Když je maminka na mateřské a příjmy závisí jen na otci, nebývá peněz nikdy dost. Podívejte se, jaké tipy jak ušetřit nám dali samotní rodičové.

Kolik stojí dovést dítě od peřinky po univerzitu už spočítali mnozí, ale kolik přesně peněz během jejich vývoje vyhodíte na nesnězené jídlo? Nemusíte to počítat, lepší bude, když tomu předejdete.

1. Chtějí nanuk? Tak jim ho vyrobte: z přesnídávky, rozmačkaného ovoce, jogurtu či tvarohového krému. Buď můžete zamrazit větší množství ve vaničce, nebo do tvořítek na nanuky.

2. Nemusíte kupovat hotové příkrmy – uvařte svým kojencům a batolatům sami, naporcujte a dejte mrazit.

3. Usušte si svoje ovoce. Nemusíte mít hned stroj, stačí nakrájet na podzim jablka a nechat je schnout na topení.

4. Až budete zadělávat těsto na pizzu, vyrobte si víc a dejte zbytek do mrazáku.

5. Při přípravě eintopfů, gulášů nebo exotických směsí se podívejte na zoubek své lednici a přidávejte zeleninu a ovoce podle toho, co potřebujete zpracovat.

6. Udělejte si ze společné večeře příjemný zážitek – nejen gastronomický, ale i společensky rodinný. Výbušná témata nechte na jindy. Nikam nespěchejte, jídlo si užívejte.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

7. Nechte děti pomáhat – ať si samy vyberou přísady na tortillu či pizzu. Mívají zvláštní chutě a jsou schopné zkombinovat ledacos, ale když to pak i sní, tak je nechte.

8. Nákyp můžete posypat nejen strouhaným sýrem, ale i opraženými vločkami, ovadlými podrcenými chipsy, strouhankou a podobně.

9. Mějte v mrazáku vždycky pár kostek ledu – to až budete potřebovat rychle zchladit ranní čaj nebo kávu.

10. Na procházce nebo výletě nepodceňujte svačinky – namazané chleby, nakrájená zelenina a ovoce, sušené ovoce, větším dětem ořechy. A dostatek pití. Raději mějte o jednu porci pro každého víc, při výkonu budou všichni víc při chuti.

11. Když budete mít dost zamrazených jednoporcových večeří, můžete si připadat jako v bistru – každý si vybere podle svého, jen o mikrovlnku se musíte podělit.

12. Studený dezert: zkuste o sladké tečce přemýšlet z jiného úhlu. Co takhle navršit dobroty do pohárů? Sušenkové drobečky, smetanový tvarohový krém, kompot nebo ohřáté mražené jahody, pěkně jedna vrstva na druhou!

13. Když dáte mísu nebo hrnec s hotovým jídlem na stůl tak, aby si každý mohl nabrat podle chuti, nebudete tolik vyhazovat. A dávejte malé talíře!

14. Vločky, müsli nebo cornflakes podávejte zalité mlékem, ale v hrnku – uvidíte, že se mléka najednou vylije mnohem méně (vejde se ho méně a hrnek přímo navádí k vypití).

15. Na dávkování bramborové kaše použijte kleště na zmrzlinu.

16. Udělejte si zimní piknik – doma! Děti takové tábornické akce milují a vy se můžete zbavit všech zbylých potravin, protože při dobrodružství to chutná líp.

17. Zapojte do vaření děti – ať se přidají už v momentě, kdy kontrolujete obsah spíže a lednice, zapisujete seznam, nakupujete a ukládáte. Ať se s vámi učí počítat, vážit, ale i uklízet a zamrazovat.

18. Ať si děti svou porci oddělí samy, ty větší mohou nakládat na talíř i ostatním.

19. Zbylo vám po dětské oslavě pár muffinů, kousek dortu nebo podobné sladké pečivo? Zamrate je po jednotlivých porcích a pak je přidávejte dětem ke svačině do školy.

20. Plněné tortilly nebo namazané chleby můžete udělat ve velkém a najednou a pak je jen vytahovat z mrazáku jako králíky z klobouku. Nezapomeňte je opatřit štítky!

21. Naťukaná jablka nemusíte vyhazovat – stačí je okrájet a nakrájená na měsíčky nabídnout jako svačinu.

22. Kukuřičné lupínky nebo müsli, které už nevypadají nejlépe, se hodí do domácích sušenek nebo zalité čokoládou chutnají jako sladký salámek.

23. Suchá bábovka může posloužit jako základ pro cake pops neboli buchtové koule. Stačí ji smíchat s trochou rozpuštěného másla či čokolády, nechat chvíli v lednici, vyválet z hmoty koule a ty obalit v rozpuštěné čokoládě. Nezapomeňte do koulí zapíchnout špejli.

24. Rozmačkaný banán se hodí jak do koktejlu, tak do banánového chlebíčku.

25.Ukažte dětem, jaká kouzla v kuchyni vznikají – třeba jak zhoustne pudink, jak vyskočí kynuté těsto a podobně. Jednotlivé fáze je nechte třeba nafotit, ať mohou porovnávat stav před a po.

26. Při akcích typu „2+1 zdarma“ sáhněte po výrobcích, které normálně používáte. Pokud vaše rodina nesnáší kovbojské fazole, nemá cenu kupovat tři konzervy, i kdyby to bylo zadarmo celé.

27. Pokud to jen trochu jde, vařte pod pokličkou – šetříte tím teplo a budete dříve hotoví.

28. Jídlo, kterému prošlo datum minimální trvanlivosti, nemusíte vyhazovat. Označuje spíše kvalitu než bezpečnost. Určitě ale nekupujte a nejezte jídlo s prošlou dobou použitelnosti, to se může vymstít zdravotními obtížemi. Nápisů jako „vystavit do…“ si nevšímejte, ty platí pro prodavače.

29. Na džusy nebo mléčné nápoje připište datum, kdy jste je otevřeli – ať víte, kdy se začnou kazit.

30. Jednou za čas si udělejte radost – určitě máte ve spíži pár luxusních kousků (kaviár od kamarádky, tuňák ve skleničce s olivovým olejem, olivy plněné mandlemi), které pořád šetříte na slavnostní příležitost. Udělejte si ji třeba uprostřed týdne, jen tak!

30 praktických tipů pro rodiny s dětmi
Označeno: