Hledáte rychlý, zdravý a přitom chutný recept, který si oblíbí celá rodina? Tyto přírodní kuřecí plátky se zeleninou jsou ideální volbou. Šťavnaté kuřecí maso, doplněné barevnou restovanou zeleninou a krémovou bramborovou kaší, tvoří harmonické, syté a přitom lehké jídlo, které si připravíte za pár minut.
Díky jednoduchosti a možnosti obměny zeleniny podle sezóny se tento recept stane stálicí vašeho týdenního menu. Pojďme se pustit do přípravy.
Recept na přírodní kuřecí plátky se zeleninou a jemnou bramborovou kaší:
Co budeme potřebovat
(4 porce)
Na kuřecí plátky se zeleninou:
- 500 g kuřecích prsou
- 1 lžička grilovacího koření
- 1 lžička sladké papriky
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 červená paprika
- 150 g žampionů
- 1 lžíce olivového oleje
- 100 ml vývaru nebo vody
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky mletého pepře
- 1 lžička hladké mouky nebo jíšky na zahuštění (volitelné)
Na bramborovou kaši:
- 800 g brambor
- 50 g másla
- 150 ml mléka
- Sůl podle chuti
Jak budeme postupovat
1. Kuřecí maso
Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky. Okořeníme grilovacím kořením, paprikou, solí a pepřem. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a maso zprudka opečeme z obou stran dozlatova. Vyjmeme a dáme stranou.
2. Restovaná zelenina
Do výpeku přidáme nakrájenou cibuli a česnek, necháme zesklovatět. Přidáme nakrájenou papriku a žampiony, restujeme 5 minut. Osolíme, opepříme a podlijeme vývarem. Dusíme přikryté ještě několik minut.
3. Propojení chutí
Do zeleniny vrátíme opečené kuřecí plátky a společně krátce povaříme. Pokud chceme šťávu hustší, přidáme hladkou mouku nebo jíšku a důkladně promícháme. Necháme ještě 2–3 minuty provařit.
4. Bramborová kaše
Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky a uvaříme ve slané vodě do měkka. Scedíme, přidáme máslo a mléko a vyšleháme do krémové konzistence.
5. Servírování
Kuřecí plátky podáváme se zeleninou a bohatou porcí bramborové kaše. Můžeme doplnit čerstvým zeleninovým salátem nebo bylinkovým dipem.
Tipy navíc
Více zeleniny? Přidejte brokolici, cuketu, hrášek nebo mrkev.
Bezlepková verze: Na zahuštění použijte kukuřičný škrob.
Křupavější maso: Obalte plátky v mouce před opékáním.
Exotičtější chuť: Zakápněte sójovou omáčkou nebo přidejte kapku limetové šťávy.
Lehká kaše: Nahraďte máslo a mléko kokosovým mlékem pro svěží verzi.
Závěr
Přírodní kuřecí plátky se zeleninou a bramborovou kaší jsou důkazem, že i rychlá jídla mohou být chutná, vyvážená a potěšit každého člena rodiny. Maso zůstává šťavnaté, zelenina dodává barvu i živiny a jemná kaše krásně propojuje vše v jedno harmonické jídlo.
Vyzkoušejte tento recept jako rychlý oběd nebo večeři, na kterou se všichni budou těšit – bez složité přípravy, ale s maximální chutí.