Jak poznáte, jestli jíte jídlo nebo jeho maketu? Čtěte pozorně informace o složení potravin a dávejte si pozor, čím krmíte své tělo. Je-li potravina nápadně dokonalá, či levná, máte první signál, že něco není v pořádku.

V Americe, zemi absurdních soudních procesů, proběhl letos jeden, při kterém zákazníci žalovali výrobce mandlového mléka, že je v něm málo mandlí. V zásadě mají pravdu, mandlové mléko obsahuje zhruba 2 procenta mandlí, jenže kdyby jich tam bylo víc, už by to byl krém a nakonec marcipán.

Zajímavým momentem tohoto procesu je fakt, že si někdo konečně pozorně přečetl informace na obalu.

Chcete se dobře rozhodovat při nákupu? Chcete mít pod kontrolou, co jíte? Pak přestaňte nakupovat podle zajeté rutiny a konečně si přečtěte, proč je vaše šunka tak růžová (barviva), kolik kraba je v krabích tyčinkách (žádný) a čím drží pohromadě nízkotučný jogurt (škrobem).

Co se potravin týče, jsme bohužel pořád prvňáčci, kteří mají všechno učení před sebou. A dokud budeme třeba považovat čtverečky taveného sýra ve fólii za skutečný sýr, do vyšší tří se nedohrabeme.

Chutná to jako sýr, vypadá to jako sýr

Sýr nebo plátek? Ilustrační snímek: Shutterstock
Sýr nebo plátek? Ilustrační snímek: Shutterstock

Lisované čtverečky pikantně slaného sýra, který se tak krásně rozplývá na grilovaném mase, mají se skutečným sýrem pramálo společného. Toho je v plátcích kolem 30 %, přes dvacet procent zabírá rostlinnný tuk, pak voda, sušené mléko, dobarvovače a soli. A bramborový škrob, aby plátky držely pohromadě.

Poznáte to i podle názvu. Nikdy se nejmenují sýr, většinou mají na obalu slovo plátky, nebo nějaké jméno, nebo řadu přídavných jmen (jemný tavený).

Jíte-li tavené plátky proto, že sýr je zdravý, pak si raději kupte ten sýr.

Javorový sirup versus javorová náplň

To je stejný příběh jako čokoláda a čokoládová pochoutka. Jakmile se vaše oblíbená potravina jmenuje jinak, nebo krouží kolem názvu pomocí gramatických kouzel, je to varování.

Pekanový pletenec s javorovou náplní skutečně nejel kolej javoru ani vlakem. Zato má v sobě plnou nálož glukózového sirupu, kondenzovaného mléka a kandovaného cukru. A když už jsme u tohoto výrobku, poslouží jako ilustrace pro další osvědčený chyták. Pletenec se jmenuje pekanový a na první pohled najdete v obsahu 16 % pekanových ořechů. Když se ale podíváte před tuto informaci, zjistíte, že těch 16 % je jen v náplni, které je ve výrobku 50 %. Rázem jsme na polovině.

Tenhle trik funguje u všech potravin. Čtete složení celé!

Varovná pomazánka

Arašídová pomazánka, nebo arašídové máslo? Foto: Shutterstock
Arašídová pomazánka, nebo arašídové máslo? Foto: Shutterstock

Buráková, oříšková, čokoládová. Jakkoliv se pomazánka jmenuje, prozrazuje svým názvem, že z uvedené suroviny má pouze příchuť a její základ tvoří tuk a cukr. Aby se pochutina mohla jmenovat burákové máslo, musí obsahovat alespoň 90 % burských oříšků a dále jen olej a sůl. V tomto případě si můžete být jistí, že jíte skutečnou potravinu.

Naopak slovo pomazánka by vás mělo přimět k podrobnému studiu jejího obalu.

Mleté maso nebo hamburger

Zmrazené nebo chlazené plátky mletého masa, které se prodávají pod názvem hamburger, mají na obalech velmi zajímavé čtení.

Například kuřecí hamburgery v mrazáku velké supermarketu: kuřecí maso strojně oddělené min. 60%, voda, řepkový olej s frakcí palmového oleje, bramborový škrob, bambusová potravinářská vláknina, bramborový modifikovaný škrob, jedlá sůl, zahušťovadlo: trifosforečnany, koření a extrakty koření, antioxidant: kyselina isoaskorbová. (Poznámka: co to je strojně oddělené maso si prohlédněte ve videu na konci článku.)

Když koupíte mleté maso a uděláte si hamburger sami, nedokázali byste ani vymyslet 40 % náhražek. U koupených hamburgerů se můžete těšit na bambusovou vlákninu či bramborový škrob v množství, jaké byste samotné nikdy nepozřeli.

Krabím tyčinkám nikdo nevěří

S falešným krabím masem jsme se už žili tak, že ačkoliv říkáme „maso“, už tím vlastně myslíme „ta bílo růžová hmota, co se dělí na plátky a celkem dobře chutná“. Vstřebali jsme i slovo surimi a dál to nezkoumáme.

Surimi tyčinky se ve skutečnosti vyrábějí z mletého rybího masa smíchaného s cukrem nebo sorbitolem. Ze směsi se vytvoří pevný gel a ten se mrazí. Kdyby nám někdo ukázal proces jeho výroby, tak jako pronikly na veřejnost záběry z tvorby kuřecích nuget, asi bychom si je už navždy odpustili.

Tohle byla první lekce poučeného zákazníka. Dokud ji nevezmeme za svou, zasloužíme si vše, čím nás výrobci potravin šidí.

P.S. Fotka strojně odděleného kuřecího masa, které tvoří základ oblíbených nugetek, vzbudila v minulých letech na západě i u nás vlnu zájmu a reportážní videa na toto téma mají miliony shlédnutí:

Průvodce poučeného zákazníka: Jak se nenechat napálit náhražkami
Označeno: