Domů Suroviny Co uvařit z česneku?

Co uvařit z česneku?

Česnek je skvělý pomocník při vaření - Zdroj: istock.com
Česnek je nejen výrazné koření, ale i léčivá potravina s bohatou historií. Jeho štiplavá vůně a ostrá chuť dokážou i z jednoduchého jídla udělat výrazný chuťový zážitek. Ať už připravuješ maso, polévku, pomazánku nebo pečenou zeleninu, česnek ti téměř vždy přijde vhod. Tento článek ti nabídne inspiraci, jak ho využít naplno – ať už jako hlavní surovinu nebo nenápadný dochucovací základ.

Proč používat česnek?

  • Výrazně zlepšuje chuť jídel – už malé množství změní celé aroma pokrmu.
  • Má antibakteriální a protizánětlivé účinky, podporuje imunitu.
  • Je dostupný celoročně a dobře skladovatelný.
  • Hodí se do téměř každé kuchyně – od české po asijskou.
  • Skvěle se kombinuje s masem, luštěninami, zeleninou i pečivem.

Druhy česneku a jak je poznat

Klasický český česnek (fialový nebo bílý)
Silný, štiplavý, ideální na vaření, pečení i syrovou konzumaci. Má menší palice a výraznější chuť.

Čínský česnek (běžný z dovozu)
Větší palice, ale slabší chuť. Vhodný pro méně intenzivní recepty, vývary, dušení.

Medvědí česnek (listy)
Jarní delikatesa – jemnější, čerstvý a lehce pikantní. Vhodný do pomazánek, pesta, salátů.


Způsoby úpravy česneku

Restování na oleji
Základ mnoha jídel – česnek se krátce osmahne (pozor na připálení), uvolní vůni a sladkost.

Pečení vcelku
Celé palice pečené v alobalu změknou a získají jemnou, máslovou chuť. Skvělé k pečivu nebo masu.

Zavařování a nakládání
Nakládaný česnek v oleji nebo octu je výborná příloha nebo základ do salátů.

Syrový
Do pomazánek, marinád nebo dresinků – v menším množství pro výrazné dochucení.

Rozmačkaný nebo lisovaný
Nejčastější způsob použití – česnek se tak rychle rozloží do celého jídla.


Co uvařit z česneku? Inspirace na recepty

Následující recepty doporučuji interně prolinkovat:

  • Tradiční česnečka se sýrem a krutony
  • Vepřové na česneku s bramborovým knedlíkem
  • Domácí česneková pomazánka
  • Pečené kuře s celými stroužky česneku
  • Těstoviny aglio e olio (s česnekem a olivovým olejem)
  • Křupavý česnekový chléb z trouby
  • Hummus s pečeným česnekem
  • Česnekové pesto z medvědího česneku
  • Grilovaná zelenina s česnekovým dipem

Skladování česneku

Celé palice skladuj na suchém, tmavém a dobře větraném místě.

Nakrátko rozebrané stroužky uchovej ve vzduchotěsné dóze v lednici – max. pár dní.

Medvědí česnek zabal do vlhké utěrky nebo uskladni nasekaný v oleji.

Česnek nepatří do plastového sáčku – zapaří se a začne plesnivět.


Nejčastější chyby

Připálení česneku – při smažení stačí pár vteřin, jinak zhořkne.

Příliš velké množství – česnek by měl jídlo doplňovat, ne přebít.

Kombinace se špatnými surovinami – nejde dobře dohromady s velmi sladkými nebo jemnými pokrmy.

Používání starého česneku – staré stroužky klíčí a hořknou.

Zdroj: istock.com

Co dělat s přebytkem česneku?

Pečený česnek v oleji – uskladni ve sklenici a používej jako pomazánku.

Česnekové máslo – smíchej s bylinkami a mrazem uschovej na později.

Domácí česnekový olej – dochucovací základ do salátů nebo těstovin.

Česneková pasta – rozmixovaný česnek s olejem a solí, vhodná do marinád a omáček.


Závěr

Česnek je nenahraditelná surovina, která se hodí téměř do každého jídla. Pokud víš, jak s ním zacházet, stane se tvým nejsilnějším spojencem v kuchyni – a to nejen chuťově, ale i zdravě. Vyzkoušej některý z receptů a neboj se česnek zařadit do jídelníčku častěji. Stačí trochu a rozdíl poznáš hned.