V České republice se do obchodů kvůli „vadnému“ vzhledu nedostane až 23 % jídla, vyplynulo ze studie Evropského parlamentu. Celosvětově se podle OSN vyhodí 1,6 miliardy tun jídla v hodnotě 750 miliard dolarů. Možnosti „recyklace“ jídla jsou přitom téměř neomezené. Podívejte se na dva příklady ze světa.

Podnikatelka ze skotské farmy Jenny Dawsonová se vrhla do boje proti plýtváním potravinami a založila firmu Rubies in the Rubble. Hlavním cílem je podle jejích slov upozornit, že je na čase přestat říkat jídlu, které nevyhovuje estetickým normám, odpad. To vytváří dojem, že je s takovým jídlem něco v nepořádku, i když je přirozeně vypěstované. Ve svém projektu tak využívá vyřazeného ovoce a zeleniny z obchodních řetězců, které je nadbytečné nebo nemá správnou velikost pro zákazníky. Výsledkem jsou skvělé marmelády a čatní, které dodává (nejen) do nejlepších hotelů.

Další z inspirativních projektů na podporu boje proti plýtvání potravinami je i nově otevřená restaurace In Stock v Amsterodamu. Ta se rozhodla jako jediný podnik v Nizozemsku servírovat pokrmy, jejichž ingredience jsou sice nezávadné, ale kvůli nadbytku či přísným normám by skončily v odpadu. Restaurace nemá stálé menu, ale nabídka závisí na aktuálních dodávkách vyřazených potravin. Tamní kuchař přitom nikdy dopředu přesně neví, co bude daný den servírovat. A právě jeho uměleckým ztvárněním a kreativitou se tato restaurace odlišuje od ostatních.

Tuny ovoce a zeleniny zmizí v odpadu. Podívejte se, jak se dají využít