Domů Recepty Dezerty Řezy Obliž prst – elegantní dezert s kakaovým korpusem, žloutkovým krémem a...

Řezy Obliž prst – elegantní dezert s kakaovým korpusem, žloutkovým krémem a sněhovou čepicí

Zdroj: Andy Andýsek

Hledáte dezert, který zaručeně oslní vzhledem i chutí? Řezy Obliž prst jsou přesně tím, co potřebujete. Tenký kakaový korpus, sametově hladký žloutkový krém a lesklý sněhový povrch vyšlehaný nad parou tvoří kombinaci, která doslova svádí k dalšímu soustu.

Tento klasický zákusek je jako stvořený pro sváteční stůl, rodinné oslavy i nedělní kávu. Je efektní, přitom není složitý a zvládne ho i domácí cukrář-začátečník. A jak napovídá název – po ochutnání si opravdu oblížete prst.

Recept na řezy Obliž prst:


Co budeme potřebovat

(plech 30×40 cm)

Na korpus:

  • 5 vajec
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 lžíce kvalitního kakaa
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 50 ml oleje
  • Tuk a mouka na vymazání a vysypání plechu

Na žloutkový krém:

  • 5 žloutků
  • 200 ml mléka
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g změklého másla

Na sněhovou vrstvu:

Na ozdobení:

  • Strouhaná hořká čokoláda nebo Granko

Jak budeme postupovat

1. Kakaový korpus

Vejce vyšleháme s cukrem do světlé pěny. Postupně přidáme olej a prosátou mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech.

Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C cca 10–12 minut. Po upečení necháme zcela vychladnout.

2. Žloutkový krém

V míse vhodné nad vodní lázeň vyšleháme žloutky s mlékem, moukou a vanilkovým cukrem. Šleháme nad parou, dokud směs nezhoustne (cca 5–8 minut). Necháme vychladnout a poté vyšleháme se změklým máslem do jemného krému. Namažeme na vychladlý korpus.

3. Sněhová vrstva

Nad parou šleháme bílky s moučkovým cukrem do tuhého, lesklého sněhu (cca 10 minut). Poté lehce zchladíme a natřeme rovnoměrně na krém.

4. Ozdobení

Povrch posypeme nastrouhanou hořkou čokoládou nebo Grankem. Necháme ztuhnout v lednici alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc.


Tipy navíc

Pro dokonalé krájení: Nůž lehce nahřejte – řezy budou mít čisté hrany.

Chuťová variace: Do krému přidejte pár kapek rumové esence nebo citrónové kůry.

Elegantní dekorace: Navrch můžete přidat hoblinky čokolády nebo zlatý prach pro slavnostní efekt.

Bez laktózy: Použijte rostlinné máslo a mléko, krém bude stejně jemný.

Zbylá bílky/žloutky: Tento recept využije všechna vejce – nic nepřijde nazmar!

Macecha řezy s čokoládovým pudinkem a krémem – famózní vrstvený dezert, který si zamilujete


Závěr

Řezy Obliž prst jsou nádherným příkladem toho, jak může být domácí cukrařina jednoduchá a přitom maximálně efektní. Kakaový korpus, vanilkový krém a nadýchaná sněhová čepice tvoří elegantní vrstvený moučník, který potěší nejen chuťové buňky, ale i oči.

Upečte ho pro hosty, rodinu nebo jen tak pro radost – úspěch máte jistý.