Voda je jedním z nejcennějších zdrojů na naší planetě a přitom ji tady, v Evropě, považujeme za naprostou samozřejmost.

Zvlášť, když prší, tak nás ani nenapadne lámat si s jejím plýtváním hlavu. Jenže my jsme zvyklí na to, že je vody plus mínus stejně, žádná období tropických lijáků, ale ani úmorná několikaměsíční sucha. Voda pak bez obtíží vtéká do potoků a řek, odkud se zas zpětně vypařuje.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Když přijde na plýtvání vodou, je potřeba se na věc podívat víc zeširoka. Každý se pod takovým pojmem představí litry vody spotřebované při sprchování, čištění zubů nebo mytí nádobí. Maximálně si představíme hektolitry vody, kterou se zalévají záhony a pole.

Jenže k tomu všemu se musí přičíst i voda v cizině, ze které k nám přicestuje například ovoce a zelenina. Často platí, že čím exotičtější takové ovoce je, tím vzácnější bývají v místě vodní zdroje.

Navíc se ke všemu přidává voda, které je zapotřebí při procesu balení a dopravy potravin ze vzdálených zemí přes hranice, centrální sklady až do obchodu ve vaší čtvrti.

Voda a jídlo

Voda je součástí našeho života v mnohem více bodech, než by se na první pohled mohlo zdát. Podařilo se nám zjistit, kolik vody je zapotřebí k produkci jídla, které si denodenně dopřáváme – mléko, pizzu, kuře a podobně.

Kolik vody tedy moje jídlo spotřebuje?

Hodně plodin, které sníme, se živí dešťovou vodou. Jenže to je jen část.

Mnoho dalších potřebuje podle potřeby ještě zalévat uměle – z řek, nádrží nebo z podzemí. Pěstované rostliny neslouží jen k přímé spotřebě, ale musíme do nich započítat i rostlinná krmiva pro hospodářská zvířata.

Věděli jste, že…?

• potřebujete 12 litrů vody, abyste vypěstovali jedno rajče
• potřebujete 650 litrů vody na vyprodukování jednoho kuřecího prsa o váze 150 gramů? To je 54 kbelíků vody!
• porce rýže spotřebuje 125 litrů
• pro výrobu jednoho bochníku chleba bude zapotřebí 1200 litrů vody
• pro vyprodukování jídla je průměrně zapotřebí voda o tisícinásobku váhy tohoto jídla
• každým rokem je kvůli vyhazování jídla vyplýtváno tolik vody, kolik jí ročně proteče korytem řeky Volhy nebo kolik by se vešlo do tří Ženevských jezer.

Vzrůstající lidská poptávka po vodě spolu s klimatickými změnami znamená, že zdroje vody jdou pro budoucnost ohroženy. I když si myslíme, že nás se to netýká, nejsme vůči tomuto problému imunní.

I nás mohou postihnout suchá období a i nás může zprostředkovaně omezovat sucho v jiné části zeměkoule – jejich sucho bude znamenat špatnou úrodu plodin, na které jsme si tak samozřejmě zvykli.
Není pochyb o tom, že budeme muset udělat maximum pro to, aby se potravinami a potažmo ani vodou tolik neplýtvalo.

Víte, kolik je potřeba vody na vypěstování jednoho rajčete?
Označeno: