Domů Recepty Dezerty Frgálová buchta s tvarohem, povidly a mákem – sladký skvost s tradičním...

Frgálová buchta s tvarohem, povidly a mákem – sladký skvost s tradičním kouzlem

Dokonalá frgálová buchta s rychlou a jednoduchou přípravou - Zdroj: Petra Hulanová

Toužíte po dezertu, který zaujme na první pohled i sousto? Frgálová buchta je ideální volbou. Vychází z valašského frgálu, ale je jednodušší na přípravu a upečete ji rovnou na plechu. Spojení měkkého těsta, tvarohové náplně, sladkých povidel a aromatického máku vytváří harmonii chutí, která nadchne nejen milovníky tradičního pečiva.

Kromě toho je její zdobení nejen efektní, ale i zábavné – pomocí sáčků vytvoříte krásné proužky, které zaručí, že každý kousek bude vypadat originálně. Skvěle se hodí ke kávě, na slavnostní stůl i jen tak pro radost.

Recept na frgálovou buchtu s tvarohem, povidly a mákem:


Co budeme potřebovat

(forma cca 30×40 cm – klasický plech)

Na těsto:

  • 2 vejce
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 hrnek mléka
  • ½ hrnku oleje
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva

Na tvarohovou náplň:

  • 2 balíčky měkkého tvarohu
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 vanilkový pudinkový prášek

Na povidlovou náplň:

  • Hustá povidla (nebo kvalitní švestková marmeláda)

Na makovou náplň:

  • Mletý mák (množství dle potřeby – cca 100 g)
  • Cukr a trocha mléka k rozmíchání

Jak budeme postupovat

1. Příprava těsta

V míse vyšleháme vejce s cukrem do pěny. Přilijeme mléko a olej, promícháme. V jiné misce smícháme mouku s práškem do pečiva a postupně vmícháme do mokrých surovin. Vznikne hladké litější těsto.

2. Tvarohová náplň

Všechny ingredience na tvarohovou náplň (tvaroh, mléko, cukry, pudink) dobře promícháme. Náplň bude spíše řidší – to je v pořádku, po upečení krásně zpevní.

3. Základ buchty

Dvě třetiny těsta nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně rozetřeme. Navrch rozprostřeme tvarohovou náplň.

4. Ovocné a makové proužky

Povidla přendáme do sáčku s ustřiženým rohem a tvoříme svislé proužky přes buchtu. Mezi nimi ponecháme místo na proužky z makové náplně – připravené z máku, cukru a trochy mléka, také aplikované ze sáčku.

5. Zakončení těstem

Zbytek těsta nalijeme cik-cak přes náplně – nemusíme zakrýt celou plochu, vzory mohou zůstat viditelné.

6. Pečení

Buchtu pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 30–35 minut, dokud není povrch zlatavý a těsto na dotek pevné.

7. Servírování

Po vychladnutí můžeme povrch jemně poprášit moučkovým cukrem. Krájíme na čtverce a podáváme.


Tipy navíc

Varianta bez máku: Použijte jen povidla nebo přidejte pruhy z jablečné marmelády.

Dekorace: Můžete do každého pruhu zapracovat i ořechy nebo rozinky.

Těsto navíc vláčné: Přidejte do něj 1 lžíci zakysané smetany nebo jogurtu.

Zdravější verze: Část mouky nahraďte špaldovou a cukr třtinovým.

Efektní vzhled: Proužky z různých náplní můžete křížit nebo stírat do vlnky lžičkou.

Banánová buchta s pudinkem a zakysanou smetanou – vláčný moučník s dokonalou strukturou


Závěr

Frgálová buchta s tvarohem, povidly a mákem spojuje tradiční chutě s moderním, jednoduchým postupem. Je vláčná, výrazná a přitom nenáročná na přípravu. Ať už ji připravíte na sváteční stůl nebo jako víkendový dezert, potěší každého milovníka domácího pečení.