Dobrá hospodyňka pro pírko přes plot skočí. Přečtěte si našich pět jednoduchých rad a kroků jak na to, abyste zbytečně nevyhazovali potraviny.

1. Seznamte se s lednicí a mrazákem

Vážně – jen je hezky otevřete a zkontrolujte u všech balených potravin, do kdy byste je měli spotřebovat. Přiznejte se: kolikrát jste vyhodili sýr, šunku nebo jogurt jen proto, že byly zastrčené někde vzadu, čímž jste prošvihli čas, jejich poživatelnosti? Maso, ryby a sýry patří k nejdražším „lednicovým“ položkám, proto bychom se měli naučit je kontrolovat průběžně.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Co s nimi, když víte, že to všechno, co jste pracně nakoupili a naložili do chladničky, ani vy, ani celá vaše rodina přes vánoční svátky nestačíte sníst?

Uložte sýry, maso i ryby co nejdřív do mrazáku. Můžete je tam dát tak, jak jsou, ale tvrdé sýry nebo salám v celku je lepší nastrouhat nebo nakrájet na plátky. Z jogurtu si zas vyrobte koktejl – stačí přidat trochu ovoce, trochu mléka a zvlášť děti budou mít z vašeho nápadu radost.

Do mrazáku dávejte věci raději dříve než později, ideálně hned po návratu z nákupu. Chléb zamrazujte nakrájený, maso rozdělte na porce a každou zabalte zvlášť. Uvidíte, jak se vám takový postup bude hodit, až tyto potraviny budete chtít rychle použít.

2. Šetřete se spíží

Jak ve spíži, tak v mrazáku byste měli mít vždycky železnou zásobu – v podobě sušených, mražených nebo zavařených potravin, o kterých víte, že je rodina jí a dobře je zná.

Mražená zelenina, maso a ryby, sušené ovoce, ořechy, těstoviny, rýže, obiloviny, plechovky fazolí nebo loupaných rajčat, to jsou základy s dlouhou životností, které můžete vždycky něčím doplnit. Trik spočívá v tom, že kdykoli taková stálice vašeho mrazáku nebo špajzu dojde, hned si ji napíšete na nákupní seznam a při nejbližší příležitosti ji dokoupíte. Že na to zapomenete dřív, než najdete bloček a tužku? Tak si jeden takový nalepte nebo jinak připevněte přímo do dvířek spíže!

Takové zásoby vám skvěle poslouží, až budete chtít uvařit ze zbytků. Zbylo vám pár rajčat, která jsou na salát už příliš unavená?

Vhoďte se spolu s plechovkou těch loupaných do hrnce a udělejte z nich omáčku na špagety nebo pizzu. Zvadlá paprika a kousek kuřete potřebují už jen trochu fantazie a rýži ze zásob, aby se z nich mohl stát letní salát. A co když zjistíte, že máte příliš málo mletého masa na boloňskou omáčku?  Nastavte ho čočkou z plechovky!

3. Hlídejte si pečivo

Nejen chleba a rohlíky, ale i rýže, brambory a těstoviny kupujeme a vaříme v takovém množství, že často nezbude nic jiného, než je vyhodit. Nevíte si rady, co se zbytky? Prohlédněte si naše chytré recepty – zde ». Najdete spoustu šikovných rad, jak potravinu použít znovu a přitom neuvařit „blaf“.

Máte rádi tousty? Chleba si do mrazáku nakrájejte a zabalte tak, abyste si mohli vždycky odloupnout a vhodit do toustovače jen svoji porci. Koupili jste výborný, ale moc velký chleba? Dejte ho půlku rovnou zamrazit. Uvidíte, kolik peněz (ale vlastně i času) takhle ušetříte.

Až vám v neděli večer dojde chleba dětem na svačinu, budete si za nápad s tím zamraženým blahořečit (a ušetříte za benzín na nejbližší benzínku a předražené pečivo).

4. Zbytky jako výhra

Nevěřili byste, kolik jídel se dá připravit z jednoho jediného kuřete! Zbylo vám něco ze svátečního pečeného kuřete? Oberte kosti a maso přidejte do pondělního rizota. Nebo si kousky masa spolu se zakysanou smetanou a trochou zeleniny zabalte do tortily jako oběd do práce. A když už jsme u kuřete – pokud spěcháte s pečením a používáte jen vykoštěné porce masa, skelet si zamrazte a až na to budete mít kapacitu, udělejte si z něj vývar.

Krčí se vám na pánvi nebo v hrnci jedna porce? Nevadí, na večeři pro rodinu to nevystačí, ale jako oběd do práce to bude skvělá alternativa rohlíku s vlašákem. Nebo ji zamrazte s náležitou nálepkou „guláš pro jednoho“.

Co s vyschlým bílým pečivem? Měkké rozmixujte a uložte do mrazáku, suché nastrouhejte na strouhanku. Takto můžete naložit i se suchou bábovkou nebo sušenkami – drobečky pak můžete použít po smíchání s máslem jako korpus pod cheesecake nebo z něj spolu s tvarohovým krémem a ovocem udělat vrstvený pohár.

Posledních pár hltů vína či piva zamrazte v tvořítkách na led, abyste je pak mohli přidat do omáček nebo guláše.

Nevyhazujte banány s černou slupkou – rozmačkejte je s tučným tvarohem nebo hustým jogurtem a máte svačinu pro děti.

Zkrátka a dobře: kdo je kreativní, ušetří! Jen to chce dřív přemýšlet, než něco automaticky vyhodíte do koše.

5. Plánovat se vyplatí

Jedním z nejefektivnějších způsobů, jak omezit zbytečné utrácení, je naplánovaný jídelníček. Než pojedete nakoupit, začněte kontrolou lednice, mrazáku a spíže.

Napište si nákupní seznam, abyste na nic nezapomněli, ale zároveň abyste nekupovali něco, co už máte (a co logicky nestihnete spotřebovat).

A: Zapojte děti. Ptejte se jich, na co by měly chuť a jejich přání navigujte správným směrem. Naučte je psát si seznam, dělat si rozpočet a společně vařit.

5 zaručených způsobů, jak ušetřit na jídle
Označeno: