
Proč používat česnek?
- Výrazně zlepšuje chuť jídel – už malé množství změní celé aroma pokrmu.
- Má antibakteriální a protizánětlivé účinky, podporuje imunitu.
- Je dostupný celoročně a dobře skladovatelný.
- Hodí se do téměř každé kuchyně – od české po asijskou.
- Skvěle se kombinuje s masem, luštěninami, zeleninou i pečivem.
Druhy česneku a jak je poznat
Klasický český česnek (fialový nebo bílý)
Silný, štiplavý, ideální na vaření, pečení i syrovou konzumaci. Má menší palice a výraznější chuť.
Čínský česnek (běžný z dovozu)
Větší palice, ale slabší chuť. Vhodný pro méně intenzivní recepty, vývary, dušení.
Medvědí česnek (listy)
Jarní delikatesa – jemnější, čerstvý a lehce pikantní. Vhodný do pomazánek, pesta, salátů.
Způsoby úpravy česneku
Restování na oleji
Základ mnoha jídel – česnek se krátce osmahne (pozor na připálení), uvolní vůni a sladkost.
Pečení vcelku
Celé palice pečené v alobalu změknou a získají jemnou, máslovou chuť. Skvělé k pečivu nebo masu.
Zavařování a nakládání
Nakládaný česnek v oleji nebo octu je výborná příloha nebo základ do salátů.
Syrový
Do pomazánek, marinád nebo dresinků – v menším množství pro výrazné dochucení.
Rozmačkaný nebo lisovaný
Nejčastější způsob použití – česnek se tak rychle rozloží do celého jídla.
Co uvařit z česneku? Inspirace na recepty
Následující recepty doporučuji interně prolinkovat:
- Tradiční česnečka se sýrem a krutony
- Vepřové na česneku s bramborovým knedlíkem
- Domácí česneková pomazánka
- Pečené kuře s celými stroužky česneku
- Těstoviny aglio e olio (s česnekem a olivovým olejem)
- Křupavý česnekový chléb z trouby
- Hummus s pečeným česnekem
- Česnekové pesto z medvědího česneku
- Grilovaná zelenina s česnekovým dipem
Skladování česneku
Celé palice skladuj na suchém, tmavém a dobře větraném místě.
Nakrátko rozebrané stroužky uchovej ve vzduchotěsné dóze v lednici – max. pár dní.
Medvědí česnek zabal do vlhké utěrky nebo uskladni nasekaný v oleji.
Česnek nepatří do plastového sáčku – zapaří se a začne plesnivět.
Nejčastější chyby
Připálení česneku – při smažení stačí pár vteřin, jinak zhořkne.
Příliš velké množství – česnek by měl jídlo doplňovat, ne přebít.
Kombinace se špatnými surovinami – nejde dobře dohromady s velmi sladkými nebo jemnými pokrmy.
Používání starého česneku – staré stroužky klíčí a hořknou.
Co dělat s přebytkem česneku?
Pečený česnek v oleji – uskladni ve sklenici a používej jako pomazánku.
Česnekové máslo – smíchej s bylinkami a mrazem uschovej na později.
Domácí česnekový olej – dochucovací základ do salátů nebo těstovin.
Česneková pasta – rozmixovaný česnek s olejem a solí, vhodná do marinád a omáček.
Závěr
Česnek je nenahraditelná surovina, která se hodí téměř do každého jídla. Pokud víš, jak s ním zacházet, stane se tvým nejsilnějším spojencem v kuchyni – a to nejen chuťově, ale i zdravě. Vyzkoušej některý z receptů a neboj se česnek zařadit do jídelníčku častěji. Stačí trochu a rozdíl poznáš hned.