V supermarketu se na nás smějí rajčata z Tunisu, jahody z Maroka nebo česnek z Číny. Jeden kus jako druhý láká k okamžitému vložení do košíku.  Už jste se ale někdy zamysleli, jaký tím zanecháte v přírodě „nepořádek“ v podobě oxidu uhličitého?

Potraviny dovážené z dalekých zemí totiž škodí nejen nám, ale především jsou viníkem velké produkce  CO2, které se uvolní při jejich přepravě. Některé produkty totiž nesmyslně křižují Evropu v kamionech, jiné přelétávají půlku světa v letadlech sem a tam. Velmi často je přitom k dispozici lokální produkce. Ta je sice většinou dražší a ne tak lákavě vypadající, zato kvalitnější a přirozenější. Důvodem jsou i české normy, které bývají mnohdy přísnější, než ty evropské. Navíc jejich nákupem podpoříte české podnikatele.

Dálkový dovoz však spotřebuje obrovské množství pohonných hmot a uvolní do ovzduší oxid uhličitý. Proti tomu české potraviny, ať už ze supermarketu, nebo z farmářského trhu, urazí jen pár kilometrů. Uhlíkovou stopu jakékoliv dovážené potraviny si můžete pohodlně spočítat na internetové kalkulačce. Zjistíte tam, že například půl kilogramu banánů dovezených letecky z Kostariky způsobí uvolnění 2385 g CO2, což je tolik, kolik se uvolní spálením 1,24 kg uhlí.

Podívejme se například na česnek, který se u nás pěstuje ve výborné kvalitě. V poslední době ale převládá jeho dovoz Číny. Co se týče chuti a kvality se ten čínský nemůže rovnat, nedostatky jsou i v obsahu živin a to kvůli chemickému ošetření. Jeho dlouhá cesta způsobuje, že se na český trh dostává až rok po sklizni. Urazí při tom 23 tisíc kilometrů! Cesta 1 kg čínského česneku zatíží životní prostředí dalšími 300 g CO2. Proto podporujme české zemědělce.

 

Jak omezit uhlíkovou stopu potravin? Nakupujte lokálně