Domů Recepty Dezerty Jemné palačinky plněné tvarohem a jahodami – rychlý dezert, kterému neodoláte

Jemné palačinky plněné tvarohem a jahodami – rychlý dezert, kterému neodoláte

Zdroj: Eva Sattlerová

Palačinky patří mezi nejoblíbenější sladká jídla napříč generacemi. Jsou rychlé, univerzální a snadno se připravují i z běžných surovin, které má většina z nás doma. Tento recept na palačinky s tvarohovou náplní a čerstvými jahodami je skvělý jak na víkendovou snídani, tak i jako lehký dezert nebo sladký oběd.

Kombinace vláčného těsta, jemného tvarohu, zakysané smetany a svěžích jahod vytváří harmonii, která potěší děti i dospělé. Pojďte si připravit domácí klasiku v moderním provedení, která potěší nejen chuťové pohárky, ale i oči.


Co budeme potřebovat

Na palačinky:

  • 200 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 400–450 ml mléka
  • 1–2 lžíce oleje (přímo do těsta)

Na tvarohovou náplň:

  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1–2 lžíce cukru (dle chuti)
  • čerstvé jahody – nakrájené na malé kousky
Zdroj: Eva Sattlerová

Jak budeme postupovat

1. Příprava těsta na palačinky

Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme špetku soli, vejce a postupně přiléváme mléko, dokud nevznikne hladké těsto bez hrudek. Nakonec vmícháme olej – díky tomu už není nutné při smažení vymazávat pánev.

Zdroj: Eva Sattlerová
Zdroj: Eva Sattlerová

2. Smažení palačinek

Na rozpálené nepřilnavé pánvi rozlijeme naběračku těsta a rovnoměrně rozprostřeme. Palačinku opečeme z každé strany dozlatova, přibližně 1 minutu. Opakujeme, dokud nespotřebujeme celé těsto.

Zdroj: Eva Sattlerová

3. Příprava náplně

V míse vyšleháme tvaroh se zakysanou smetanou a cukrem do hladkého krému. Nakonec opatrně vmícháme nakrájené jahody. Náplň by měla být jemná, ale zároveň dostatečně hustá.

4. Plnění palačinek

Každou palačinku potřeme připravenou tvarohovou směsí. Můžeme je srolovat, přeložit na čtvrtiny nebo skládat jako kapsy – podle chuti a estetických preferencí.

5. Servírování

Hotové palačinky ozdobíme moučkovým cukrem, čerstvým ovocem, šlehačkou nebo přelijeme rozpuštěnou čokoládou. Podáváme ihned.


Tipy:

Do náplně lze kromě jahod přidat borůvky, banány nebo strouhanou čokoládu.

Pro nadýchanější palačinky přidej do těsta špetku prášku do pečiva.

Chceš více vláčnosti? Přidej do tvarohového krému lžíci medu nebo javorového sirupu.

Z tohoto palačinkového těsta můžeš připravit i slanou verzi – jen vynechej cukr a náplň obměň za šunku, sýr nebo zeleninu.

Rychlý drobenkový koláč s meruňkami a jahodami – ideální moučník k odpolední kávě


Závěr

Palačinky s tvarohem a jahodami jsou nadčasovou klasikou, kterou si oblíbí každý. Sladká, svěží a krémová kombinace z nich dělá perfektní volbu pro jakoukoliv denní dobu. Díky jednoduchému postupu a dostupným surovinám je zvládne i začátečník v kuchyni. Vyzkoušej je a připrav sladké potěšení pro sebe i své blízké.