Domů Recepty Hlavní jídla Rychlá domácí čína s kuřecím masem, zeleninou a jasmínovou rýží – chutný...

Rychlá domácí čína s kuřecím masem, zeleninou a jasmínovou rýží – chutný oběd jako z restaurace

Vyzkoušejte rychlou domácí čínu s kuřecím masem - Zdroj: Lucie Lucka

Chcete si doma připravit rychlý, zdravý a chuťově dokonalý oběd inspirovaný asijskou kuchyní? Tato domácí kuřecí čína se zeleninou a žampiony vám přinese autentický zážitek přímo na talíř – bez potřeby složitého vaření nebo speciálních ingrediencí.

Marinované kuřecí maso ve směsi sójové a ústřičné omáčky, křupavá restovaná zelenina a nadýchaná jasmínová rýže vytváří harmonii chutí, kterou si oblíbí celá rodina. Tento recept je rychlý, jednoduchý a výsledek je jako z asijské restaurace.


Co budeme potřebovat

(4 porce)

Kuřecí směs:

  • 500 g kuřecích prsou
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce ústřičné omáčky
  • 1 lžička koření na čínu
  • 1 lžíce oleje
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky mletého černého pepře

Zelenina:

  • 1 pórek (nakrájený na kolečka)
  • 1 červená paprika (na proužky)
  • 1 zelená paprika (na proužky)
  • 150 g žampionů (na plátky)
  • 2 stroužky česneku (nasekané)

Na omáčku:

  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 100 ml vody

Na přílohu:

  • 250 g jasmínové rýže
  • 500 ml vody
  • Špetka soli

Jak budeme postupovat

1. Marinování masa

Kuřecí prsa nakrájíme na tenké proužky. V misce je smícháme se sójovou a ústřičnou omáčkou, kořením, olejem, solí a pepřem. Necháme odležet alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc.

2. Příprava zeleniny

Mezitím si nakrájíme pórek, papriky a žampiony, česnek nasekáme nadrobno.

3. Restování

Na rozpálené pánvi nebo ve woku orestujeme marinované maso dozlatova (cca 5 minut). Přidáme zeleninu s česnekem a restujeme dalších 5–7 minut, dokud zelenina lehce nezměkne, ale zůstane křupavá.

4. Zahuštění

V hrnečku rozmícháme bramborový škrob ve vodě a přilijeme do pánve. Promícháme a krátce provaříme, dokud směs nezhoustne a omáčka neobalí všechny ingredience.

5. Vaření rýže

Rýži propláchneme studenou vodou. V hrnci přivedeme vodu se špetkou soli k varu, vsypeme rýži, přikryjeme a vaříme na mírném plameni cca 12 minut. Poté necháme 5 minut dojít pod pokličkou.

6. Servírování

Kuřecí směs podáváme s jasmínovou rýží. Pro extra chuť můžeme posypat jarní cibulkou nebo sezamovými semínky.


Tipy navíc

Pálivější varianta: Přidejte chilli vločky nebo kapku srirachy.

Vegetariánská verze: Nahraďte maso tofu nebo tempehem a použijte sójovou omáčku light.

Více zeleniny: Přidejte brokolici, cuketu, baby kukuřici nebo fazolové lusky.

Exotická příloha: Rýži můžete nahradit smaženými nudlemi nebo rýžovými plátky.

Na servírování: Posypte nasekaným koriandrem nebo zakápněte limetkou pro svěží tón.

Přírodní kuřecí plátky se zeleninou a jemnou bramborovou kaší – rychlý a zdravý oběd pro celou rodinu


Závěr

Domácí kuřecí čína se zeleninou a žampiony je skvělou volbou, když potřebujete rychlé a chutné jídlo plné barev a výrazných chutí. Díky jednoduché marinádě a krátkému restování je maso šťavnaté, zelenina křupavá a výsledný pokrm potěší nejen milovníky asijské kuchyně.

Vyzkoušejte tento recept a pochutnejte si na domácí verzi číny, která rozhodně nezklame!