Máme pro vás tipy, jak naložit s pečivem, které už nesníte.

Za čerstvost a všechny další vlastnosti pečiva ručí dodavatel 24 hodin po tom, co ho předal prodejci.

Pak už je to na vás: vychladlý chléb skladujte při pokojové teplotě, zabalený do čisté utěrky ve větratelné nádobě. Balené pečivo na sobě nese datum použitelnosti. I po jeho projití se dá jíst, jen vám už nikdo nezaručí, že bude mít stejné vlastnosti jako v den nákupu.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Krájený chleba, pita chléb, rohlíky či housky se dají jednoduše mrazit i rozmrazovat.

Strouhanku si můžete ze staršího pečiva vyrobit dvojím způsobem. Buď pečivo necháte dokonale vyschnout a strouhanku z něj vyrobíte na strojku či v mixéru a takovou skladujete jako mouku. Nebo pečivo sice oschlé, ale částečně měkké, rozmixujte a dejte v sáčku do mrazáku. Druhý typ strouhanky je nadýchanější, dá se lépe kombinovat s bylinkami nebo kořením, při smažení saje trochu víc tuku.

• Strouhanku můžete taky smíchat s bylinkami či strouhaným sýrem a touto směsí zasypat před pečením ryby, brambory nebo nákypy.

Žemlovku nemusíte dělat jen tradičně z rohlíků, skvělá je i z vánočky, mazance, croissantů nebo oschlé bábovky!

Buchtu, bábovku nebo řezy zamrazujte krájené. Budou se rozmrazovat rychleji a jen v takovém množství, jaké budete potřebovat. V mrazáku je nechávejte maximálně měsíc.

Chleba neskladujte v lednici, nachytá tam pachy a po vyjmutí rychleji vyschne a ztvrdne.

• Abyste oživili starší pečivo, pokapejte ho vodou a strčte na deset minut do horké trouby. Bude hezky křupat. Ale pozor – takto zpracujte jen to, co sníte, pečivo tímto způsobem hodně vyschne a ztvrdne.

• Pečivo nakrájejte na kostky a opečte na krutony do polévky. Nebo z něj nařežte proužky, smíchejte s česnekovým nebo bylinkovým máslem, opečte a podávejte jako chuťovku.

Tipy a triky: Co s pečivem, které už nesníte
Označeno: