Víte, že červená řepa se právem pyšní titulem bohyně kuchyně? Obsahuje totiž velké množství vitaminu C, B1, B2, B6 a E. Kromě toho v ní najdete i minerály (sodík, draslík nebo vápník). Podporuje činnost jater a červených krvinek, zamezuje kornatění tepen a působí močopudně.

Aby vám červená řepa vydržela až do jara, zaměřte se v první řadě na správnou sklizeň, která by měla proběhnout těsně před prvním mrazíkem. Bulvy vytáhněte a listy neořezávejte, ale pouze odkruťte a zanechte střed. Poté očištěnou řepu uložte v ideálním případě v rozestupu cca 5 centimetrů do písku. Můžete k tomu využít různé kádě a nádoby, nebo v ideálním případě tmavý sklep. Platí přitom jednoduché pravidlo – čím nižší teplotu bude řepa mít, tím déle vydrží.

Červenou řepu lze upravit na mnoho způsobů a využít se dá opravdu vše včetně listů, které se dají použít v salátech a upravit podobně jako špenát. Mezi zajímavé recepty pak patří karbanátky, dortík nebo třeba výtečná polévka, jejíž recept najdete níže.

Ingredience na polévku

 

  • 1 l vody nebo zeleninového vývaru
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • Kousek celeru
  • 2 – 3 středně velké řepy
  • 2 brambory
  • 1 cibule
  • Olej, sůl, pepř

Připravte si větší hrnec, ve kterém rozehřejte lžíci oleje a orestujte cibulku. Veškerou kořenovou zeleninu včetně řepy rozkrájejte na kostičky a osmahněte. Přilejte 1 l vody nebo zeleninového vývaru. Po přechodu k varu přidejte na kostky nakrájené brambory a vařte, dokud vše nezměkne. Osolte a opepřete. Na závěr vše rozmixujte. Můžete ozdobit troškou zakysané smetany a petrželovou natí.

Polévka z červené řepy v zimě zahřeje