Domů Recepty Dezerty Mrkvový koláč z ořechového těsta s citronovo-tvarohovým krémem – vláčný dezert s...

Mrkvový koláč z ořechového těsta s citronovo-tvarohovým krémem – vláčný dezert s osvěžující tečkou

Pokud hledáte nějakou mrkvovou dobrotu, určitě vyzkoušejte tento recept - Zdroj: Blanka Kozáková

Pokud hledáte dezert, který je chutný, vláčný, plný přírodních surovin a přitom jednoduchý na přípravu, mrkvový koláč s citronovo-tvarohovým krémem vás nadchne. Spojuje jemně nasládlou chuť mrkve, bohaté ořechové těsto a osvěžující citronovou smetanovou polevu, která celému moučníku dodá moderní svěží tón.

Tento koláč je ideální volbou na víkendové posezení, slavnostní příležitosti i jako zdravější dezert ke kávě. A protože je celý „hrnkový“, zvládne ho opravdu každý.


Co budeme potřebovat

(forma cca 30×40 cm – klasický plech)

Na těsto:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 4 hrnky najemno nastrouhané mrkve
  • 1 hrnek krystalového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 2 lžičky mleté skořice
  • ½ hrnku mléka
  • 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů

Na krém:

  • 500 g zakysané smetany
  • 500 g odtučněného tvarohu
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • Kůra z 1 citronu
  • Šťáva z 1 citronu
  • Nasekané ořechy na posypání

Jak budeme postupovat

1. Příprava těsta

V míse smícháme nastrouhanou mrkev, mouku, mléko, žloutky, cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva, skořici a nasekané ořechy. Vznikne hustější směs.

2. Šlehání bílků

V jiné míse ušleháme bílky do tuhé pěny a opatrně je po částech vmícháme do mrkvového těsta. Díky tomu zůstane koláč krásně nadýchaný.

3. Pečení

Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a rovnoměrně rozetřeme. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 35 minut, dokud povrch nezíská zlatavou barvu. Necháme zcela vychladnout.

4. Příprava krému

V míse smícháme zakysanou smetanu, tvaroh, vanilkový cukr, citronovou šťávu a nastrouhanou kůru. Krém by měl být hladký a osvěžující.

5. Dokončení

Vychladlý korpus rovnoměrně potřeme citronovo-tvarohovým krémem. Povrch posypeme nasekanými ořechy. Necháme odležet v lednici minimálně 4 hodiny, ideálně přes noc.


Tipy navíc

Zdravější varianta: Místo bílého cukru použijte třtinový nebo xylitol.

Jemnější těsto: Přidejte lžíci jablečné přesnídávky – koláč bude extra vláčný.

Bezlepková verze: Nahraďte mouku bezlepkovou směsí pro moučníky.

Na servírování: Ozdobte plátky citronu, nastrouhanou kůrou nebo lístky máty.

Chuťová obměna: Do těsta můžete přidat i trochu strouhaného jablka nebo sušené ovoce.

Frgálová buchta s tvarohem, povidly a mákem – sladký skvost s tradičním kouzlem


Závěr

Mrkvový koláč s citronovo-tvarohovým krémem je spojení tradičního a moderního v jednom plechu. Nabízí vláčnost, přirozenou sladkost mrkve a oříškovou chuť s dokonalým osvěžením díky citrónu. Zvládne ho každý a výsledek vypadá i chutná jako z cukrárny.

Vyzkoušejte tento dezert – je ideální na rodinné oslavy, víkendové mlsání i jako neokoukaný moučník ke kávě.