Velikonoce se řadí mezi nejoblíbenější svátky na celém světě. U nás to jsou především svátky jara, které oslavují probouzení přírody, její plodnost, naději a lásku. Velikonoční zvyky a tradice se lišily vesnice od vesnice a dřív probíhaly šest týdnů před samotnými Velikonocemi. Jejich úkolem bylo zbavit se všeho starého, očistit domácnost i tělo od chorob a připravit se na znovuzrození přírody.

Na velikonočních stolech se již po staletí objevuje mimo jiných tradičních pokrmů také velikonoční nádivka (nazývaná také hlavička, velikonoční svítek, či sekanice), která se vždy podávala na Bílou sobotu k večeři. Jako symbol jara se do ní tradičně přidávalo něco čerstvého zeleného (pažitka, petrželka, libeček a čerstvě nasekané mladé kopřivy). Hospodyňky při její přípravě využily starší pečivo a zbytky masa. Nechte se proto inspirovat šetrným receptem i vy a nezapomeňte při tom zužitkovat staré rohlíky.

 

Velikonoční nádivka s uzeným masem


Ingredience:

8 starších rohlíků
6 vajec
500 g uzeného masa
sůl
pepř
hrnek mléka
pažitka
petrželka
čerstvé kopřivy

 

Návod:

Rohlíky nakrájejte na kostičky a nasypte do větší mísy. Oddělte žloutky a důkladně je našlehejte v mléce, osolte je, opepřete a nalijte na rohlíky, aby se nasákly. Uzené maso povařte, nechte vychladnout a pak ho nakrájejte na kostky. V pánvi rozpalte sádlo a maso na něm opečte. Znovu nechte vychladnout a pak přidejte k rohlíkům a vajíčkům. Promíchejte, přisypte kopřivy, pažitku a petrželku, případně dosolte. Nakonec vmíchejte sníh z bílků. Zapékací misku vymažte sádlem, vysypte strouhankou ze starých rohlíků a vlijte těsto. Troubu předehřejte na 200 °C a pečte nádivku dozlatova.

Starší rohlíky použijte na velikonoční nádivku