Avokádo

– Pokud sníte jen půlku, nechte v té druhé ležet pecku. Zabráníte tak hnědnutí jamky

Banány

– V lednici zčernají, stejně jako ananas, tak je raději nechte venku.
– Oloupané si je schovejte do mrazáku, budou se hodit do mléčných koktejlů nebo do sladkých koláčů a buchet.
– Máte-li rádi exotická jídla, přimíchejte banány do masového karí nebo si ho po americku rozmačkejte na toust.
– banány skladujte stranou ostatního ovoce, jelikož vylučují látky podporující zrání.

Brambory

– Lednička jim nedělá dobře. Vyndejte je z plastového sáčku a uchovávejte je na chladném, tmavém a suchém místě, ideálně v plátěné tašce a daleko od cibule, česneku a dalších aromatických potravin.
– Místo nože na ně použijte raději škrabku, protože tak ušetříte značnou část brambor před vyhozením. Nebo je neloupejte vůbec – brambory na loupačku jsou stejně nezdravější.
– Slupky od brambor (ze spolehlivého a čistého zdroje) můžete posolit, popepřit a upéct v troubě.
– Klíčky, nahnilá nebo zelená místa z brambor vždy vykrojte.
– Bramborová kaše vám v lednici vydrží do druhého dne. Můžete ji přimíchat do placek spolu s rozmačkanou rybou nebo zeleninou.
– vařené brambory se dají použít nakrájené na kousky do omelety nebo si je osmahněte na pánvi jen tak.

Brokolice

– Aby vydržela co nejdéle, nechte ji v originálním obale v lednici.
– k oživení stačí seříznout spodních pár centimetrů košťálu a postavit v lednici do sklenice s vodou.
– Zbytek uvařené brokolice rozmixujte s mlékem a použijte jako omáčku k rybě či kuřeti.
– Košťál nevyhazujte – nakrájejte ho na menší kousky a uvařte spolu s růžičkami.

Cibule

– Nechte ji v chladu, suchu a temnu, nejlépe v plátěném sáčku
– Kupujte cibule raději menší. Jsou nejen levnější, ale taky je při vaření zužitkujete celé.
– Pokud potřebujete na vaření jen půlku cibule, tu druhou polovinu nasekejte a dejte do mrazáku. Bude se hodit, až budete příště s vařením spěchat.

Cuketa

– Nastrouhejte ji do téměř jakékoli omáčky na těstoviny, do zeleninových nebo masových směsí – zkrátka všude tam, kde potřebujete zvětšit objem. Nezapomeňte dobře okořenit.
– Jemně nastrouhaná cuketa, ale i mrkev nebo jablko, dodá vláčnost sladkých buchtám a chlebíčkům.
– Pokud jste cuketu koupili balenou, uchovávejte ji v lednici v originálním balení.
Džus
– Pokud vám zbyde ovocný koktejl nebo džus, zamrazte ho v nanukových formičkách.

Houby

– Nejlepší je uložit je do lednice v papírovém sáčku
– Unavené kousky poduste na másle a zmrazte. Budou se hodit na pizzu, do guláše, omáček nebo omelet.

Chléb

– Nedávejte ho do lednice, začal by se drobit.
– Uchovávejte ho v chlebníku v originálním balení.
– Chcete chleba trochu oživit? Dejte ho na 10 sekund do mikrovlnky.
– Plátky zamrazeného chleba můžete nechat pomalu povolit, nebo je vhodit rovnou do toustovače.

Jablka

– Naťukaná jablka nepatří hned do koše. Hnědá místa vykrojte, zbytek bez vad nakrájejte do salátu nebo si je dejte jen tak.
– Starší, seschlá jablka přihoďte do dušeného masa, rozvařte je na pyré nebo je pokrájená posypte drobenkou a upečte jako dezert zvaný krambl.
– Jablka nechávejte v lednici v sáčku, vydrží tak déle než ozdobně vyložená na míse v teple.

Jogurt

– Bílý či ovocný jogurt rozmixujte třeba s přezrálými banány a vlijte do tvořítek na nanuky. Nechte zmrazit a za chvíli máte zdravou zmrzlinu pro děti.
– Jogurty, kterým pomalu zvoní hrana, můžete přidávat do koktejlů, ty bílé do zálivky na salát nebo jimi naředit majonézu či tatarku, když si hlídáte kalorie.

Kuře

– Kuřecí stehna, křídla a paličky bývají často levnější než prsa nebo celé kuře. Zabalte je jednotlivě a dejte zmrazit.
– Pokrm připravený z jakéhokoli masa nechávejte v lednici, a to vždy stranou od masa syrového

Maso

– Syrové maso a ryby skladujte v nejchladnější části lednice v originálním zataveném balení nebo ukryté v čisté krabičce. Zkrátka zabalené tak, aby se ho ostatní potraviny v lednici nedotýkaly.
– Maso zamrazujte před datem použitelnosti, tedy datem „Spotřebujte do“.

Mléko

– Zamrazte polotučné mléko v tvořítku na led a použijte ho, až bude třeba. Mléčnou kostku pak vhoďte přímo do kávy nebo ji rozmrazte v mikrovlnce.
– mléko, kterému se už blíží datum spotřeby, se bude hodit do vaření –  na omáčky či pudink

Ovoce

– Uchovávejte ho v lednici, banánům a ananasu bude naopak lépe na míse.
– Měkké, přezrálé ovoce se bude hodit do koktejlů.

Papriky

– Pokud potřebujete jen polovinu papriky, z té druhé nevyřezávejte jadřinec ani stopku, vydrží tak déle čerstvá.
– Papriky patří do lednice. Nakrojené vždy zabalte do fólie nebo do vzduchotěsné nádoby a dejte je do zásuvky na zeleninu.

Rýže

– Měla by se sníst co nejdříve.
– Rýži zchlaďte prolitím studenou vodou. Pak ji dejte do lednice a do druhého dne spotřebujte nebo dejte zamrazit. Než ji budete znovu jíst, důkladně ji prohřejte.
– Pár zrnek nevařené rýže ve vaší slánce pomůže udržet vlhkost od soli dál. A vy ji tak nebudete muset vyhazovat proto, že ztvrdla.

Slanina

– mezi jednotlivé plátky položte pečicí papír nebo fólii a dejte zamrazit. Pak si vytáhnete z mrazáku jen to, co spotřebujete.

Salát

– Nechte ho v jeho původním obalu v lednici, nejlépe v zásuvce na zeleninu.
utěrkou. Zůstane tak déle čerstvý.

Sýr

– Vždycky ho nechávejte v lednici. Co nesníte, pevně zabalte do původního obalu, do fólie nebo do vzduchotěsné nádoby.
– Pokud máte opravdu velký kus sýru, část ho nastrouhejte a zamrazte. Pak ho stačí nasypat na toust, do omelety, chilli nebo na těstoviny.

Těstoviny

– Uvařili jste jich moc? Propláchněte je studenou vodou a zamrazte v jednotlivých porcích. Až bude potřeba, ohřejte si je v mikrovlnce.
– V lednici vám uvařené těstoviny vydrží dva dny. Udělejte si z nich salát!

Vejce

– Nejlépe jim bude v originální krabičce v lednici.
– Vejce uvařená natvrdo se mohou sníst i den dva po tom, co překročí datum minimální trvanlivosti.
– Než budete chtít zamrazit vejce pro pečení, nejdříve oddělte bílky a žloutky. Zamrazte je zvlášť, třeba v tvořítku na led. Pak je můžete sesypat do krabičky či sáčku.
_ až se bude blížit konec jejich spotřební lhůty, udělejte si z nich levnou, ale dobrou omeletu.

Vločky, cornflakes, müsli

– Jakmile je jednou otevřete, balení vždy zavírejte kolíčkem nebo sponou. Nebo je přesypte do vzduchotěsné nádoby.
– To, co nemůžete spotřebovat, použijte do korpusu pod cheesecake nebo do domácích sušenek

Zelenina

– Unavenou mrkev nebo celer strčte ve sklenici vody do lednice, oživí je to.
– Změklá rajčata dejte do chilli, guláše nebo do omáčky na těstoviny.
– Zeleninu nakupujte podle sezóny – bude v nejlepší kondici a za nejlepší cenu.
– Co s ovadlou zeleninou? V polévce její vzhled nikdo řešit nebude. Taky ji můžete přidat do bramborové kaše.
– Mražená zelenina je stejně zdravá jako ta čerstvě koupená, navíc bez práce.

 

Jak na rozpočet
Všimněte si, že mražená zelenina či ovoce jsou často levnější než čerstvé. Navíc si z nich můžete odebrat vždy jen tolik, kolik potřebujete.
Podobně jsou na tom i konzervované ryby – stojí méně než čerstvé a navíc už nemají kosti ani kůži.
Udělejte si dobré zásoby do spíže, protože se budou hodit, až jimi budete chtít nastavit zbytky.
Datum použitelnosti
Toto označení spolu se „Spotřebujte do“ nesou především rychle se kazící potraviny.
Respektujte ho a už při nákupu si datum zkontrolujte a porovnejte ho se svými kuchařskými plány. Opravdu to stihnete uvařit a sníst, než bude pozdě?
Potraviny A-Z: Tipy na šetření
Označeno: