
Pokud hledáte dezert, který je chutný, vláčný, plný přírodních surovin a přitom jednoduchý na přípravu, mrkvový koláč s citronovo-tvarohovým krémem vás nadchne. Spojuje jemně nasládlou chuť mrkve, bohaté ořechové těsto a osvěžující citronovou smetanovou polevu, která celému moučníku dodá moderní svěží tón.
Tento koláč je ideální volbou na víkendové posezení, slavnostní příležitosti i jako zdravější dezert ke kávě. A protože je celý „hrnkový“, zvládne ho opravdu každý.
Co budeme potřebovat
(forma cca 30×40 cm – klasický plech)
Na těsto:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 4 hrnky najemno nastrouhané mrkve
- 1 hrnek krystalového cukru
- 1 prášek do pečiva
- 1 balíček vanilkového cukru
- 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- 2 lžičky mleté skořice
- ½ hrnku mléka
- 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů
Na krém:
- 500 g zakysané smetany
- 500 g odtučněného tvarohu
- 2 balíčky vanilkového cukru
- Kůra z 1 citronu
- Šťáva z 1 citronu
- Nasekané ořechy na posypání
Jak budeme postupovat
1. Příprava těsta
V míse smícháme nastrouhanou mrkev, mouku, mléko, žloutky, cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva, skořici a nasekané ořechy. Vznikne hustější směs.
2. Šlehání bílků
V jiné míse ušleháme bílky do tuhé pěny a opatrně je po částech vmícháme do mrkvového těsta. Díky tomu zůstane koláč krásně nadýchaný.
3. Pečení
Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a rovnoměrně rozetřeme. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 35 minut, dokud povrch nezíská zlatavou barvu. Necháme zcela vychladnout.
4. Příprava krému
V míse smícháme zakysanou smetanu, tvaroh, vanilkový cukr, citronovou šťávu a nastrouhanou kůru. Krém by měl být hladký a osvěžující.
5. Dokončení
Vychladlý korpus rovnoměrně potřeme citronovo-tvarohovým krémem. Povrch posypeme nasekanými ořechy. Necháme odležet v lednici minimálně 4 hodiny, ideálně přes noc.
Tipy navíc
Zdravější varianta: Místo bílého cukru použijte třtinový nebo xylitol.
Jemnější těsto: Přidejte lžíci jablečné přesnídávky – koláč bude extra vláčný.
Bezlepková verze: Nahraďte mouku bezlepkovou směsí pro moučníky.
Na servírování: Ozdobte plátky citronu, nastrouhanou kůrou nebo lístky máty.
Chuťová obměna: Do těsta můžete přidat i trochu strouhaného jablka nebo sušené ovoce.
Frgálová buchta s tvarohem, povidly a mákem – sladký skvost s tradičním kouzlem
Závěr
Mrkvový koláč s citronovo-tvarohovým krémem je spojení tradičního a moderního v jednom plechu. Nabízí vláčnost, přirozenou sladkost mrkve a oříškovou chuť s dokonalým osvěžením díky citrónu. Zvládne ho každý a výsledek vypadá i chutná jako z cukrárny.
Vyzkoušejte tento dezert – je ideální na rodinné oslavy, víkendové mlsání i jako neokoukaný moučník ke kávě.