Domů Suroviny Maso a uzeniny Co uvařit z vepřového masa?

Co uvařit z vepřového masa?

Vepřové maso je velmi oblíbenou surovinou v mnoha domácnostech - Zdroj: istock.com

Vepřové maso má v české kuchyni nezastupitelné místo. Je výraznější než kuřecí, dostupnější než hovězí a dá se připravit na stovky způsobů. Ať už máš chuť na klasický řízek, pečeni nebo něco šťavnatého na pánvi, vepřové maso nabídne skvělé možnosti. Tento článek ti ukáže, jak s ním pracovat, co z něj uvařit a na co si dát pozor při přípravě i skladování.


Proč vařit z vepřového masa?

Je dostupné a ekonomicky výhodné, prodává se v různých formách i kvalitách.

Má výraznou chuť, která dobře funguje s kořením, česnekem, cibulí nebo bylinkami.

Nabízí různou strukturu – od šťavnatých krkovic po libové kýty.

Dá se dusit, péct, smažit, grilovat i pomalu táhnout.

Skvěle se kombinuje s českými přílohami – brambory, zelí, knedlíky.


Nejčastější druhy vepřového masa a jejich využití

Krkovice
Šťavnatá a prorostlá – ideální na gril, do trouby i na táhnutí.

Pečeně (kotleta)
Libovější část – hodí se na rychlé přípravy, smažení, obalování nebo zapečení.

Kýta
Libové a suché maso – skvělé na pečení, dušení nebo do omáček.

Plec
Měkčí část s tukem – výborná do gulášů, ragú nebo na pomalé vaření.

Bůček
Tukem prorostlé maso – na pečení, výpečky nebo asijskou kuchyni.

Panenka (svíčková)
Nejjemnější část – minutková úprava, pečení vcelku, závitky.


Nejlepší recepty z vepřového masa

  • Klasický vepřový řízek v trojobalu
  • Vepřové na česneku s bramborovým knedlíkem
  • Pečená krkovice se zelím
  • Vepřová panenka s houbovou omáčkou
  • Pomalu pečený bůček s křupavou kůrkou
  • Dušená kýta na paprice
  • Vepřový guláš s cibulí a majoránkou
  • Asijské nudle s marinovaným vepřovým

Jak připravit maso správně?

Maso zbytečně nepřesušuj – u libových částí jako kýta se vyplatí kratší teplotní úprava nebo omáčka.

Krkovici vždy předem osol a nech odležet – zvýrazní se chuť.

Panenku upravuj krátce a nech dojít – stačí pár minut a je hotovo.

Při grilování nechej maso chvíli odpočinout před podáváním, aby zůstalo šťavnaté.

Pro pomalé pečení (např. bůček) nastav nižší teplotu a delší čas – odměnou ti bude měkké, rozpadavé maso.

Naložené vepřové kousky v marinádě – Zdroj: istock.com

Tipy na skladování

Syrové maso uchovávej v lednici maximálně 2–3 dny.

Maso nakládané v soli nebo oleji vydrží déle – ideální pro plánování jídel dopředu.

Mražené maso skladuj do 4–6 měsíců – zamez vysušení vakuovým balením.

Rozmrazuj pozvolna v lednici, nikdy ne v teplé vodě.

Zbylé pečené maso můžeš použít do rizota, sendviče nebo ho znovu zapéct.


Nejčastější chyby

Použití příliš libového masa na suchý způsob úpravy – výsledkem je tuhé jídlo.

Přehnané grilování – maso se vysuší a ztvrdne.

Nedostatečné odležení – zejména u pečeně a krkovice pomáhá solení a kořenění alespoň 1–2 hodiny předem.

Nevyužití tuku – ten dodává masu šťavnatost i chuť, zejména při pečení.


Co dělat se zbylým vepřovým masem?

Trhané maso do sendviče nebo wrapu

Zapečené těstoviny s masem a sýrem

Vepřová pomazánka se sádlem a cibulkou

Rychlá omeleta s masem

Maso do rizota nebo bramborového guláše


Závěr

Vepřové maso je stálicí české kuchyně z dobrého důvodu. Nabízí široké možnosti využití, výbornou chuť a dobře zasytí. Stačí zvolit správný druh masa, vhodnou úpravu a trochu trpělivosti – výsledek bude stát za to. Projdi si naše recepty a objev nové způsoby, jak si vepřové vychutnat naplno.