Věděli jste, že každý Čech vyhodí v týdnu průměrně kilo jídla? Ročně se tak finanční částka za zbytky vyšplhá až na 20 000 korun. A to je opravdu hodně. V našem novém seriálu vám proto poradíme, jak naložit s nespotřebovanými potravinami.

Právě v těchto zimních dnech přijde vhod čaj na zahřátí. Zbylo vám v mrazáku ještě ovoce z léta?   Pak máte skvělý základ na velmi oblíbený pečený čaj. Až ho ochutnáte, budete jistě nadšení jeho lahodnou chutí a báječnou vůní, která provoní celý byt. Navíc budete mít záruku, že čaj nebude obsahovat žádné pesticidy, konzervanty, dochucovadla či umělá sladidla. A pokud ovoce pochází přímo z vaší zahrádky, bude v něm i kus vašeho srdce.

Recept:

2kg jakéhokoliv ovoce

cukr dle volby ovoce – cca 3/4kg

2 lžičky skořice

4ks badyánu

5ks hřebíčku

2 limetky/citrony

2dcl rumu (není podmínkou)

 

Postup přípravy:


Do hlubšího hrnce vložte na kostky pokrájené ovoce včetně citronu, který oloupejte. Posypte cukrem a dodejte koření. Po důkladném promíchání pečte v předem rozehřáté troubě na 200 °C přibližně 30 minut. Během pečení aspoň 3x zamíchejte. Pokud bude mít ovoce málo šťávy, lze přidat trošku vody.  Ihned po upečení přidejte rum (nemusí být). Celé promíchejte a vlijte do připravených skleniček, které zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Samotná příprava pečeného čaje je pak jednoduchá. Do šálku vložte 2 lžíce směsi a zalijte horkou vodou. Až pečený čaj vypijete, budete si moci dát kousky ovoce, které se usadily na dně.

Pečený čaj, aneb domácnost beze zbytků