Také nemáte rádi vyhazování jídla, a tak zbylou rýži schováváte v lednici „na potom“? A víte, že pro její následnou bezpečnou konzumaci musíte dodržet pár základních pravidel?

  • Nejlepší je konzumovat rýži hned po jejím uvaření.
  • Zbylou rýži maximálně do jedné hodiny zchlaďte (stačí přelít studenou vodou) a poté vložte do lednice. Ujistěte se, že teplota v lednici dlouhodobě neklesá pod 5 °C.
  • V ledničce nenechávejte rýži více než čtyři dny před opakovaným ohřevem. Ideální je její uchování ve vzduchotěsném plastovém obalu.
  • Při ohřívání zkontrolujte, že je rýže prohřátá i vevnitř.
  • Neohřívejte pokrmy z rýže více než jednou.
  • Nikdy nenechávejte pokrmy obsahující rýži při pokojové teplotě déle než čtyři hodiny, pokud se tak stane, zbytky rovnou vyhoďte do koše.

Pokud budete chtít rýži opakovaně použít, raději ji nechte přejít varem, a to buď v troubě nebo mikrovlnce. Výbornou variantou je také smažená rýže na rozpáleném oleji, která se nikdy nedělá z čerstvé rýže, neboť ta je měkká a lepivá. Tímto asijským receptem se můžete inspirovat níže.

Smažená rýže

Pokud použijete den starou rýži, uděláte nejlépe. Bude totiž suchá (vlhkost se stačí odpařit) a vychladlá. Jako ingredience do rýže můžete použít v podstatě vše, co najdete v lednici. Například párky, šunku, vajíčka, jarní cibulku, mrkev, papriku, hrášek, česnek atd.

Postup

Rozpalte olej ve vyšší pánvi a rozklepněte do něj 2 vejce. Rozmíchejte je, jako kdybyste připravovali míchaná vejce. Přidejte šunku, jarní cibulku a česnek nakrájený na plátky. Můžete přidat i chilli omáčku a zbylou zeleninu (mrkev, hrášek atd.). Nezapomeňte osolit a opepřit. Poté vložte rýži a vlijte trochu vody a sladké sojové omáčky. Dobře promíchejte a dochuťte podle svých preferencí.

 

Zbylá rýže se dá využít na milion způsobů
Označeno: