
Hledáte elegantní a přitom snadný dezert, který vypadá jako z cukrárny a chutná ještě lépe? Hraběnčiny řezy jsou klasickým českým receptem, který spojuje jemné máslové těsto, šťavnatou jablečnou náplň a nadýchaný sníh z bílků, to vše završeno voňavou skořicí, rozinkami a ořechy.
Tento moučník je jako stvořený pro slavnostní chvíle, víkendové pečení nebo jen tak ke kávě. Připravte si ho podle ověřeného receptu krok za krokem a zamilujte se do jeho kombinace chutí a textur.
Recept na hraběnčiny řezy:
Co budeme potřebovat
(forma cca 30×40 cm)
Na těsto:
- 420 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 1 máslo (250 g) nebo HERA (doporučujeme máslo)
- 4 žloutky
- ½ balíčku prášku do pečiva
Na jablečnou náplň:
- 5 středních jablek
- Vanilkový cukr (dle chuti)
- Mletá skořice (dle chuti)
- Hrst rozinek (volitelně)
- Nasekané vlašské ořechy (volitelně)
Na sněhovou vrstvu:
- 4 bílky
- Špetka soli
Jak budeme postupovat
1. Příprava těsta
V míse smícháme mouku, moučkový cukr, změklé máslo, žloutky a prášek do pečiva. Vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme ho na dvě části – větší (asi ⅔) dáme do lednice a menší třetinu do mrazáku.
2. Vytvoření korpusu
Větší část těsta rozválíme na velikost plechu (cca 30×40 cm) a přeneseme ji na dno vymazaného nebo pečicím papírem vyloženého plechu.
3. Jablečná náplň
Jablka oloupeme, nastrouháme nahrubo a vymačkáme přebytečnou šťávu. Smícháme je s vanilkovým cukrem, skořicí, případně rozinkami a ořechy podle chuti. Směs rovnoměrně rozprostřeme na těsto.
4. Sněhová vrstva
Z bílků vyšleháme tuhý sníh se špetkou soli. Můžeme přidat lžíci cukru pro lesklejší texturu. Sníh opatrně rozetřeme na vrstvu jablek.
5. Závěrečná vrstva těsta
Z mrazáku vyndáme menší část těsta a nastrouháme ji hrubým struhadlem rovnoměrně na povrch moučníku.
6. Pečení
Řezy pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 30–35 minut, dokud povrch nezíská zlatavou barvu.
Přírodní kuřecí plátky se zeleninou a jemnou bramborovou kaší – rychlý a zdravý recept
Tipy navíc
Sněhová vrstva: Pro lepší stabilitu můžete do bílků přidat lžičku citronové šťávy.
Zdravější varianta: Můžete částečně nahradit mouku celozrnnou a cukr třtinovým.
Bezlepková verze: Použijte směs bezlepkové mouky na pečení.
Servírování: Výborně chutnají i druhý den – nechte je odležet v chladu.
Závěr
Hraběnčiny řezy s jablky jsou důkazem, že tradiční česká kuchyně má stále co nabídnout. Spojení jemného máslového těsta, šťavnatých jablek a nadýchaného sněhu je naprosto harmonické a potěší při každé příležitosti. Vyzkoušejte tento recept a nechte se okouzlit klasickým dezertem, který chutná i vypadá luxusně.