Jestli jsou některé potraviny v permanentním ohrožení, že skončí v koši, protože jejich spotřeba skončila dávno před tím, než jste si na ně vzpomněli, jsou to mléčné výrobky. Nabízíme pár praktických rad, jak omezit plýtvání.

Než vyrazíte na nákup

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

• Nahlédněte do lednice a napište si seznam toho, co v ní chybí a o čem víte, že pak spolehlivě sníte.

• Pořádně se podívejte ještě jednou – co vám tam zůstalo od minule? Co tedy už rozhodně kupovat nemusíte?

Na nákupu

• Než něco skončí v košíku, měli byste se podívat na datum na obale a ujistit se, že to skutečně stihnete sníst.

• Na nákup si vezměte zvlášť v létě termotašku, nikdy nevíte, kde se ještě cestou domů budete muset zastavit.

• Je to sice náročnější, ale rozhodně lepší způsob – čerstvé potraviny kupujte častěji a v menším množství. Víc si pochutnáte a nebudete muset tolik vyhazovat.

• Nespotřebujete kilový kbelík jogurtu? Nevadí, to správné balení si vybere každý, od single domácnosti po šestičlennou rodinu.

Využijte vše na doraz

• Mléčné výrobky by se měly z obchodu do vaší lednice přesunout do dvou hodin. Nemluvě o zmrzlině a jiných mražených výrobcích, kterým pobyt v teple vysloveně nedělá dobře.

• Mléčné výrobky uchovávejte v lednici po celou dobu.

• Teplota v lednici by měla být 0- 5 °C.

• Občas dělejte v lednici přesuny, ať se vám nestane, že něco zapomenete použít jen proto, že se to krčí u zadní stěny.

Co se zbytky

• Zbytky sýru, mléka nebo třeba vejce těsně „před uzávěrkou“ se skvěle hodí do bramborových nebo těstovinových nákypů.

Zdraví

• Mléko a výrobky z něj jsou skvělým zdrojem bílkovin, vitaminu A a B12 a vápníku, který nám zaručuje pevné kosti.

Pár triků, jak přestat plýtvat s mléčnými výrobky
Označeno: