Máte ještě z podzimu pořádnou zásobu brambor, ale jejich vzhled vás ke konzumaci neláká? Dokážeme vám, že do koše rozhodně nepatří. Jsou vhodné například na kaši, knedlíky či omelety. Nebo se můžete vydat cestou jejich „omlazení“. Musíte jen dbát na to, abyste nejedli brambory zelené či silně naklíčené. Ty totiž obsahují solanin, který je pro tělo jedovatý.

Recept na „omlazení“

Pokud hledáte způsob, jak ze starých nevzhledných brambor vykouzlit chutnější přílohu, máme pro vás jeden trik, který používaly i naše babičky. Je to velmi jednoduché a potřebujete pouze pařák s vložkou a vodou. Přidejte sůl, kmín, nakrájenou petrželovou a celerovou nať. Brambory oloupejte, rozčtvrťte a vařte doměkka.

Selská omeleta

Prostá jídla jsou často ta nejchutnější. Dokládá to recept na selskou omeletu, v rámci které můžete spotřebovat i nedojedenou zeleninu z předchozího dne. Milovníci masa si mohou do omelety přidat na kostičky pokrájenou uzeninu.

Ingredience:

500 g brambor

5-6 lžic oleje

3 stroužky česneku

1 cibule

2 papriky (ideální je kombinace kapie a bílé papriky)

4 vejce + trocha mléka na zjemnění

Sůl a pepř

 

Postup:

Brambory pokrájejte na plátky a osušte. V hlubší pánvi rozehřejte olej a brambory osmahněte. Nezapomeňte je přitom často otáčet. Až budou téměř měkké, přesypte je do hluboké mísy a na pánev přilejte olej a nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Až cibule zesklovatí a česnek se rozvine, přidejte na kostičky pokrájené papriky. V malé misce zatím rozšlehejte vejce, trochu mléka, sůl a pepř. Na pánev přidejte brambory a všechny ingredience smíchejte. Nakonec přilijte vejce a ztlumte plamen. Za 10 minut je omeleta hotová.

 

Kouzlení se starými bramborami
Označeno: