Domů Recepty Hlavní jídla Kuřecí plátek s hranolky– jednoduchá klasika, kterou milují malí i velcí

Kuřecí plátek s hranolky– jednoduchá klasika, kterou milují malí i velcí

Vyzkoušejte tyto kuřecí plátek s hranolky- Zdroj: Denisa Foldova

Hledáte rychlý, sytý a osvědčený recept na oběd nebo večeři? Kuřecí plátek s hranolkami je neodolatelná klasika, která nikdy nezklame. Šťavnaté kuřecí maso pečené v troubě s cibulovým základem a křupavé hranolky jako příloha – to je kombinace, kterou si oblíbí celá rodina.

Tento recept je nenáročný, ale chutný a dobře vypadá i na talíři. Můžete si ho navíc upravit podle chuti – přidat oblíbené koření, servírovat s dipem nebo oblohou ze zeleniny.

Recept na kuřecí plátek s hranolky:


Co budeme potřebovat

(2–3 porce)

Na kuřecí plátky:

  • 2 kuřecí prsa
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička koření na kuře
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 střední cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 200 ml vody nebo vývaru

Na přílohu:

  • Hranolky (mražené nebo domácí)
  • Olej na smažení / pečení

Jak budeme postupovat

1. Příprava masa

Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a podélně rozkrojíme na tenčí plátky. Osolíme, okořeníme a obalíme zlehka v hladké mouce.

2. Restování

Na pánvi rozehřejeme olej a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Restujeme do sklovata. Poté vložíme maso a zprudka opečeme z obou stran do zlatova.

3. Pečení v troubě

Opečené maso s cibulkou přendáme i s výpekem do zapékací misky, zalijeme vodou nebo vývarem a přikryjeme. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 30 minut. Nakonec odkryjeme a pečeme ještě 10 minut, aby šťáva zredukovala a lehce zhoustla.

4. Hranolky

Mezitím připravíme hranolky – buď klasicky osmažíme, nebo upečeme v troubě či horkovzdušné fritéze dle návodu.

5. Servírování

Kuřecí plátky podáváme s výpekem a křupavými hranolkami. Skvěle chutnají s čerstvou zeleninou, domácím dipem nebo tatarkou.

Rychlá domácí čína s kuřecím masem, zeleninou a jasmínovou rýží – chutný oběd jako z restaurace


Tipy navíc

Intenzivnější chuť: Použijte místo vody kuřecí vývar.

Krémová omáčka: Na závěr vmíchejte lžíci smetany nebo másla.

Pikantní verze: Přidejte chilli, dijonskou hořčici nebo trochu česneku.

Zdravější varianta: Hranolky pečte bez tuku nebo použijte batátové.

Rychlejší příprava: Maso připravte předem a skladujte v lednici až 24 hodin.


Závěr

Kuřecí plátek s hranolky je jednoduché, ale sázka na jistotu. Tento pokrm kombinuje křehké a šťavnaté maso s oblíbenou přílohou, která nikdy nezklame. Připravte si ho jako rychlý oběd během týdne nebo pohodovou víkendovou večeři. Ať už s dipem, salátem nebo jen tak – vždycky chutná skvěle.