Domů Suroviny Co uvařit z rajčat?

Co uvařit z rajčat?

Rajčata se skvělé hodí do salátů a omáček - Zdroj: istock.com

Rajčata jsou jednou z nejvšestrannějších surovin v kuchyni. Skvěle se hodí do teplé i studené kuchyně, milují je Italové, Řekové, Mexičané, ale i Češi. V létě září v salátech, na podzim z nich vaříme omáčky a polévky. Rajče není jen základ omáčky na špagety – je to surovina, která má místo téměř v každém jídle. V tomto článku najdeš receptovou inspiraci, tipy, jak s rajčaty pracovat, i rady k jejich skladování a zpracování.


Proč používat rajčata?

  • Mají nízký obsah kalorií a vysoký obsah vody – ideální pro lehké vaření.
  • Obsahují lykopen – silný antioxidant, který zůstává i po tepelné úpravě.
  • Jsou bohatá na vitamín C, draslík a vlákninu.
  • Lze je jíst syrová, pečená, vařená, sušená i zavařená.
  • Skvěle se kombinují s bylinkami, sýry, těstovinami i masem.

Druhy rajčat a jejich použití

Klasická kulatá rajčata
Univerzální, vhodná na vaření, dušení i pečení.

Cherry a datlová rajčata
Malá, sladká – skvělá do salátů, na pečení, gril nebo jako ozdoba.

Masitá rajčata (např. oxheart)
Méně vody, více dužiny – ideální na sendviče, grilování a plnění.

Rajčata na kečup a omáčky (Roma, San Marzano)
Podlouhlý tvar, málo vody – výborná do omáček, na zavařování.


Způsoby úpravy rajčat

Vaření a dušení
Základní úprava pro omáčky, polévky, ragú. Tepelnou úpravou se zvýrazní sladkost.

Pečení a grilování
Rajčata upečená v troubě nebo na grilu zintenzivní chuť a uvolní šťávu – výborné do těstovin, k masu nebo jen s pečivem.

Sušení
Sušená rajčata mají koncentrovanou chuť a vydrží dlouho. Hodí se do salátů, pomazánek i na pizzu.

Zavařování
Ideální způsob, jak uchovat chuť léta – celá rajčata, pasírovaná, omáčky nebo domácí kečup.

Syrová
Do salátů, sendvičů, jako ozdoba. Výborně se snoubí s bazalkou, olivovým olejem a mozzarellou.


Co uvařit z rajčat? Inspirace na recepty

  • Krémová rajčatová polévka se smetanou
  • Rajčatová omáčka na těstoviny (bolognese, marinara)
  • Caprese salát s mozzarellou a bazalkou
  • Pečená rajčata s česnekem a tymiánem
  • Těstoviny s pečenými cherry rajčaty
  • Domácí kečup bez konzervantů
  • Ratatouille – zeleninová francouzská klasika
  • Rajčata plněná rýží a mletým masem
  • Šakšuka – vejce dušená v rajčatové omáčce
  • Domácí pizza s rajčatovým základem

Skladování rajčat

Rajčata neskladuj v lednici – ztrácejí chuť a aroma.

Ideální je pokojová teplota a stinné místo.

Přezrálá nebo rozměklá rajčata zpracuj co nejdřív – na omáčku nebo pečení.

Zralá rajčata můžeš krátce blanšírovat, oloupat a zamrazit.


Nejčastější chyby

Skladování v lednici – ztrácí chuť.

Kombinace s příliš kyselými surovinami – může přebít jemnost rajčat.

Vaření bez přidání soli a tuku – zvýrazní se kyselost.

Převaření – z rajčat může zůstat jen kyselá voda bez chuti.

Zdroj: istock.com

Co dělat s přebytkem rajčat?

Připrav domácí rajčatovou omáčku a zamraz ji po porcích.

Upeč je s česnekem a olivovým olejem – vydrží v lednici několik dní.

Vyrob domácí kečup, čatní nebo rajčatové pesto.

Nasekej a zavař do sklenic – výborný základ do omáček v zimě.

Přidej do chleba, focaccie nebo slaného koláče.


Závěr

Rajčata jsou surovinou, kterou lze připravit na desítky způsobů a nikdy neomrzí. Využiješ je jako základ i hlavní hvězdu pokrmu – od jednoduchého salátu po omáčku na slavnostní večeři. Ať už vaříš rychlý oběd nebo pečeš večeři pro hosty, s rajčaty nikdy nešlápneš vedle. Prohlédni si naše recepty a objev, co všechno tahle nenápadná červená surovina dokáže.