Rajčata jsou jednou z nejvšestrannějších surovin v kuchyni. Skvěle se hodí do teplé i studené kuchyně, milují je Italové, Řekové, Mexičané, ale i Češi. V létě září v salátech, na podzim z nich vaříme omáčky a polévky. Rajče není jen základ omáčky na špagety – je to surovina, která má místo téměř v každém jídle. V tomto článku najdeš receptovou inspiraci, tipy, jak s rajčaty pracovat, i rady k jejich skladování a zpracování.
Proč používat rajčata?
- Mají nízký obsah kalorií a vysoký obsah vody – ideální pro lehké vaření.
- Obsahují lykopen – silný antioxidant, který zůstává i po tepelné úpravě.
- Jsou bohatá na vitamín C, draslík a vlákninu.
- Lze je jíst syrová, pečená, vařená, sušená i zavařená.
- Skvěle se kombinují s bylinkami, sýry, těstovinami i masem.
Druhy rajčat a jejich použití
Klasická kulatá rajčata
Univerzální, vhodná na vaření, dušení i pečení.
Cherry a datlová rajčata
Malá, sladká – skvělá do salátů, na pečení, gril nebo jako ozdoba.
Masitá rajčata (např. oxheart)
Méně vody, více dužiny – ideální na sendviče, grilování a plnění.
Rajčata na kečup a omáčky (Roma, San Marzano)
Podlouhlý tvar, málo vody – výborná do omáček, na zavařování.
Způsoby úpravy rajčat
Vaření a dušení
Základní úprava pro omáčky, polévky, ragú. Tepelnou úpravou se zvýrazní sladkost.
Pečení a grilování
Rajčata upečená v troubě nebo na grilu zintenzivní chuť a uvolní šťávu – výborné do těstovin, k masu nebo jen s pečivem.
Sušení
Sušená rajčata mají koncentrovanou chuť a vydrží dlouho. Hodí se do salátů, pomazánek i na pizzu.
Zavařování
Ideální způsob, jak uchovat chuť léta – celá rajčata, pasírovaná, omáčky nebo domácí kečup.
Syrová
Do salátů, sendvičů, jako ozdoba. Výborně se snoubí s bazalkou, olivovým olejem a mozzarellou.
Co uvařit z rajčat? Inspirace na recepty
- Krémová rajčatová polévka se smetanou
- Rajčatová omáčka na těstoviny (bolognese, marinara)
- Caprese salát s mozzarellou a bazalkou
- Pečená rajčata s česnekem a tymiánem
- Těstoviny s pečenými cherry rajčaty
- Domácí kečup bez konzervantů
- Ratatouille – zeleninová francouzská klasika
- Rajčata plněná rýží a mletým masem
- Šakšuka – vejce dušená v rajčatové omáčce
- Domácí pizza s rajčatovým základem
Skladování rajčat
Rajčata neskladuj v lednici – ztrácejí chuť a aroma.
Ideální je pokojová teplota a stinné místo.
Přezrálá nebo rozměklá rajčata zpracuj co nejdřív – na omáčku nebo pečení.
Zralá rajčata můžeš krátce blanšírovat, oloupat a zamrazit.
Nejčastější chyby
Skladování v lednici – ztrácí chuť.
Kombinace s příliš kyselými surovinami – může přebít jemnost rajčat.
Vaření bez přidání soli a tuku – zvýrazní se kyselost.
Převaření – z rajčat může zůstat jen kyselá voda bez chuti.
Co dělat s přebytkem rajčat?
Připrav domácí rajčatovou omáčku a zamraz ji po porcích.
Upeč je s česnekem a olivovým olejem – vydrží v lednici několik dní.
Vyrob domácí kečup, čatní nebo rajčatové pesto.
Nasekej a zavař do sklenic – výborný základ do omáček v zimě.
Přidej do chleba, focaccie nebo slaného koláče.
Závěr
Rajčata jsou surovinou, kterou lze připravit na desítky způsobů a nikdy neomrzí. Využiješ je jako základ i hlavní hvězdu pokrmu – od jednoduchého salátu po omáčku na slavnostní večeři. Ať už vaříš rychlý oběd nebo pečeš večeři pro hosty, s rajčaty nikdy nešlápneš vedle. Prohlédni si naše recepty a objev, co všechno tahle nenápadná červená surovina dokáže.