Domů Recepty Dezerty Hraběnčiny řezy – tradiční český moučník s jablky, sněhem a ořechy

Hraběnčiny řezy – tradiční český moučník s jablky, sněhem a ořechy

Vynikající recept na hraběnčiny řezy - Zdroj: Pavlína Vašková

Hledáte elegantní a přitom snadný dezert, který vypadá jako z cukrárny a chutná ještě lépe? Hraběnčiny řezy jsou klasickým českým receptem, který spojuje jemné máslové těsto, šťavnatou jablečnou náplň a nadýchaný sníh z bílků, to vše završeno voňavou skořicí, rozinkami a ořechy.

Tento moučník je jako stvořený pro slavnostní chvíle, víkendové pečení nebo jen tak ke kávě. Připravte si ho podle ověřeného receptu krok za krokem a zamilujte se do jeho kombinace chutí a textur.

Recept na hraběnčiny řezy:


Co budeme potřebovat

(forma cca 30×40 cm)

Na těsto:

  • 420 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 máslo (250 g) nebo HERA (doporučujeme máslo)
  • 4 žloutky
  • ½ balíčku prášku do pečiva

Na jablečnou náplň:

  • 5 středních jablek
  • Vanilkový cukr (dle chuti)
  • Mletá skořice (dle chuti)
  • Hrst rozinek (volitelně)
  • Nasekané vlašské ořechy (volitelně)

Na sněhovou vrstvu:

  • 4 bílky
  • Špetka soli

Jak budeme postupovat

1. Příprava těsta

V míse smícháme mouku, moučkový cukr, změklé máslo, žloutky a prášek do pečiva. Vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme ho na dvě části – větší (asi ⅔) dáme do lednice a menší třetinu do mrazáku.

2. Vytvoření korpusu

Větší část těsta rozválíme na velikost plechu (cca 30×40 cm) a přeneseme ji na dno vymazaného nebo pečicím papírem vyloženého plechu.

3. Jablečná náplň

Jablka oloupeme, nastrouháme nahrubo a vymačkáme přebytečnou šťávu. Smícháme je s vanilkovým cukrem, skořicí, případně rozinkami a ořechy podle chuti. Směs rovnoměrně rozprostřeme na těsto.

4. Sněhová vrstva

Z bílků vyšleháme tuhý sníh se špetkou soli. Můžeme přidat lžíci cukru pro lesklejší texturu. Sníh opatrně rozetřeme na vrstvu jablek.

5. Závěrečná vrstva těsta

Z mrazáku vyndáme menší část těsta a nastrouháme ji hrubým struhadlem rovnoměrně na povrch moučníku.

6. Pečení

Řezy pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 30–35 minut, dokud povrch nezíská zlatavou barvu.

Přírodní kuřecí plátky se zeleninou a jemnou bramborovou kaší – rychlý a zdravý recept


Tipy navíc

Sněhová vrstva: Pro lepší stabilitu můžete do bílků přidat lžičku citronové šťávy.

Zdravější varianta: Můžete částečně nahradit mouku celozrnnou a cukr třtinovým.

Bezlepková verze: Použijte směs bezlepkové mouky na pečení.

Servírování: Výborně chutnají i druhý den – nechte je odležet v chladu.


Závěr

Hraběnčiny řezy s jablky jsou důkazem, že tradiční česká kuchyně má stále co nabídnout. Spojení jemného máslového těsta, šťavnatých jablek a nadýchaného sněhu je naprosto harmonické a potěší při každé příležitosti. Vyzkoušejte tento recept a nechte se okouzlit klasickým dezertem, který chutná i vypadá luxusně.