Vejce jsou jednou z nejuniverzálnějších surovin, které v kuchyni používáme. Jsou nenahraditelná v pečení, základem mnoha těst, omáček i samostatných jídel. Navíc jsou výživná, dostupná a velmi dobře skladovatelná. Tento článek ti přináší přehled toho, jak vejce v kuchyni využít naplno, jak je skladovat, rozeznat jejich kvalitu a co z nich uvařit.
Proč jsou vejce v kuchyni tak důležitá?
- Fungují jako pojivo – drží těsto nebo směsi pohromadě.
- Mají schopnost zpevňovat (např. při zapékání, pečení).
- Umí zvlhčit nebo nadlehčit těsto díky vyšlehanému bílku.
- Jsou bohatá na bílkoviny, vitamíny a zdravé tuky.
- Lze je připravit na desítky způsobů – samostatně i jako součást složitějších receptů.
Jak poznat kvalitní vejce
Na skořápce najdeš kód, který ti řekne vše podstatné:
0 – bio chov (nejšetrnější forma)
1 – vejce z volného výběhu
2 – podestýlkový chov
3 – klecový chov (nejméně etický, nedoporučuje se)
Za číslem následuje kód země původu (např. CZ = Česko)
Čerstvost poznáš i doma: vlož vejce do misky s vodou.
Čerstvé klesne ke dnu.
Starší se nakloní.
Zkažené plave – vyhoď ho.
Druhy přípravy vajec
Vaření:
- Na hniličku – cca 5–6 minut
- Natvrdo – 9–10 minut
- Naměkko – 3–4 minuty
Po uvaření zchlaď ve studené vodě – lépe se loupou.
Smažení:
- Volské oko – rychlá příprava se slaným máslem nebo olejem
- Míchaná vejce – jemně šlehaná, ochucená máslem, solí a pepřem
- Vaječná omeleta – oblíbená varianta se sýrem, zeleninou nebo šunkou
Pečení:
Vejce se používají do všech druhů těst – křehkého, piškotového i kynutého. Fungují jako pojivo i jako kypřidlo (při šlehání bílků).
Co uvařit z vajec? Inspirace na recepty
- Vajíčková pomazánka s pažitkou
- Míchaná vejce se slaninou
- Omeleta s bylinkami a sýrem
- Vejce natvrdo do salátu nebo chlebíčků
- Zapečená vejce v troubě s rajčaty
- Vaječný chléb „z trouby“ – rychlá večeře
- Španělská tortilla s bramborami a cibulí
- Šakšuka – vejce dušená v rajčatové omáčce
- Vaječný koňak (na Vánoce)
Vejce v pečení a cukrařině
Bílky – šlehají se do sněhu, který zlehčuje těsto nebo tvoří základ pusinek, sněhových dezertů a makronek.
Žloutky – dávají těstu vláčnost a bohatost, často se používají do krémů (např. žloutkový krém, crème brûlée).
Celá vejce – pojí těsto, zpevňují nádivky a zajišťují konzistenci krémů.
Zlatavá kůrka – potřením těsta vajíčkem dosáhneš krásného lesku.
Skladování vajec
Vejce uchovávej v původním obalu v lednici (nejlépe v dolní polici).
Nemývej je před uskladněním – ztrácí ochranný film.
Spotřebuj do data minimální trvanlivosti, ale čerstvá vejce vydrží i déle.
Syrová vejce neuchovávej dlouho mimo lednici – hrozí riziko salmonely.
Zbylý žloutek nebo bílek můžeš zamrazit (odděleně).
Nejčastější chyby
Vaření příliš dlouho – vejce natvrdo se pak zabarví do zelena (reakce síry a železa).
Smažení na příliš horké pánvi – vejce se připálí a ztvrdne.
Přešlehání sněhu z bílků – začne hrudkovatět a těsto ztratí lehkost.
Nedostatečné oddělení bílků a žloutků při pečení – může pokazit sníh.
Vejce a zdraví – krátce a věcně
Vejce jsou nutričně hodnotná – obsahují bílkoviny, vitamín B12, A, D, E a zdravé tuky.
Mýtus o škodlivosti cholesterolu byl překonán – vejce v rozumném množství (1–2 denně) jsou vhodná i při zdravém jídelníčku.
Nejzdravější úprava je vaření, případně míchaná vejce na másle.
Závěr
Vejce patří k nejzákladnějším a nejvšestrannějším surovinám v kuchyni. Umožňují nekonečné kombinace – od jednoduchých snídaní až po složité cukrářské výtvory. Když víš, jak s nimi správně zacházet, budou tvoje jídla chutnější, nadýchanější a stabilnější. Objev nové recepty, kde hrají hlavní roli, a využij jejich plný potenciál v každodenním vaření.