Domů Recepty Dezerty Macecha řezy s čokoládovým pudinkem a krémem – famózní vrstvený dezert, který...

Macecha řezy s čokoládovým pudinkem a krémem – famózní vrstvený dezert, který si zamilujete

Zdroj: Lenka Ellingerová

Pokud máte rádi dezerty, které jsou na pohled efektní a chuťově naprosto božské, pak jsou Macecha řezy přesně to pravé. Tento dezert kombinuje jemné piškotové těsto, čokoládový pudink a nadýchaný smetanový krém se zakysanou smetanou. Vrstvení vytváří nejen vizuálně krásný efekt, ale i harmonii chutí, která okouzlí každého milovníka sladkého.

Připravíte je snadno a bez zdlouhavých technik – a výsledek rozhodně stojí za to. Perfektní na oslavy, víkendové mlsání i jako sladká tečka za rodinným obědem.


Co budeme potřebovat

(forma cca 30×40 cm – klasický plech)

Na čokoládový pudink:

  • 2 sáčky čokoládového pudinku
  • 800 ml mléka
  • 4–6 lžic cukru (podle chuti)

Na piškotové těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g krystalového cukru
  • 100 ml vody
  • 100 ml oleje
  • 5 vajec
  • 1 prášek do pečiva
  • Kakao (1–2 lžíce, na obarvení části těsta)

Na smetanový krém:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 ztužovač šlehačky
  • 500 ml zakysané smetany
  • 2 balíčky vanilkového cukru

Na dokončení:

  • Kakao, strouhaná čokoláda nebo skořice na posypání
  • Tuk a hrubá mouka na plech

Jak budeme postupovat

1. Uvaření pudinku

V mléce uvaříme čokoládový pudink s cukrem podle návodu. Mícháme, dokud nezhoustne. Poté odstavíme a necháme vychladnout, občas promícháme, aby se nevytvořil škraloup.

2. Těsto

Oddělíme žloutky a bílky. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme vodu a olej. Poté vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do těsta.

Více než polovinu těsta nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Zbytek těsta obarvíme kakaem a opatrně rozprostřeme navrch. Následně rovnoměrně rozprostřeme vychladlý pudink.

3. Pečení

Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 30 minut, dokud těsto není pevné a zlatavé. Necháme zcela vychladnout.

4. Krém

Ušleháme smetanu se ztužovačem do tuha. Vmícháme zakysanou smetanu a vanilkové cukry. Hotový krém natřeme na zcela vychladlý korpus s pudinkem.

5. Dokončení

Povrch posypeme kakaem, nastrouhanou čokoládou nebo špetkou skořice. Dáme do lednice ztuhnout alespoň na 4 hodiny, ideálně přes noc.


Tipy navíc

Rychlejší varianta: Můžete použít i instatní pudink bez vaření, ale chuť bude jemnější.

Chutě na míru: Do krému lze přidat i trochu citronové kůry pro svěží kontrast.

Obměna těsta: Místo kakaa můžete použít i rozpustnou kávu pro jemný „mokka“ efekt.

Elegantní servírování: Před podáváním přidejte čerstvé ovoce, např. maliny nebo plátky banánu.

Bezlepková verze: Nahraďte mouku bezlepkovou směsí určenou na pečení.

Mrkvový koláč z ořechového těsta s citronovo-tvarohovým krémem – vláčný dezert s osvěžující tečkou


Závěr

Macecha řezy s čokoládovým pudinkem a krémem ze zakysané smetany jsou skvělou ukázkou toho, že i jednoduchý recept může být velkolepý. Kombinace kakaového těsta, jemného pudinku a smetanového krému vytváří dezert, který zaujme na první pohled i sousto.

Vyzkoušejte je jako efektní moučník pro hosty nebo jako sladké potěšení pro své nejbližší – úspěch je zaručen.