Domů Recepty Hlavní jídla Přírodní kuřecí plátky se zeleninou a jemnou bramborovou kaší – rychlý a...

Přírodní kuřecí plátky se zeleninou a jemnou bramborovou kaší – rychlý a zdravý oběd pro celou rodinu

Vyzkoušejte rychlé a chutné přírodní kuřecí plátky se zeleninou - Zdroj: Lucie Lucka

Hledáte rychlý, zdravý a přitom chutný recept, který si oblíbí celá rodina? Tyto přírodní kuřecí plátky se zeleninou jsou ideální volbou. Šťavnaté kuřecí maso, doplněné barevnou restovanou zeleninou a krémovou bramborovou kaší, tvoří harmonické, syté a přitom lehké jídlo, které si připravíte za pár minut.

Díky jednoduchosti a možnosti obměny zeleniny podle sezóny se tento recept stane stálicí vašeho týdenního menu. Pojďme se pustit do přípravy.

Recept na přírodní kuřecí plátky se zeleninou a jemnou bramborovou kaší:


Co budeme potřebovat

(4 porce)

Na kuřecí plátky se zeleninou:

  • 500 g kuřecích prsou
  • 1 lžička grilovacího koření
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 červená paprika
  • 150 g žampionů
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 100 ml vývaru nebo vody
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky mletého pepře
  • 1 lžička hladké mouky nebo jíšky na zahuštění (volitelné)

Na bramborovou kaši:

  • 800 g brambor
  • 50 g másla
  • 150 ml mléka
  • Sůl podle chuti

Jak budeme postupovat

1. Kuřecí maso

Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky. Okořeníme grilovacím kořením, paprikou, solí a pepřem. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a maso zprudka opečeme z obou stran dozlatova. Vyjmeme a dáme stranou.

2. Restovaná zelenina

Do výpeku přidáme nakrájenou cibuli a česnek, necháme zesklovatět. Přidáme nakrájenou papriku a žampiony, restujeme 5 minut. Osolíme, opepříme a podlijeme vývarem. Dusíme přikryté ještě několik minut.

3. Propojení chutí

Do zeleniny vrátíme opečené kuřecí plátky a společně krátce povaříme. Pokud chceme šťávu hustší, přidáme hladkou mouku nebo jíšku a důkladně promícháme. Necháme ještě 2–3 minuty provařit.

4. Bramborová kaše

Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky a uvaříme ve slané vodě do měkka. Scedíme, přidáme máslo a mléko a vyšleháme do krémové konzistence.

5. Servírování

Kuřecí plátky podáváme se zeleninou a bohatou porcí bramborové kaše. Můžeme doplnit čerstvým zeleninovým salátem nebo bylinkovým dipem.


Tipy navíc

Více zeleniny? Přidejte brokolici, cuketu, hrášek nebo mrkev.

Bezlepková verze: Na zahuštění použijte kukuřičný škrob.

Křupavější maso: Obalte plátky v mouce před opékáním.

Exotičtější chuť: Zakápněte sójovou omáčkou nebo přidejte kapku limetové šťávy.

Lehká kaše: Nahraďte máslo a mléko kokosovým mlékem pro svěží verzi.


Závěr

Přírodní kuřecí plátky se zeleninou a bramborovou kaší jsou důkazem, že i rychlá jídla mohou být chutná, vyvážená a potěšit každého člena rodiny. Maso zůstává šťavnaté, zelenina dodává barvu i živiny a jemná kaše krásně propojuje vše v jedno harmonické jídlo.

Vyzkoušejte tento recept jako rychlý oběd nebo večeři, na kterou se všichni budou těšit – bez složité přípravy, ale s maximální chutí.