Sekaná patří mezi stálice české kuchyně – jednoduchý, sytý a chutný pokrm, který se hodí pro jakýkoli den v týdnu. V této vylepšené variantě ji doplňuje pečené zelí s mrkví, které se postarají o výraznější chuť a zároveň příjemně odlehčí celý talíř. Místo klasického dušeného zelí nebo sterilovaných příloh zde vsadíme na chuť pečené zeleniny, která přináší přirozenou sladkost, karamelizovanou kůrku a krásnou vůni bylinek.
Příprava je snadná a celkový výsledek velmi efektní – ideální jak pro běžný rodinný oběd, tak jako zdravější alternativa oblíbené klasiky. Kombinace s jemnou bramborovou kaší dodá jídlu potřebnou krémovost a sytost.
Co budeme potřebovat (4 porce):
Na sekanou:
- 600 g mletého masa (mix vepřového a hovězího)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce hořčice
- 1 vejce
- 1 lžička soli
- 1 lžička mletého pepře
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička sušené majoránky
- cca 3 lžíce strouhanky
Na pečenou zeleninu:
- ½ hlávky bílého nebo červeného zelí
- 3 střední mrkve
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř podle chuti
Na bramborovou kaši:
- 600 g brambor
- cca 150 ml mléka
- 30 g másla
- sůl podle chuti
Jak budeme postupovat:
1) Příprava sekané:
V míse smícháme mleté maso s jemně nasekanou cibulí, prolisovaným česnekem, hořčicí, kořením, vejcem a strouhankou. Vše důkladně propracujeme rukama, aby vznikla kompaktní směs. Vytvoříme šišku, kterou přemístíme do zapékací mísy.
2) Příprava zeleniny:
Zelí nakrájíme na širší klínky, mrkev na podélné špalíčky. Zeleninu osolíme a opepříme – mrkev posypeme tymiánem, zelí kmínem – a pokapeme olejem. Vše promícháme a rozložíme na plech s pečicím papírem.
3) Pečení:
Sekanou a zeleninu pečeme v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 45–60 minut. Sekanou můžeme po 30 minutách lehce přikrýt alobalem, aby se nevysušila. Zeleninu během pečení promícháme, aby se rovnoměrně opekla.
4) Příprava bramborové kaše:
Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Po uvaření je slijeme, přidáme máslo a teplé mléko a rozmixujeme nebo rozšťoucháme do hladké, nadýchané kaše.
5) Servírování:
Hotovou sekanou nakrájíme na plátky a podáváme s porcí pečeného zelí a mrkve, doplněné bramborovou kaší. Podle chuti můžeme doplnit hořčicí nebo domácím pickles.
Tipy:
Vláčnější sekaná: Přidejte do směsi trochu nastrouhané syrové brambory nebo cukety – zaručí šťavnatější strukturu.
Výraznější zelenina: Zelí můžete před pečením lehce pokapat octem nebo citronovou šťávou.
Lehce nasládlá varianta: Mrkev a zelí před pečením zakápněte trochou medu nebo javorového sirupu.
Bylinky: Do směsi na sekanou lze přidat nasekanou čerstvou petržel, rozmarýn nebo pažitku.
Zdravé kuře na paprice se zeleninou a těstovinami – klasika v odlehčené podobě
Závěr:
Tato varianta klasické sekané s pečenou zeleninou a kaší je chutnou, zdravější verzí oblíbeného jídla. Ocení ji všichni, kdo chtějí zachovat tradiční chuť, ale přitom dodat talíři více lehkosti a výživových benefitů. Výborně chutná i druhý den – třeba studená s chlebem.