Banány, které mají na sobě drobné hnědé flíčky, rozhodně nejsou na závadu. Nejen že díky zrání získávají hodně cukru a tím i více energie, ale také čím více flíčků mají, tím mají silnější protirakovinné a antioxidační účinky. Jejich využití je přitom velice široké. Banánovým smoothiem počínaje, přes zmrzlinu a palačinky až po bábovky a buchty. Pro inspiraci přinášíme skvělý recept na hrníčkový koláč, který si určitě pro jeho jednoduchou přípravu zamilujete. Výhodou je, že ingredience nemusíte složitě vážit, odměřovat ani přepočítávat.

Banánový koláč

Ingredience:

4 kusy zralého banánu

1,5 hrnku polohrubé mouky

0,5 hrnku oleje

¾ hrnku cukru krupice

0,5 hrnku mléka

1 ks prášku do pečiva

1 lžička soli

2 vejce
Postup:

V misce si rozmačkáme banány a počkáme, až zhnědnou. Poté postupně přidáváme zbytek surovin a neustále těsto mícháme. Nakonec nezapomeňte vysypat prášek do pečiva. Těsto dáme na plech nebo do koláčové formy, nádobu můžeme vymazat tukem a vysypat kokosem. Pečeme na 200 stupňů zhruba 40 – 45 minut.

 

Přezrálé banány se skvěle hodí na pečení