Domů Recepty Dezerty Kefírová buchta – vláčná, jednoduchá a neodolatelná

Kefírová buchta – vláčná, jednoduchá a neodolatelná

Zdroj: Cabalková Jiřina

Hledáte rychlý a nenáročný recept na moučník, který zvládnete připravit z běžných surovin a bez zdlouhavého postávání u trouby? Kefírová buchta s čokoládovou polevou je přesně to, co potřebujete. Díky použití kefíru má těsto jemnou, vláčnou strukturu a dlouho zůstává čerstvé. Přitom chutná jako z cukrárny – a příprava vám zabere jen pár minut.

Ideální volba na víkendové pečení, svačinu do školy, sladkou tečku po obědě nebo jako rychlý moučník pro návštěvu.

Recept na kefírovou buchtu:


Co budeme potřebovat

Na těsto:

  • 350 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vejce
  • 120 g cukru (krystal nebo třtinový)
  • 2 lžíce kvalitního kakaa
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • 200 ml kefíru (lze nahradit podmáslím nebo bílým jogurtem)

Na čokoládovou polevu:

  • 100 g čokolády na vaření
  • 2 lžíce zakysané smetany (lze použít i smetanu ke šlehání)
  • 1 lžička másla (volitelně, pro lesk)

Postup krok za krokem

1. Příprava těsta

Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva. Přidáme cukr, kakao a vejce. Postupně zašleháváme olej a kefír. Mícháme, dokud nevznikne hladké, polotekuté těsto.

2. Pečení

Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy nebo na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme přibližně 25–30 minut – hotovost ověříme zapíchnutím špejle (měla by vyjít suchá).

3. Příprava polevy

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni nebo opatrně v mikrovlnné troubě. Vmícháme zakysanou smetanu a případně máslo. Mícháme do hladka.

4. Finální úprava

Po vychladnutí buchtu rovnoměrně potřeme čokoládovou polevou. Necháme ztuhnout, poté nakrájíme na kostky nebo řezy a podáváme.


Tipy na vylepšení

Pro intenzivnější chuť přidejte do těsta kousky hořké čokolády nebo nasekané ořechy.

Kefír můžete nahradit podmáslím nebo bílým jogurtem, výsledek bude stále vláčný.

Do polevy můžete přidat citrónovou šťávu nebo nastrouhanou pomerančovou kůru pro osvěžující nádech.

Místo oleje lze použít rozpuštěné máslo pro bohatší chuť.

Pokud chcete méně sladkou variantu, část cukru nahraďte medem nebo javorovým sirupem.

Macecha řezy s čokoládovým pudinkem a krémem – famózní vrstvený dezert, který si zamilujete


Závěr

Kefírová buchta s kakaem a čokoládovou polevou je ukázkou toho, že i z jednoduchých ingrediencí lze připravit výborný moučník. Je rychlá, vláčná, nenáročná na přípravu a chutná naprosto skvěle. Ideální pro každého, kdo má chuť na domácí pečení bez zbytečné námahy. Vyzkoušejte ji a zařaďte mezi své osvědčené recepty.