Domů Zdravé vaření Fitness recepty Domácí sekaná s pečeným zelím, mrkví a bramborovou kaší – tradiční jídlo...

Domácí sekaná s pečeným zelím, mrkví a bramborovou kaší – tradiční jídlo v odlehčené podobě

Vyzkoušejte tento zdravý a chutný recept - Zdroj: Benefoods - Václav Štafl

Sekaná patří mezi stálice české kuchyně – jednoduchý, sytý a chutný pokrm, který se hodí pro jakýkoli den v týdnu. V této vylepšené variantě ji doplňuje pečené zelí s mrkví, které se postarají o výraznější chuť a zároveň příjemně odlehčí celý talíř. Místo klasického dušeného zelí nebo sterilovaných příloh zde vsadíme na chuť pečené zeleniny, která přináší přirozenou sladkost, karamelizovanou kůrku a krásnou vůni bylinek.

Příprava je snadná a celkový výsledek velmi efektní – ideální jak pro běžný rodinný oběd, tak jako zdravější alternativa oblíbené klasiky. Kombinace s jemnou bramborovou kaší dodá jídlu potřebnou krémovost a sytost.


Co budeme potřebovat (4 porce):

Na sekanou:

  • 600 g mletého masa (mix vepřového a hovězího)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička mletého pepře
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička sušené majoránky
  • cca 3 lžíce strouhanky

Na pečenou zeleninu:

  • ½ hlávky bílého nebo červeného zelí
  • 3 střední mrkve
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř podle chuti

Na bramborovou kaši:

  • 600 g brambor
  • cca 150 ml mléka
  • 30 g másla
  • sůl podle chuti

Jak budeme postupovat:

1) Příprava sekané:
V míse smícháme mleté maso s jemně nasekanou cibulí, prolisovaným česnekem, hořčicí, kořením, vejcem a strouhankou. Vše důkladně propracujeme rukama, aby vznikla kompaktní směs. Vytvoříme šišku, kterou přemístíme do zapékací mísy.

2) Příprava zeleniny:
Zelí nakrájíme na širší klínky, mrkev na podélné špalíčky. Zeleninu osolíme a opepříme – mrkev posypeme tymiánem, zelí kmínem – a pokapeme olejem. Vše promícháme a rozložíme na plech s pečicím papírem.

3) Pečení:
Sekanou a zeleninu pečeme v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 45–60 minut. Sekanou můžeme po 30 minutách lehce přikrýt alobalem, aby se nevysušila. Zeleninu během pečení promícháme, aby se rovnoměrně opekla.

4) Příprava bramborové kaše:
Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Po uvaření je slijeme, přidáme máslo a teplé mléko a rozmixujeme nebo rozšťoucháme do hladké, nadýchané kaše.

5) Servírování:
Hotovou sekanou nakrájíme na plátky a podáváme s porcí pečeného zelí a mrkve, doplněné bramborovou kaší. Podle chuti můžeme doplnit hořčicí nebo domácím pickles.


Tipy:

Vláčnější sekaná: Přidejte do směsi trochu nastrouhané syrové brambory nebo cukety – zaručí šťavnatější strukturu.

Výraznější zelenina: Zelí můžete před pečením lehce pokapat octem nebo citronovou šťávou.

Lehce nasládlá varianta: Mrkev a zelí před pečením zakápněte trochou medu nebo javorového sirupu.

Bylinky: Do směsi na sekanou lze přidat nasekanou čerstvou petržel, rozmarýn nebo pažitku.

Zdravé kuře na paprice se zeleninou a těstovinami – klasika v odlehčené podobě


Závěr:

Tato varianta klasické sekané s pečenou zeleninou a kaší je chutnou, zdravější verzí oblíbeného jídla. Ocení ji všichni, kdo chtějí zachovat tradiční chuť, ale přitom dodat talíři více lehkosti a výživových benefitů. Výborně chutná i druhý den – třeba studená s chlebem.