu, v troubě nebo pánvi.
Tento pokrm je skvělou volbou pro víkendovou večeři, posezení s přáteli i běžný pracovní den. Díky přílohám ho snadno přizpůsobíte podle sezóny i chutí.
Recept na kuřecí špízy s pečenými bramborami a domácí tatarkou:
Co budeme potřebovat
Na kuřecí špízy:
- 500 g kuřecích prsou
- 1 červená, zelená a žlutá paprika
- 1 větší cibule
- 100 g ananasu (volitelně)
- 100 g špeku nebo slaniny
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sladké mleté papriky
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička soli
- ½ lžičky mletého pepře
- Dřevěné špejle (namočené 30 min ve vodě)
Pečené brambory:
- 800 g brambor
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sladké papriky
- ½ lžičky černého pepře
- 1 lžička soli
- 1 lžička sušeného tymiánu nebo rozmarýnu
Domácí tatarka:
- 200 g majonézy
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 1 menší kyselá okurka (najemno nasekaná)
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 stroužek česneku (prolisovaný)
- Sůl a pepř podle chuti
Čerstvý salát:
- 1 menší rajče
- ½ salátové okurky
- ½ žluté papriky
- ¼ malé cibule
- 50 g bílého jogurtu nebo zakysané smetany
- Sůl, pepř, šťáva z ½ citronu
Postup krok za krokem
1. Marinování a příprava špízů
Kuřecí maso nakrájejte na stejně velké kostky. Papriky, cibuli a případně ananas nakrájejte na podobně velké kousky. V míse promíchejte olej, koření a maso. Nechte alespoň 30 minut marinovat (nebo přes noc).
Poté napichujte maso, zeleninu a slaninu na špejle. Grilujte na středním ohni nebo pečte v troubě na 200 °C asi 20 minut. V polovině pečení otočte.
2. Příprava pečených brambor
Brambory omyjte, nakrájejte na měsíčky a smíchejte s olejem, solí, kořením a bylinkami. Rozložte na plech a pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 30–35 minut dozlatova.
3. Domácí tatarka
V misce smíchejte majonézu, hořčici, nasekanou okurku, citronovou šťávu a česnek. Dochuťte solí a pepřem. Nechte v lednici alespoň 15 minut odležet.
4. Rychlý zeleninový salát
Všechnu zeleninu nakrájejte na drobné kousky, promíchejte s jogurtem (nebo smetanou), citronovou šťávou, solí a pepřem. Nechte chvíli odležet.
Podávání
Kuřecí špízy podávejte horké, doplněné o křupavé pečené brambory, domácí tatarku a čerstvý zeleninový salát. Ideální doplněk tvoří čerstvé bylinky nebo pár kapek citronu pro zvýraznění chutí.
Tipy na vylepšení
Špízy můžete připravit i na pánvi nebo v kontaktním grilu.
Slaninu lze nahradit halloumi sýrem nebo cuketou pro vegetariánskou verzi.
Do tatarky můžete přidat nadrobno nasekanou pažitku nebo červenou cibuli.
Salát lze obměnit podle sezóny – přidejte ředkvičky, polníček nebo kukuřici.
Kuřecí plátek s hranolky– jednoduchá klasika, kterou milují malí i velcí
Závěr
Tento recept na kuřecí špízy s pečenými bramborami a domácí tatarkou je ideální pro rychlou rodinnou večeři i víkendové grilování. Díky jednoduchým surovinám a srozumitelnému postupu ho zvládne opravdu každý. Kombinace chutí a struktur zaručí, že se k němu budete rádi vracet.