Domů Suroviny Vejce v kuchyni

Vejce v kuchyni

Vždy zkontrolujte čerstvost vajec - Zdroj: istock.com

Vejce jsou jednou z nejuniverzálnějších surovin, které v kuchyni používáme. Jsou nenahraditelná v pečení, základem mnoha těst, omáček i samostatných jídel. Navíc jsou výživná, dostupná a velmi dobře skladovatelná. Tento článek ti přináší přehled toho, jak vejce v kuchyni využít naplno, jak je skladovat, rozeznat jejich kvalitu a co z nich uvařit.


Proč jsou vejce v kuchyni tak důležitá?

  • Fungují jako pojivo – drží těsto nebo směsi pohromadě.
  • Mají schopnost zpevňovat (např. při zapékání, pečení).
  • Umí zvlhčit nebo nadlehčit těsto díky vyšlehanému bílku.
  • Jsou bohatá na bílkoviny, vitamíny a zdravé tuky.
  • Lze je připravit na desítky způsobů – samostatně i jako součást složitějších receptů.

Jak poznat kvalitní vejce

Na skořápce najdeš kód, který ti řekne vše podstatné:

0 – bio chov (nejšetrnější forma)

1 – vejce z volného výběhu

2 – podestýlkový chov

3 – klecový chov (nejméně etický, nedoporučuje se)

Za číslem následuje kód země původu (např. CZ = Česko)

Čerstvost poznáš i doma: vlož vejce do misky s vodou.

Čerstvé klesne ke dnu.

Starší se nakloní.

Zkažené plave – vyhoď ho.


Druhy přípravy vajec

Vaření:

  • Na hniličku – cca 5–6 minut
  • Natvrdo – 9–10 minut
  • Naměkko – 3–4 minuty

Po uvaření zchlaď ve studené vodě – lépe se loupou.

Smažení:

  • Volské oko – rychlá příprava se slaným máslem nebo olejem
  • Míchaná vejce – jemně šlehaná, ochucená máslem, solí a pepřem
  • Vaječná omeleta – oblíbená varianta se sýrem, zeleninou nebo šunkou

Pečení:

Vejce se používají do všech druhů těst – křehkého, piškotového i kynutého. Fungují jako pojivo i jako kypřidlo (při šlehání bílků).

Zdroj: istock.com

Co uvařit z vajec? Inspirace na recepty

  • Vajíčková pomazánka s pažitkou
  • Míchaná vejce se slaninou
  • Omeleta s bylinkami a sýrem
  • Vejce natvrdo do salátu nebo chlebíčků
  • Zapečená vejce v troubě s rajčaty
  • Vaječný chléb „z trouby“ – rychlá večeře
  • Španělská tortilla s bramborami a cibulí
  • Šakšuka – vejce dušená v rajčatové omáčce
  • Vaječný koňak (na Vánoce)

Vejce v pečení a cukrařině

Bílky – šlehají se do sněhu, který zlehčuje těsto nebo tvoří základ pusinek, sněhových dezertů a makronek.

Žloutky – dávají těstu vláčnost a bohatost, často se používají do krémů (např. žloutkový krém, crème brûlée).

Celá vejce – pojí těsto, zpevňují nádivky a zajišťují konzistenci krémů.

Zlatavá kůrka – potřením těsta vajíčkem dosáhneš krásného lesku.


Skladování vajec

Vejce uchovávej v původním obalu v lednici (nejlépe v dolní polici).

Nemývej je před uskladněním – ztrácí ochranný film.

Spotřebuj do data minimální trvanlivosti, ale čerstvá vejce vydrží i déle.

Syrová vejce neuchovávej dlouho mimo lednici – hrozí riziko salmonely.

Zbylý žloutek nebo bílek můžeš zamrazit (odděleně).


Nejčastější chyby

Vaření příliš dlouho – vejce natvrdo se pak zabarví do zelena (reakce síry a železa).

Smažení na příliš horké pánvi – vejce se připálí a ztvrdne.

Přešlehání sněhu z bílků – začne hrudkovatět a těsto ztratí lehkost.

Nedostatečné oddělení bílků a žloutků při pečení – může pokazit sníh.


Vejce a zdraví – krátce a věcně

Vejce jsou nutričně hodnotná – obsahují bílkoviny, vitamín B12, A, D, E a zdravé tuky.

Mýtus o škodlivosti cholesterolu byl překonán – vejce v rozumném množství (1–2 denně) jsou vhodná i při zdravém jídelníčku.

Nejzdravější úprava je vaření, případně míchaná vejce na másle.


Závěr

Vejce patří k nejzákladnějším a nejvšestrannějším surovinám v kuchyni. Umožňují nekonečné kombinace – od jednoduchých snídaní až po složité cukrářské výtvory. Když víš, jak s nimi správně zacházet, budou tvoje jídla chutnější, nadýchanější a stabilnější. Objev nové recepty, kde hrají hlavní roli, a využij jejich plný potenciál v každodenním vaření.